La CUP està disposada a aprofitar el marge que li deixen les esmenes parlamentàries del debat de pressupostos per intentar aplicar les seves iniciatives o almenys fer que se’n parli. Per exemple, ha presentat tres esmenes relatives als Mossos d’Esquadra i a les polítiques de seguretat. El diputat portaveu d’Interior dels cupaires, Xavier Pellicer, ha registrat una bateria d’esmenes que demanen controlar l’activitat dels Mossos d’Esquadra a través de mecanismes externs de control i a més proposa abolir les unitats especialitzades d’ordre públic i aprofitar els recursos que s’estalviïn per incrementar els salaris dels membres dels Agents Rurals i els Bombers. El debat s’incardina en els blocs de despesa interna per departament, és a dir, que qualsevol import modificat només pot canviar de partida i no anar a parar al compte corrent d’una altra conselleria.
D’aquí que, amb una hàbil maniobra parlamentària, la CUP hagi registrat una esmena amb què proposa la creació d’un organisme de control per vigilar la poderosa Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra i totes les dades que guarda, analitza i custodia. Una segona esmena implicaria la posada en marxa d’un mecanisme de control de la policia com el que van defensar en la comissió parlamentària sobre el model policial. En tercer lloc, també proposa la dissolució de les unitats antiavalots, la Brigada Mòbil (Brimo) i les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). De fet, la intenció del grup parlamentari de l’esquerra independentista és aprofitar els recursos estalviats, que s’acostarien als 30 milions d’euros, i destinar-los als Bombers i als Agents Rurals. Els cupaires també plantegen demanar la creació i dotació pressupostària d’un mecanisme d’assistència a la víctima de la violència institucional o policial.

Sense antiavalots i millorar les condicions laborals de Bombers
Tècnicament, la CUP ha presentat l’esmena numerada com a 521, on calcula que la despesa de la Brimo i ARRO per retribucions bàsiques és de 120.723.063,43 euros i, per a retribucions complementàries, de 30.643.351,83 euros. A partir d’aquests números, defensa que es desmuntin aquestes unitats antiavalots. Un canvi que permetria alliberar bona part d’aquests recursos que la CUP destinaria a altres funcions dins la seguretat pública de la Generalitat de Catalunya.
D’aquesta manera, els cupaires proposen donar de baixa aquests dos conceptes i començar a repartir els diners en altres partides. Concretament, en aquesta esmena plantegen donar “d’alta” 23.348.734,73 euros dels donats de baixa de la Brimo i l’ARRO a la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament, és a dir, als Bombers. Així mateix, també tenen la voluntat de dedicar 7.623.657,45 euros de baixa dels antiavalots i donar-los d’alta a la Direcció de Protecció i Conservació del Medi Natural. “Les baixes de retribucions bàsiques i complementàries corresponen al personal de Brimo i ARRO. Les altes aniran destinades a personal del cos de bombers i d’agents rurals”, sintetitza la CUP en la seva esmena.

Un mecanisme de control per a la Comissaria General d’Informació
L’activitat parlamentària de la CUP en el debat pressupostari de seguretat també va destinada a formalitzar i articular mecanismes de control i fiscalització de l’activitat policial. Una de les novetats és la creació i posada en marxa d’un “organisme autònom de vigilància, emmagatzematge i control de la informació digital recopilada per agents de policia”. Una entitat que ha de vigilar, controlar i fiscalitzar la ingent quantitat de dades que recull la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra. De fet, aquesta acumulació de dades ha generat força polèmica i ha descobert veritables investigacions prospectives de la policia catalana, sobretot contra els moviments d’esquerra i independentistes.
Aquest organisme, si s’aprova, restarà adscrit pressupostàriament al Gabinet de la Conselleria i Secretaria General del titular del departament d’Interior i la seva gestió romandrà adscrita orgànicament al mateix gabinet. “La missió d’aquest organisme serà vigilància, emmagatzematge i control de la informació digital recopilada per agents de policia”, remarca l’esmena. És a dir, que l’organisme dependrà dels recursos d’Interior però, això sí, amb una execució absolutament externa i imparcial de la titularitat del departament.
Control extern i fons per a les víctimes
Per altra banda, els cupaires volen posar de nou sobre la taula el debat del control extern dels Mossos d’Esquadra. Una opció que va quedar descartada en la comissió d’Estudi del Model Policial després d’una estranya maniobra de Junts per Catalunya, que va canviar el sentit del seu vot. La CUP ofereix la “creació de l’organisme autònom per a la implementació del mecanisme de control extern i independent dels cossos policials”.
El pressupost que calculen que s’hi pot destinar com a partida nova és de 30.579.967,89 euros. En aquest context, esbossen que estarà adscrit pressupostàriament i la seva gestió al Gabinet de la Conselleria i Secretaria General del titular d’Interior. “La missió d’aquest organisme serà el control extern i independent de les actuacions dels cossos policials”, raona el text de l’esmena. Per altra banda, també com una partida nova indica que caldria destinar 3.410.588,12 euros en un “fons per a la reparació de les víctimes de violència institucional”. Una de les iniciatives que es va debatre en la mateixa comissió del Model policial.
