El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pablo Casado guanya la guerra successòria al PP
  • CA
Pablo Casado, Soraya Sáenz de Santamaría i Ana Pastor al Congrés Extraordinari del PP | ACN

 

Mariano Rajoy, expulsat del poder el passat 1 de juny per una moció de censura presentada pel PSOE, ja té successor al capdavant del PP. Ho han decidit els compromissaris del PP en un Congrés extraordinari que ha votat entre dos candidats després d’unes primàries. Serà Pablo Casado, amb el 60% dels vots dels compromissaris, l’encarregat de dirigir el partit des de l’oposició i preparar un nou assalt al poder quan hi hagi eleccions espanyoles, una decisió que està en mans de Pedro Sánchez. El fins ara secretari de comunicació del PP, que havia quedat en segon lloc a les primeres primàries de la història del PP, s’ha acabat imopsant, amb en suport de la tercera en discòrdia, María Dolores de Cospedal, a la totpoderosa Soraya Sáenz de Santamaría. De fet, Santamaría va guanyar les primàries del partit, però el sistema d’elecció del PP fa que la decisió final recaigui en mans dels compromissaris del partit d’arreu de l’Estat. Casado ha comptat amb el suport de l’aparell del partit, que controla l’exministra de Defensa, enfrontada històricament a Santamaría. El nou líder del partit ha rebutjat en tot moment les ofertes de Santamaría de bastir una candidatura unitària, però li deixa la porta oberta a participar en el nou equip gestor del PP. 

 

Casado afrontarà la reconstrucció del PP fora del poder, però amb aspiracions a les municipals i les europees del 2019, i alhora prepararà la carrera electoral espanyola. En aquest sentit, els analistes coincidien a assenyalar que el millor rival d’Albert Rivera era Pablo Casado, jove i alhora en posicions duríssimes contra Catalunya, més a prop de la dreta radical que del centre-dreta. 

 

 

En la seva intervenció durant el Congrés, Pablo Casado ha demanat el vot dels compromissaris del PP per esdevenir president del partit i “reconquerir” els catalans fent que “aquesta Tabarnia hipotètica sigui de veritat”, en un discurs on ha reivindicat també una “única Espanya” i ha desplegat els valors de la dreta “desacomplexada” mitjançant la seva oposició a la llei de l’eutanàsia i el ‘dret a la vida’. “Aturarem el pla de Torra” perquè “caigui l’engany independentista”, ha apuntat en un discurs contundent –i més aplaudit que el que ha ofert abans la seva contrincant, Soraya Sáenz de Santamaría- on ha assegurat que ell “farà que es respecti” el PP i “recuperarà l’espai” que li han pres al PP “altres forces”, en referència al PP. La seva presidència, ha afirmat, és la d’un “enamorat d’Espanya”. Ha tancat el discurs, precisament, amb un “visca el PP i visca Espanya“, i ha promès que en cas de victòria vol integrar Soraya Sáenz de Santamaría.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa