El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament demana al Govern refer el decret de sequera amb mesures extraordinàries

El Parlament ha aprovat una moció de Junts per Catalunya per instar el Govern a refer el decret per fer front a la situació de sequera que afecta Catalunya des de fa un any i mig amb mesures extraordinàries i urgents. Aquest nou text modificaria el que ja s’ha aprovat aquest dimecres amb les abstencions de PSC-Units, Junts, comuns i CUP i demanen que torni a ser validat pel ple de la cambra previst per al 18, 19 i 20 d’abril amb un “ampli consens polític i social”. El punt de la moció l’ha presentat el diputat de Junts Quim Calatayud i s’ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups, a excepció de Vox i la CUP, que s’hi han abstingut.

La moció de Junts també reclama que s’ampliï la dessalinitzadora de la Tordera i que se’n construeixi una de nova a la zona de Cubelles. El debat ha estat marcat per la cimera sobre la sequera que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat per al 31 de març. Junts ha presentat aquest text després que, aquest dimecres, s’avalés el decret llei del Govern per combatre la situació d’excepcionalitat per sequera a Catalunya amb l’abstenció de PSC-Units, Junts, comuns i CUP, el ‘sí’ d’ERC i el vot en contra de Vox, PP i Cs.

El pantà de Rialb, el 24 de novembre de 2022, després que la Generalitat decretés l'alerta per sequera a la conca del Ter-Llobregat | Europa Press
Catalunya afronta una greu sequera des de fa un any i mig | Europa Press

En rebre més vots a favor que en contra, el decret va quedar convalidat, però -amb el vot en contra dels republicans- el ple va aprovar tramitar-lo a la cambra catalana com a projecte de llei per poder introduir canvis al text. La diputada d’ERC Anna Torrentà ha afirmat que s’està utilitzant la moció “jugar amb interessos partidistes” i ha recordat la cimera ja convocada pel president Aragonès. “No entendríem que alguns grups busquin condicionar ja d’entrada la cimera. Això no és corresponsabilitat”, ha apuntat. Torrentà ha demanat que no s’utilitzi la falta d’aigua amb “una mirada electoralista”.

Calatayud ha replicat a Torrentà que ha sigut el mateix president de la Generalitat qui ha obert la porta a un nou decret sobre la sequera. “Si ho considera electoralista, en tot cas la jugada la van iniciar ells”, ha reblat, referint-se a Aragonès i la consellera Teresa Jordà. I en aquest context, el diputat de Junts ha defensat que “ni amb guanyadors ni amb perdedors s’ha de tancar un nou decret amb tots els sectors implicats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa