El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP vol abolir la Brimo i dedicar els diners al sou dels Bombers i els Rurals
  • CA

La CUP està disposada a aprofitar el marge que li deixen les esmenes parlamentàries del debat de pressupostos per intentar aplicar les seves iniciatives o almenys fer que se’n parli. Per exemple, ha presentat tres esmenes relatives als Mossos d’Esquadra i a les polítiques de seguretat. El diputat portaveu d’Interior dels cupaires, Xavier Pellicer, ha registrat una bateria d’esmenes que demanen controlar l’activitat dels Mossos d’Esquadra a través de mecanismes externs de control i a més proposa abolir les unitats especialitzades d’ordre públic i aprofitar els recursos que s’estalviïn per incrementar els salaris dels membres dels Agents Rurals i els Bombers. El debat s’incardina en els blocs de despesa interna per departament, és a dir, que qualsevol import modificat només pot canviar de partida i no anar a parar al compte corrent d’una altra conselleria.

D’aquí que, amb una hàbil maniobra parlamentària, la CUP hagi registrat una esmena amb què proposa la creació d’un organisme de control per vigilar la poderosa Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra i totes les dades que guarda, analitza i custodia. Una segona esmena implicaria la posada en marxa d’un mecanisme de control de la policia com el que van defensar en la comissió parlamentària sobre el model policial. En tercer lloc, també proposa la dissolució de les unitats antiavalots, la Brigada Mòbil (Brimo) i les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). De fet, la intenció del grup parlamentari de l’esquerra independentista és aprofitar els recursos estalviats, que s’acostarien als 30 milions d’euros, i destinar-los als Bombers i als Agents Rurals. Els cupaires també plantegen demanar la creació i dotació pressupostària d’un mecanisme d’assistència a la víctima de la violència institucional o policial.

El conseller Joan Ignasi Elena mira el diputat de la CUP d'Interior, Xavier Pellicer/David Aparicio
El conseller Joan Ignasi Elena mira el diputat de la CUP d’Interior, Xavier Pellicer/David Aparicio

Sense antiavalots i millorar les condicions laborals de Bombers

Tècnicament, la CUP ha presentat l’esmena numerada com a 521, on calcula que la despesa de la Brimo i ARRO per retribucions bàsiques és de 120.723.063,43 euros i, per a retribucions complementàries, de 30.643.351,83 euros. A partir d’aquests números, defensa que es desmuntin aquestes unitats antiavalots. Un canvi que permetria alliberar bona part d’aquests recursos que la CUP destinaria a altres funcions dins la seguretat pública de la Generalitat de Catalunya.

D’aquesta manera, els cupaires proposen donar de baixa aquests dos conceptes i començar a repartir els diners en altres partides. Concretament, en aquesta esmena plantegen donar “d’alta” 23.348.734,73 euros dels donats de baixa de la Brimo i l’ARRO a la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament, és a dir, als Bombers. Així mateix, també tenen la voluntat de dedicar 7.623.657,45 euros de baixa dels antiavalots i donar-los d’alta a la Direcció de Protecció i Conservació del Medi Natural. “Les baixes de retribucions bàsiques i complementàries corresponen al personal de Brimo i ARRO. Les altes aniran destinades a personal del cos de bombers i d’agents rurals”, sintetitza la CUP en la seva esmena.

Bombers i Agents Rurals
Bombers i Agents Rurals

Un mecanisme de control per a la Comissaria General d’Informació

L’activitat parlamentària de la CUP en el debat pressupostari de seguretat també va destinada a formalitzar i articular mecanismes de control i fiscalització de l’activitat policial. Una de les novetats és la creació i posada en marxa d’un “organisme autònom de vigilància, emmagatzematge i control de la informació digital recopilada per agents de policia”. Una entitat que ha de vigilar, controlar i fiscalitzar la ingent quantitat de dades que recull la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra. De fet, aquesta acumulació de dades ha generat força polèmica i ha descobert veritables investigacions prospectives de la policia catalana, sobretot contra els moviments d’esquerra i independentistes.

Aquest organisme, si s’aprova, restarà adscrit pressupostàriament al Gabinet de la Conselleria i Secretaria General del titular del departament d’Interior i la seva gestió romandrà adscrita orgànicament al mateix gabinet. “La missió d’aquest organisme serà vigilància, emmagatzematge i control de la informació digital recopilada per agents de policia”, remarca l’esmena. És a dir, que l’organisme dependrà dels recursos d’Interior però, això sí, amb una execució absolutament externa i imparcial de la titularitat del departament.

Control extern i fons per a les víctimes

Per altra banda, els cupaires volen posar de nou sobre la taula el debat del control extern dels Mossos d’Esquadra. Una opció que va quedar descartada en la comissió d’Estudi del Model Policial després d’una estranya maniobra de Junts per Catalunya, que va canviar el sentit del seu vot. La CUP ofereix la “creació de l’organisme autònom per a la implementació del mecanisme de control extern i independent dels cossos policials”.

El pressupost que calculen que s’hi pot destinar com a partida nova és de 30.579.967,89 euros. En aquest context, esbossen que estarà adscrit pressupostàriament i la seva gestió al Gabinet de la Conselleria i Secretaria General del titular d’Interior. “La missió d’aquest organisme serà el control extern i independent de les actuacions dels cossos policials”, raona el text de l’esmena. Per altra banda, també com una partida nova indica que caldria destinar 3.410.588,12 euros en un “fons per a la reparació de les víctimes de violència institucional”. Una de les iniciatives que es va debatre en la mateixa comissió del Model policial.

Partida de l'esmena pressupostària de la CUP amb què s'aposta per la dissolució de la Brimo i destinar els seus salaris a Bombers i Rurals
Partida de l’esmena pressupostària de la CUP amb què s’aposta per la dissolució de la Brimo i destinar els seus salaris a Bombers i Rurals

Més notícies
Conversem amb Josep Costa i Albano-Dante Fachín al Centre Cívic Cal Balsach, Sabadell. 22/2/2023 / Mireia Comas
El jutge reobre el cas del cop de porra d’un Brimo contra Josep Costa
Notícia: El jutge reobre el cas del cop de porra d’un Brimo contra Josep Costa
Comparteix
El jutjat cita l'exvicepresident per prestar declaració
El president de Junts al Parlament, Albert Batet, passa per davant del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al debat de política general | ACN
Junts i CUP collen Aragonès perquè doni explicacions sobre la reforma penal
Notícia: Junts i CUP collen Aragonès perquè doni explicacions sobre la reforma penal
Comparteix
La portaveu del Govern assegura que el president ja ha donat explicacions i reconeix que "no som on volíem"
Xavier Pellicer, diputat de la CUP i un dels negociadors de la formació JORDI BORRÀS
Xavier Pellicer: “Parlament i Govern han d’actuar en bloc en la confrontació amb l’Estat”
Notícia: Xavier Pellicer: “Parlament i Govern han d’actuar en bloc en la confrontació amb l’Estat”
Comparteix
ENTREVISTA | El diputat, membre de l'equip negociador de la CUP, avisa ERC i Junts que si repeteixen el “desgovern” dels darrers tres anys, impulsaran un “embat democràtic contra aquest Govern des del carrer”
Membres de les plataformes Aturem Hard Rock, Zeroport i Campanya Contra el Quart Cinturó davant de la seu de Foment del Treball, a Barcelona.
Data de publicació: dilluns 13 de febrer del 2023, 12:12
Localització: Barcelona
Autor: Eli Don
Convocada una mobilització contra els macroprojectes dels pressupostos
Notícia: Convocada una mobilització contra els macroprojectes dels pressupostos
Comparteix
Entitats i ecologistes es concentraran el 4 de març contra el Hard Rock, la B-40 i l'ampliació de l'aeroport

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a març 01, 2023 | 18:45
    Català març 01, 2023 | 18:45
    La CUP vol?. Els ocells també volen.
  2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 01, 2023 | 19:09
    Doctor Strangelove març 01, 2023 | 19:09
    I si abolim la CUP? Doc.
  3. Icona del comentari de: Juan Ripollés a març 01, 2023 | 19:45
    Juan Ripollés març 01, 2023 | 19:45
    La calle es mia : MFI = CUP
  4. Icona del comentari de: Anònim a març 01, 2023 | 19:49
    Anònim març 01, 2023 | 19:49
    S'acosten eleccions municipals .."No hase falta desir nada mas"
  5. Icona del comentari de: Gonzalo a març 01, 2023 | 19:50
    Gonzalo març 01, 2023 | 19:50
    ????????????????????
  6. Icona del comentari de: JordiP a març 01, 2023 | 20:18
    JordiP març 01, 2023 | 20:18
    Els cupaires, com sempre, es mostren entusiasmats amb la possibilitat de suprimir la força de seguretat. Es coneix que veuen els antiavalots com a enemics racials. I per què els volen suprimir? Per a poder organitzar avalots, gresca, asaltar bancs, okupar vivendes i locals, incendiar mitja ciutat i tot això sense haver de sortir corrents? Val, tíos. I no solament això: ara aprofiten per a crear divisió entre els cos de bombers i els pasma. Nens de la CUP: si no sou capaços de fer propostes assenyades, aneu a fer punyetes.
  7. Icona del comentari de: Pep a març 01, 2023 | 20:35
    Pep març 01, 2023 | 20:35
    Es una bona iniciativa i tambe s'hauria de revisar l'edat de jubilacio dels Mossos, esta als 60 anys, segurament podrien fer feina d'oficina fins al 68 anys que es l'edat de jubilacio per a tothom.
  8. Icona del comentari de: Vox = CUP a març 01, 2023 | 20:51
    Vox = CUP març 01, 2023 | 20:51
    Ole sus cojones, home si a mi m'augmenta una mica la pensió, millor. Visca la CUP (Capullos Útils Principalment)
  9. Icona del comentari de: Mes tontos impossible a març 01, 2023 | 20:58
    Mes tontos impossible març 01, 2023 | 20:58
    Doncs aixo, pero dir tonterías millor que callin
  10. Icona del comentari de: fat boy a març 01, 2023 | 22:23
    fat boy març 01, 2023 | 22:23
    Per un moment pensava que volien els diners per gastar-se'ls en copes vaginals o destruir gegants.
  11. Icona del comentari de: Cop a març 02, 2023 | 02:25
    Cop març 02, 2023 | 02:25
    Una bona de cada 100 no us fa bons.
  12. Icona del comentari de: Julia Benet a març 02, 2023 | 09:20
    Julia Benet març 02, 2023 | 09:20
    Irresponsables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa