El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern porta els pressupostos al Parlament i confia aprovar-los al març
  • CA

El Govern de la Generalitat ha portat el projecte de pressupostos al Parlament per iniciar els tràmits que haurien de portar a la seva aprovació el 10 de març. Després del consell executiu extraordinari d’aquest dijous al matí, la consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix ha entregat el projecte a la presidenta de la cambra, Alba Vergés. Mas s’ha reunit amb els portaveus de tots els grups i posteriorment la Mesa ha comunicat que tramitarà el projecte amb la “màxima celeritat possible”.

La Mesa i la Junta de Portaveus s’han reunit per admetre formalment a tràmit el projecte de pressupostos i aprovar el calendari de tramitació que posarà en marxa el compte enrere per a l’aprovació definitiva. Un cop superat aquest primer tràmit, els consellers hauran de comparèixer a les comissions temàtiques per exposar el detall de les partides que corresponen a cada departament. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Empresa, Roger Torrent, compareixeran aquesta mateixa tarda.

Signatura del pacte pressupostari entre el President de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa. 01/02/2023 / Mireia Comas
Signatura del pacte pressupostari entre el President de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa / Mireia Comas

Vergés ha explicat que s’escurçarà el tràmit tant com permeti la normativa del Parlament. “Fem una proposta de calendari perquè siguin aprovats amb el menor temps possible, amb la màxima celeritat, responent a les necessitats de la ciutadania”, ha assegurat. La presidenta de la cambra ha reconegut que el “context complicat” que viu el país “requereix la urgència de donar resposta a problemes i també una mirada llarga de transformació de país”.

Els pressupostos triguen gairebé dos mesos a superar tots els tràmits

En circumstàncies normals, es calcula que entre que els pressupostos entren al Parlament i es porten a votació definitiva calen uns 54 dies, segons explica l’Agència Catalana de Notícies (ACN), tot i que el Govern espera fer-ho en només 37. Ara la Mesa obrirà en paral·lel dos períodes d’esmenes i donarà 10 dies per presentar esmenes a la totalitat i 20 dies per les esmenes als articles. Això vol dir que la setmana del 13 de febrer ja es podria celebrar un ple extraordinari per resoldre les esmenes a la totalitat. Un cop superada la votació, els comptes es tramiten en comissió i poc més d’un mes després, el 10 de març, es podria celebrar el ple per debatre i votar els pressupostos i la llei d’acompanyament.

Aquest calendari permetria tenir pressupostos al març. L’únic gran escull que tindria la tramitació seria si dos grups parlamentaris o una desena part dels diputats presentessin un recurs al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), una maniobra que impediria votar els pressupostos fins que l’òrgan consultiu, que té un mes per resoldre, hagi emès un dictamen. Si fos el cas, els pressupostos no podrien aprovar-se al març amb gairebé tota seguretat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 02, 2023 | 13:48
    ciutadà febrer 02, 2023 | 13:48
    D'ací al març ja us podeu haver barallat mitja dotzena de vegades.
  2. Icona del comentari de: NI UN VOT A L'ULTRA ESPAÑOL JUNQUERAS a febrer 02, 2023 | 15:10
    NI UN VOT A L'ULTRA ESPAÑOL JUNQUERAS febrer 02, 2023 | 15:10
    ILLA ES RESPONSABLE. ERComuns son almoina d'okupes, drogates, galtes, vividors i gent sense estudis. Esperem la devacle del junquerisme per l'entrecot al maig, i Catalunya s'alliberia i s'independitzi de la RONYA ESPAÑOLISSIMA DEL GENERALISIMO JUNQUERAS REY DE ERC
  3. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a febrer 03, 2023 | 19:21
    Tripartit no, gràcies febrer 03, 2023 | 19:21
    El tripartit ens continuarà donant la lata dos mesos més...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa