El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Reguant acusa el Govern d’adormir el conflicte amb la taula de diàleg
  • CA

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha acusat el Govern d’adormir el conflicte polític amb la taula de diàleg i d’haver-la convertit en una “comissió bilateral”. En una entrevista a l’ACN, Reguant ha lamentat que en aquest espai no s’està abordant el conflicte polític. I ha retret a l’executiu de Pere Aragonès que dona el missatge a la ciutadania que “no cal que es mobilitzi, que ja està ell per a abordar-ho”. D’altra banda, després que el president del Govern els hagi allargat la mà per als pressupostos, Reguant ha dit que “no té cap sentit” que es refereixi a ells com a socis preferents. “Es molt fàcil parlar de socis preferents, quan en el dia a dia tens uns socis efectius, que són el PSC i els comuns”, ho ha reblat.

La diputada creu que el Govern “sempre, des del primer moment” ha preferit a En Comú Podem per davant de la CUP. De fet, l’executiu va aprovar els últims comptes amb els de Jéssica Albiach. “Que siguin sincers i honestos i que deixin de tractar la gent com a menor d’edat. Que expliquin qui són els seus socis i les seves aliances”, ha exigit Reguant.

Eulàlia Reguant / Mireia Comas

Veu difícil un acord entre ERC i el PSC pels pressupostos

El líder del PSC, Salvador Illa, es va oferir al Govern aquesta setmana per a aprovar els pressupostos de l’any que ve, en declaracions a Catalunya Ràdio. Però Aragonès tancava la porta als socialistes, i s’orientava cap a CUP i comuns. Reguant creu que el president de la Generalitat “no necessita” negociar els números amb Illa perquè “en el dia a dia, amb les polítiques que impulsa, ja van de la mà”. I veu difícil que ho acabin pactant perquè “es basen en l’estètica, i hi ha eleccions municipals l’any vinent”.

Preguntada per si les relacions entre Govern i CUP són “reconduïbles”, la diputada diu que això depèn del Govern, però no ho veu possible si continua fent les polítiques que ha fet fins ara. Els anticapitalistes en voldrien de les “que vagin a l’arrel de les coses”, en matèria d’habitatge o emergència climàtica. “Ens hauria agradat veure un Govern defensar la Renda Bàsica Universal com ha defensat la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern”, ha raonat.  

Insta Aragonès a fer una qüestió de confiança

La CUP i ERC van pactar, en l’acord d’investidura, que Aragonès se sotmetria a una qüestió de confiança a mig mandat. Segons aquesta entesa, el compromís de sotmetre’s a aquesta moció de confiança a mig mandat havia de servir no només per investir-lo com a president, sinó també per sumar el suport dels cupaires als pròxims pressupostos de la Generalitat. Aragonès ja ha rebutjat sotmetre-s’hi perquè la CUP “no té sobre la taula” garantir l’estabilitat.

Per a Reguant, “no és cert això de l’estabilitat” i “és igual” si la va acordar amb la CUP o no: “És positiu que ho faci, i nosaltres seguirem defensant que és necessària”. Hi veuen una “eina de democràcia i transparència”. En cas que no hi hagi qüestió de confiança, una “opció” seria que Aragonès convoqués eleccions anticipades per avaluar si compta amb el suport de la ciutadania. Tot i això, els anticapitalistes de moment no s’ho han plantejat.

Creu que la taula de diàleg s’ha convertit en una bilateral

La CUP no comparteix l’estratègia d’Aragonès i la taula de diàleg. I és que creuen que la taula “s’ha convertit en una bilateral entre la Generalitat i l’Estat, un espai d’estabilitat entre governs”. “El que no estàs fent és abordar el conflicte polític, perquè el que has fet és adormir-lo”, s’ha queixat Reguant, que creu que el conflicte només es resoldrà “amb un país organitzat, mobilitzat, i si el Govern posa l’agenda social com a punta de llança del procés independentista”.

Després que Aragonès argumentés que no renunciaria a la taula de diàleg encara que hi hagués un govern de dretes a l’Estat espanyol, Reguant ha dit que “no és qüestió d’amb qui seus, sinó amb quines condicions”.

La CUP també lamenta que tant ERC com Junts “van tancar la porta molt ràpidament” al referèndum que van proposar els anticapitalistes per a aquesta mateixa legislatura. “Escòcia ho ha posat sobre l’agenda. Podem aprofitar el debat que es produeix a la comunitat internacional per ubicar el dret d’autodeterminació a l’agenda?”, ha insistit.

Reguant també ha admès que l’independentisme està “desmobilitzat”, i ha demanat “organitzar-se” de cara a una tardor que es preveu “molt crua per la majoria de la gent”. “Cal vincular-ho a la necessitat de sobirania, la capacitat de decidir aquí, impulsar l’energètica pública que el Parlament va aprovar”, ha enumerat.

Finalment, Reguant també s’ha pronunciat sobre la proposta “àmplia” per l’autodeterminació i més enllà de l’independentisme que Aragonès va dir que presentaria durant el debat de política general. “Són paraules que no diuen res, perquè el projecte pel referèndum sempre ha anat més enllà de l’independentisme estricte. Quina és la novetat? Que l’expliqui”, ha ordenat.

Més notícies
Tractament de l'Ebola, amb el suport de la OMS / ONG WORLD VISION
L’OMS, preocupada per un nou brot d’ebola a l’Àfrica
Notícia: L’OMS, preocupada per un nou brot d’ebola a l’Àfrica
Comparteix
S'han confirmat els pitjors pronòstics per al cas que es va localitzar la setmana passada i que es va catalogar com a sospitós
La cap de files de la CUP, Dolors Sabater, que no s'acaba de creure l'estratègia de Turull/UCE
La CUP no s’empassa la fórmula de Turull per la independència 
Notícia: La CUP no s’empassa la fórmula de Turull per la independència 
Comparteix
Sabater reclama superar el "dol i la convalescència de la repressió de l'1-O"
Assumpta Escarp / ACN
La socialista Escarp ocuparà el lloc de Laura Borràs a la commemoració del 17-A
Notícia: La socialista Escarp ocuparà el lloc de Laura Borràs a la commemoració del 17-A
Comparteix
Dos actes de protesta convocats a banda de la celebració institucional que presidirà Colau
Jaume Alonso-Cuevillas, diputat de Junts, al Parlament / Jordi Borràs
Cuevillas: “Una escissió a Junts és possible, però també a ERC i la CUP”
Notícia: Cuevillas: “Una escissió a Junts és possible, però també a ERC i la CUP”
Comparteix
ENTREVISTA al diputat de Junts, partidari de fer una consulta per decidir si es trenca el Govern de coalició amb els republicans

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Aixequeu la DUI o plegueu a agost 24, 2022 | 10:58
    Aixequeu la DUI o plegueu agost 24, 2022 | 10:58
    Ja te raó la Reguant, però la CUP dormiu plàcidament als taulells del parlament de la Generalitat155. Des de les eleccions il·legals den Rajoy, tots en sou còmplices. Coordineu-vos amb el Govern Legítim i el Consell de la República, que és el que vam votar els catalans i catalanes, aixequ la DUI i trenqueu relacions amb l'estado terrorista fins que seguin a negociar la separació en un marc europeu, o plegueu.
    31
    Icona de dislike al comentari de: Aixequeu la DUI o plegueu a agost 24, 2022 | 10:58 15
    Respon
  2. Icona del comentari de: Joan de l'Os a agost 24, 2022 | 11:03
    Joan de l'Os agost 24, 2022 | 11:03
    Aragonés pràctica la cerimònia de la confusió (per aquells que se la volen creure) fent veure que el seu progressisme el porta a aliar-se amb la CUP i Comuns. Una manera de dissimular la política conservadora dels republicans, fer veure que es distancia de Junts que com tothom sap son uns corruptes convergents (un bonomi indissociable, evidentment) i mentrestant anar-se decantant cap a l'aliança amb el PSC.155 que és on indefectible arribarà, segons els tractes fets amb el PSOE per a rendir l'independentisme, controlar l'autonomia i assegurar-se viure del règim del 78.
    24
    Icona de dislike al comentari de: Joan de l'Os a agost 24, 2022 | 11:03 15
    Respon
    • Icona del comentari de: Joan de l'Os a agost 24, 2022 | 12:25
      Joan de l'Os agost 24, 2022 | 12:25
      Precisió, això darrer vindrà si poden en la legislatura futura, aquesta és només de trànsit per portar el país a l'ensopiment i mediocritat autonòmica més absoluta, sota una hegemonia compartida amb l'esquerra espanyolista i provinciana. Un lluminós futur república, es clar.
      • Icona del comentari de: Maria a agost 24, 2022 | 15:30
        Maria agost 24, 2022 | 15:30
        La propera legislatura serà del PSOE -C i l'escolà de Mossèn Junqueras potser s'haurà fos entre els efluvis narcotitzants del seu entorn.
    • Icona del comentari de: Totalment d'acord a agost 24, 2022 | 12:42
      Totalment d'acord agost 24, 2022 | 12:42
      Totalment d'acord, però pensa que la corrupció és sistèmica al estado español, i per definició un partit dins els estado español és corrupte. És l'herència del caudillo assassí. Si no se'n sap d'altres partits és per que al estado no l'hi interessa, de moment. Per això és tant difícil arrossegar als partits capa a trencar amb l'estado i aixecar la DUI. Tos tenen martingales amb que els fan xantatge o directament els seus corruptes sabotegen la Independència
  3. Icona del comentari de: gatemprenyat a agost 24, 2022 | 11:20
    gatemprenyat agost 24, 2022 | 11:20
    Ara resulta que la Reguant llegeix els editorials de'n Partal. Ni en això són originals. La CUP s'ha convertit en un partit gris i avorrit.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a agost 24, 2022 | 13:25
      Pere Llimonera i Citronell agost 24, 2022 | 13:25
      Esta 'colla de penjats' ViVeN en y de un permanente estado de infatuación de la realidad, en el que ellos son los únicos y lo único; el ombligo del mundo, y el Atlas que todo lo sostiene en el universo... mas aun que los otros abducidos de la Minoría de la Burbuja fantasiosa supremacista impostadora de quimeras históricas y socio-políticas... Pues va a ser que N0... ahora resulta que nada es Democracia sin el runrún de la "taula de diàleg" que ellos quieren transformar en su 'particular' escalón hacia sus elucubraciones fantasiosas; que nada es Democracia si no les gusta a ellos o lo certifican ellos (como para "certificar" Democracias están estos, que N0 saben ni lo que es; y ni por casualidad se aproximan en su acciones e ideología? a algo que tenga que ver con la misma) , o que los servicios secretos de todo el mundo deberán ir pidiendo permiso a todos para investigar y espiar a sus personas y objetos de interés y para espiarse los unos a los otros; o que nada es Democrático si N0 se hace lo que Minorías como ellos dicen que se tiene que hacer... Soñar es gratis, pero si los suenos de minorías enajenadas se convierten en pesadillas para las mayorías, estamos en un problema que hay que resolver claramente...
  4. Icona del comentari de: Cge a agost 24, 2022 | 12:29
    Cge agost 24, 2022 | 12:29
    Sou una colla de parásits, que el únic que heu fet fins ara es posar pals a les rodes, espero que la gent desperti i vegi que tant CUP com ER no sou independentístes, mes aviat sou obstaclistes, i infiltrats del ESTAT.
    • Icona del comentari de: Continua el frau convergent a agost 24, 2022 | 14:18
      Continua el frau convergent agost 24, 2022 | 14:18
      Caram, ara resulta que els nouvinguts a l'independentisme sou els únics independentistes. Faria riure si no fessiu tanta vergonya. Cap oblidem la traïció de 8 segons de part de qui va venir, i tampoc oblidem que es deia en aquell discurs funest. Com tampoc el boicot continu a avançar. Com us ho fareu per fer la independència vosaltres sols, que no sou ni el 18%? A si, fent màgia.....
  5. Icona del comentari de: Clara a agost 24, 2022 | 12:32
    Clara agost 24, 2022 | 12:32
    Sembla pija aquesta cupaire. Estar enganxada a la poltrona a canvi de deixar anar quatre parides absurdes, antinaturals i sovint contradictòries i d'esgarriar projectes que després reconeix com errors, dona molta pasta. Si això no és viure del "cuentu". I va de progre la tia! I tot perquè hi ha una colla de penjats ratllats que li riuen les obsessions i pocasoltes.
  6. Icona del comentari de: Dr. Stort a agost 24, 2022 | 12:48
    Dr. Stort agost 24, 2022 | 12:48
    A vosaltres vos ha anestesiat, el entrar al mundillo parlamentari.
  7. Icona del comentari de: bs a agost 24, 2022 | 13:41
    bs agost 24, 2022 | 13:41
    aquí no hi ha cap polític que serveixi per a res.... l´únic, el MH Carles Puigdemont
    • Icona del comentari de: Anònim a agost 24, 2022 | 14:20
      Anònim agost 24, 2022 | 14:20
      I tant, mira que bé que va desproclamar la independència en 8 segons. Una fletxa.
    • Icona del comentari de: Gilipollas es el que dice gilipolleces. a agost 24, 2022 | 15:36
      Gilipollas es el que dice gilipolleces. agost 24, 2022 | 15:36
      Sin comentarios.
    • Icona del comentari de: Albert adria a agost 25, 2022 | 13:35
      Albert adria agost 25, 2022 | 13:35
      El que huyó en el maletero del coche ,pues vale .vaya pedazo líder
  8. Icona del comentari de: Independentista a agost 24, 2022 | 14:02
    Independentista agost 24, 2022 | 14:02
    No, CGE. La gent no despertarà; l'immensa majoria son així d'ingènus i de rucs.
    • Icona del comentari de: Anònim a agost 24, 2022 | 14:21
      Anònim agost 24, 2022 | 14:21
      Només cal llegir-ne a tu per saber què el món n'està ple de rucs.
  9. Icona del comentari de: Abstencionsta a agost 24, 2022 | 14:04
    Abstencionsta agost 24, 2022 | 14:04
    Quin fàstic!. Cada vegada estic més satisfet de no votar; si més no no sóc responsable de que aquests bandarres estiguin al govern.
  10. Icona del comentari de: Rosa a agost 24, 2022 | 15:25
    Rosa agost 24, 2022 | 15:25
    Reguant menys bla, bla, bla i més autocrítica. Qui va regalar els vots per la investidura d'aquest farsant?. La CUP. Qui li va regalar dos anys per marejar la perdiu? La CUP. Quin partit ha estat desaparegut de la política i de les seves promeses electorals?. la CUP. Sou una xacra a la política independentista, els NINI (ni fan ni deixen fer) de la política catalana.
  11. Icona del comentari de: Placid a agost 24, 2022 | 19:05
    Placid agost 24, 2022 | 19:05
    Axò fa pudó de sobaco
    • Icona del comentari de: Anònim a agost 24, 2022 | 21:08
      Anònim agost 24, 2022 | 21:08
      "pudos d'aixella", hòstia!
      • Icona del comentari de: Anònim a agost 25, 2022 | 12:18
        Anònim agost 25, 2022 | 12:18
        Volia escriure "pudor d'aixella", collons!
  12. Icona del comentari de: El CxR convoca el 1-O a les 17:00 a l'Arc del Triomf a agost 24, 2022 | 21:05
    El CxR convoca el 1-O a les 17:00 a l'Arc del Triomf agost 24, 2022 | 21:05
    Els de la CUP veuen la palla a l'ull aliè, mentre fan acatament al poder colonial en el parlament borbònic, parlant en la llengua dels castellans a canvi de rebre la xavalla dels 16.800 milions que els "hidalgos" ens foten cada any
    • Icona del comentari de: Ho tinc clar a agost 25, 2022 | 02:18
      Ho tinc clar agost 25, 2022 | 02:18
      Només votaré en eleccions convocades pel Consell de la República i el Govern Legítim. La resta és 155.
      • Icona del comentari de: És el que has de fer a agost 26, 2022 | 06:15
        És el que has de fer agost 26, 2022 | 06:15
        Pels unionistes com tu que heu demostrat no voler la independència votant a prUcessistes cap enlloc com Miss Catalunya (a Fuigpelmón i al pallasso Torra mai els vam votar, van ser posats a dit pels predecessor) o la corrupta Laura Hagrid Borràs, cal votar-los per seguir pertanyent a la monarquia bananera de enpaÑistán.
  13. Icona del comentari de: Volem fets no paraules a agost 25, 2022 | 00:59
    Volem fets no paraules agost 25, 2022 | 00:59
    I a part de queixar-se faran alguna cosa per el país i la independència de catalunya ??
  14. Icona del comentari de: Observador a agost 25, 2022 | 07:52
    Observador agost 25, 2022 | 07:52
    No, home. Em Plàcido s'ha fet un embolic i ha escrit "Sobaco" pensant en els seu parent rus: "Sobaká".
  15. Icona del comentari de: Aragones, i si reparteixes la teva fortuna? a agost 25, 2022 | 09:28
    Aragones, i si reparteixes la teva fortuna? agost 25, 2022 | 09:28
    Encara estas enamorada del ricatxo ARAGONES DEL CAUDILLO? Aragones patrimoni descomunal, Esquerra moet.chandon. QUIN FASTIC FA EL MOCHUELO DE FRANCO
    • Icona del comentari de: ARAGONES, EL MILIONARIO D'OR, forrat pel Franco a agost 25, 2022 | 16:58
      ARAGONES, EL MILIONARIO D'OR, forrat pel Franco agost 25, 2022 | 16:58
      La CUP va fer president a l'ARAGONES DE FRANCO per que son marihuaneros Aragones, i fills de ricatxos
  16. Icona del comentari de: Narcís a agost 25, 2022 | 10:07
    Narcís agost 25, 2022 | 10:07
    Tu continua omplint Catalunya de necessitats forans.. estrangers .. aliens .. i d' allò més anònims. . . . . mentres no et fumin ton salari/ sou .. ingressos ! PD : vinga a treballar a l' escorxador .. o a fer cunetes .. o a netejar depuradores.. sinó a fer carreteres o mateix posar empares ( a la llengua no hi surten durícies ni hèrnies es badi la boca el que es badi ! ) !
  17. Icona del comentari de: Ara us n'adoneu? a agost 25, 2022 | 18:49
    Ara us n'adoneu? agost 25, 2022 | 18:49
    Aneu perduts, com un pop en un garatge. Tancats en un dogmatisme asfixiant, sense fer ni deixar fer. Espero que hi hagi seny a les pròximes eleccions. El vot nul o abstenció tothom l'interpreta a la seva conveniència. Posar al parlament i ajuntaments a gent que fins ara no tenen representació, escoltar els seus projectes i treure de les institucions tots aquells que heu demostrat no servir per res. Bé, ERC i alguns de junts han tret profit: indults, que pagarem cara durant anys (mireu ara el rescat a les pobres elèctriques i més autopistes madrilenyes) i potser alguna bona porta giratòria. Pel poble de Catalunya, una decepció i un ridícul espantós.
  18. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a agost 25, 2022 | 23:53
    Luisnomeacuerdo agost 25, 2022 | 23:53
    Esta fascista independentista que ha salido de las brujas de Salem en versión tractoriana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa