Posposat 24 hores el llançament del nanosatèl·lit Enxaneta

Motius tècnics obliguen a suspendre l'enlairament

L’inici de la NASA catalana haurà d’esperar. Com a mínim, 24 hores. Una mitja hora abans del llançament del primer nanosatèl·lit auspiciat pel Govern, l’Enxaneta, s’ha suspès. A tres quarts de set d’aquest matí, des del CosmoCaixa, on s’hi ha instal·lat un centre de control per seguir en directe el llançament des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan’ha rebut amb certa resignació la cancel·laciós. Segons les primeres informacions, apunten que motius tècnics han impedit l’enlairament. Una causa habitual en aquest tipus d’operacions.

Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha rebut la suspensió des del Cosmocaixa, on també s’hi trobava el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. “No és una anomalia estranya. Normalment es fan una sèrie de proves abans d’enlairar i tot estava en verd, però finalment un d’aquest checks ha sortit incorrecte i per precaució es cancel·la el llançament i s’endarrereix 24 hores, per fer totes les comprovacions”, ha aclarit. “Es canviarà el subsistema que ha donat error i demà es farà el llançament”, ha insistit sense poder aclarir ara per ara quin és motiu que ha fallat. “És una situació plenament normal”, ha reblat.

A més de conseller Puigneró i Ribas, també assistien a l’acte per explicar tècnicament l’enlairament l’enginyera i colider de Women in Aerospace Europe Mireia Colina; la investigadora i col·laboradora de l’IEEC, experta en Mart, Mariona Bàdenas, i l’investigador de l’IEEC i professor de la UPC Miquel Sureda. Aquest diumenge a la mateixa hora, s’espera, que ara sí hi hagi l’enlairament.

Comentaris

  Pedro 20/03/2021 3:07 pm
  ¿ Qué ha pasado, Patufet no estaba a punto o se ha mareado ?
  Massa vodka a Baikonur 20/03/2021 11:46 am
  El proper llançament de nanosats que es faci des Cosmo Caixa.
  Observador 20/03/2021 10:04 am
  Aixó sembla la Operació Vanguard (1958) bombo i platerets i el coet va acabar fent llufa.
  Observador 20/03/2021 10:04 am
  Aixó sembla la Operació Vanguard (1958) bombo i platerets i el coet va acabar fent llufa.
  En Patufet astronauta 20/03/2021 9:15 am
  La culpa es de Madrid. Jo ja estic preparat, en quant em diguin em fico al nano satèl·lit.

Nou comentari