El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Illa avisa el Govern: “Si no accepten les propostes del PSC, no hi haurà acord”
  • CA

El primer secretari del PSC i líder de l’oposició, Salvador Illa, ha tornat a advertir al Govern que si no accepten les propostes del PSC no hi haurà acord per als pressupostos del 2023. De fet, ha fet especial èmfasi en els macroprojectes del Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport del Prat i el Quart Cinturó, que considera indispensables per donar llum verda als comptes del Govern de Pere Aragonès. “No hi haurà acord amb el PSC si no s’accepten les condicions de mínims”, ha dit Illa en una xerrada a Cardona amb la ministra de Transports, Raquel Sànchez. De fet, el govern alternatiu ha està fent una estada de dos dies a Cardona per tractar com afrontaran aquest 2023 i tractar diverses propostes.

Els macroprojectes innegociables

El fet que hagi vingut la ministra de Transports i Infraestructures és un fet indicatiu ja que en les negociacions dels pressupostos hi ha els tres macroprojectes com a elements clau per arribar a una entesa. Pel que fa al Quart Cinturó, ha explicat que els recursos econòmics vindrien d’Espanya i considera que “no tindria sentit” aturar el tram fins a Terrassa.” Si hi ha un acord dels ajuntaments i el govern d’espanya dona els diners, no es pot demorar”, ha dit Illa enviant un missatge directe al Govern de la Generalitat. Amb això, també ha assegurat que hi ha la voluntat del govern espanyol de millorar Rodalies i d’ampliar laeroport.

Illa ha recordat com el Parlament ha donat suport en diverses ocasions al Hard Rock, al Quart Cinturó i a l’ampliació de l’aeroport. “Nosaltres ens hem posat molt estrictes”, assegura el líder de l’oposició, que ha recordat com Aragonès no té la majoria de la cambra catalana. “Si vostè no li semblen bé les nostres propostes, busqui altres suports”, ha avisat Salvador Illa a Pere Aragonès des de Cardona. De fet, explica que el govern alternatiu s’inspira amb el govern espanyol, ja que “dialoga i ha aprovat tots els seus pressupostos”. “Falta valentia i coratge”, ha dit.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, amb la ministra Raquel Sànchez a Cardona / PSC
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, amb la ministra Raquel Sànchez a Cardona / PSC

El Govern més “dèbil” de la història

A més, ha reivindicat les 170 reunions que ha fet el PSC arreu del territori en el marc dels pressupostos i els sis grups de treball que han pactat amb el Govern. Tot i això, ha recordat com els hi ha costat tribar una metodologia de negociació. Alhora, Illa ha recordat que, en l’àmbit de les infraestructures, calen 10 anys vista i ha posat d’exemple el govern espanyol amb el corredor Mediterrani.

Alhora, el primer secretari socialista ha volgut posar el dit a la llaga i ha recordat el trencament del Govern de la Generalitat entre ERC i Junts. “El Govern ha col·lapsat. Té el Govern més dèbil de la història”, ha dit Illa a Aragonès. A més, ha recordat com la CUP i Junts han dit que no es fien d’Esquerra Republicana. Tot i això, ha explicat que els socialistes han generat fins a 74 propostes en diversos aspectes, però “no han volgut escoltar.

Reivindica la “normalització” de les relacions

La ministra Raquel Sànchez també ha anat en aquesta línia i assegura que “tenim un Govern completament desnortat”. La titular de Transports explica que és “molt difícil” arribar acords amb Catalunya en matèria d’infraestructures. “Crec que és molt difícil perquè no és valent i mira l’electoralisme. Falta valentia”, ha dit Sànchez, qui ha reivindicat el consens sobre el projecte de l’ampliació de l’aeroport del Prat. A més, ha recriminat al Govern que estiguin “projectant sempre una imatge de maltractament cap a Catalunya”. “Catalunya ha estat la comunitat autònoma on més s’ha invertit. Si comptem tots els projectes, en asfalt i obres, és la comunitat on més s’està invertint”, ha dit Sànchez, que considera que s’ha d’insistir en aquesta explicació.

D’altra banda, els dos han recordat l’estratègia de “normalització” entre el govern espanyol i el Govern de la Generalitat, que consideren que és una “aposta personal” del president del govern espanyol Pedro Sánchez. “Ha estat una aposta claríssima a través de la taula de diàleg i la recuperació de comissions”, ha dit Raquel Sànchez, culpant a l’independentisme i al Partit Popular de la situació que es va generar durant el procés. A més, Illa també ha reivindicat algunes “mesures històriques” per frenar la inflació, com ara la bonificació d’una part dels combustibles, la gratuïtat del transport públic i ha considerat important la reforma laboral.

Més notícies
Una noia prenent-se una beguda calenta un dia de fred / Pixabay
MÉTEO | Compte enrere per al gran canvi de temps: arriba el fred
Notícia: MÉTEO | Compte enrere per al gran canvi de temps: arriba el fred
Comparteix
La baixada de les temperatures serà especialment acusada el pròxim dilluns
Congrés de Junts a L'Hospitalet de Llobregat / Mireia Comas
Junts prepara un pla d’acció contra la presidència espanyola de la UE
Notícia: Junts prepara un pla d’acció contra la presidència espanyola de la UE
Comparteix
El partit de Borràs i Turull planteja en el pla d'acció que aprovarà el Consell Nacional de dissabte parlar amb les entitats independentistes per reactivar un espai de coordinació
El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, en sortir de la seu de l'alta magistratura després de prendre declaració als líders independentistes
Eduardo Parra / Europa Press
Llarena entén que la reforma de la malversació no serveix de res als exiliats
Notícia: Llarena entén que la reforma de la malversació no serveix de res als exiliats
Comparteix
El jutge instructor no veu cap canvi substancial en el redactat i creu que només hi ha un simple canvi de verb
Els presos polítics hauran de decidir si volen demanar l'absolució / Pool EFE
El Suprem dona vuit dies als presos polítics per decidir si demanen l’absolució
Notícia: El Suprem dona vuit dies als presos polítics per decidir si demanen l’absolució
Comparteix
El tribunal ha de decidir si rebaixa les penes d'inhabilitació dels líders independentistes

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a gener 12, 2023 | 17:38
    Cal dir-ho gener 12, 2023 | 17:38
    Illa és un trampós, sap que l'aeroport del Prat de Llobregat, no entra ni pot entrar dins dels "pressupostos" del Govern regional actual, l'aeroport del Prat de Llobregat és encara una qüestió d'estat espanyol, ni que el casino que pretén instal·lar al Baix Camp es pot incloure en uns pressupostos públics, per raons obvies de que és tracta d'un projecte privat i a més a més nociu per les persones, no aporta res de positiu solament beneficia a un grapat d'especuladors. El més trist seria si hi hagués persones que caiguessin en les trampes de l'inefable Illa.
  2. Icona del comentari de: Gavanenc a gener 12, 2023 | 17:49
    Gavanenc gener 12, 2023 | 17:49
    Un polític sucursalista i bufat que es passa el dia amenaçant, què voleu que us digui...
  3. Icona del comentari de: Quina colla a gener 12, 2023 | 17:53
    Quina colla gener 12, 2023 | 17:53
    El PSC sembla que té interessos molt evidents, relacionats amb l'economia especulativa. Esperem que no caigui en les seves mans l'alcaldia de Barcelona.
  4. Icona del comentari de: X2 a gener 12, 2023 | 18:29
    X2 gener 12, 2023 | 18:29
    Fora feixistes
  5. Icona del comentari de: Pako Jones Menda a gener 12, 2023 | 18:32
    Pako Jones Menda gener 12, 2023 | 18:32
    El maravILLA, només demana l´ampliació dels camps de cotó.
  6. Icona del comentari de: Juan Ripollés a gener 12, 2023 | 18:46
    Juan Ripollés gener 12, 2023 | 18:46
    Menys mal que tenim al Sr Salvador Illa , l'unic am una mica de coherencia politica.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 12, 2023 | 20:22
      Gonzalo gener 12, 2023 | 20:22
      Ya estás llorando otra vez? Jajaja!
  7. Icona del comentari de: Amb illa la democràcia perILLA a gener 12, 2023 | 18:55
    Amb illa la democràcia perILLA gener 12, 2023 | 18:55
    A veure vILLAno, que d'un GRAN irresponsable com tu, no volem res de res, i evidentment de la delegación del psoe a Catalunya, tampoc, els mateixos que van empresonar persones innocents i ara volen imposar les seves condicions, encara menys. Illa més democràcia i menys feixisme
  8. Icona del comentari de: amenaça a gener 12, 2023 | 19:55
    amenaça gener 12, 2023 | 19:55
    El títol correcte seria que Illa amenaça al govern. De tota manera, d'un govern tant impreasentable com el que tenim es pot esperar qualsevol cosa.
  9. Icona del comentari de: Ni oblit... a gener 13, 2023 | 00:39
    Ni oblit... gener 13, 2023 | 00:39
    Millor no ho hagi acord amb vostès, ja no són de fiar mai més a Catalunya, o no s'adonen encara? S'ho han guanyat a pols.
  10. Icona del comentari de: Govern de someres pel pinso a gener 13, 2023 | 06:28
    Govern de someres pel pinso gener 13, 2023 | 06:28
    Catalunya té un GOVERN? Quin tip de riure, si son una colla de butifarreros com el Nadal, inflat i vell

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa