Ofensiva de partits catalans per acabar amb la “imposició legal del castellà” a Espanya

ERC, Junts, PDeCAT i la CUP reclamen amb altres partits de l'Estat estendre l'ús de les llengües cooficials reconegudes

ERC, Junts, PDeCAT i la CUP, a més a més d’Unides Podem i Bildu, defensaran aquest dimarts al ple de Congrés dels Diputats una proposició no de llei per acabar amb la “imposició legal del castellà” a Espanya. Amb la iniciativa reclamen estendre l’ús de les llengües cooficials reconegudes, garantint-ne l’ús al Congrés, els tribunals de justícia o RTVE, permetent que figurin en l’etiquetatge de productes, i reconeixent-ne de noves, com l’asturià.

Els partits, juntament amb el PNB, Més País, Compromís i el BNG, justifiquen la presentació de la iniciativa per la necessitat que Espanya compleixi amb els acords internacionals que ha ratificat, com la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritària, així com la Declaració Universal dels Drets Lingüístics o el Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics, i garanteixi, per tant, la diversitat lingüística i el pluralisme. “Un Estat ha de ser excloent amb totes les discriminacions, sigui quina sigui la seva raó, també la lingüística”, assenyalen en el text, apuntant la situació de “discriminació” a la qual, segons la seva opinió, han estat sotmesos en algunes comunitats amb llengües pròpies diferents del castellà.

De la defensa al Ple se n’encarregarà Bildu. Els partits signants insten el govern espanyol a impulsar accions perquè llengües com el català, l’euskera o el gallec gaudeixin “del mateix reconeixement” que el castellà, i els seus parlants “dels mateixos drets i deures”, i a garantir que els funcionaris que presten serveis en aquests territoris la coneguin.

En la redacció original, els proponents –entre els quals inicialment hi figurava ERC– també emplaçaven el govern espanyol a garantir l’ús de les diferents llengües en altres institucions, organismes i tribunals de justícia nacionals. No obstant això, la Mesa de Congrés, atenent les indicacions dels lletrats de la Cambra, va demanar a Unides Podem i a la resta de partits reformular aquest punt en tant que no poden instar l’executiu a emprendre actuacions que “excedeixen de la seva competència”.

En el text final apareix aquest punt ja modificat, en el qual els promotors criden al govern espanyol a aprovar les iniciatives legislatives oportunes per garantir l’ús del català, l’euskera o el gallec en les Corts Generals, els tribunals Constitucional, Suprem i l’Audiència Nacional, organismes com l’Agència Tributària o la Seguretat Social, o altres empreses i entitats públiques com RTVE. A més, reclamen que l’Estat garanteixi la capacitació de les llengües pròpies de personal de totes les administracions públiques, inclosa la Justícia, i l’ús generalitzat en les pàgines oficials, així com el “reconeixement internacional” d’aquestes llengües “en paritat amb el castellà “.

A més, reclamen que es permeti l’ús administratiu de les diferents llengües entre territoris de el mateix espai lingüístic –dins i fora de les fronteres administrativas–, i que es subscriguin acords per a la recepció recíproca dels mitjans de comunicació dins d’aquests espais lingüístics . Exhorten també al govern espanyol a que doni suport a les reformes estatutàries per tal que es reconegui l’oficialitat de les llengües pròpies de país que encara no han obtingut aquesta condició, com és el cas d’Astúries. Finalment, demanen posar fi amb “la imposició legal exclusiva de l’castellà” en la normativa estatal per afectar “de manera frontal” a l’àmbit econòmic i, singularment, a l’etiquetatge, i exigeixen la posada en marxa d’una política que acabi amb aquesta ” discriminació “lingüística i fomenti el coneixement d’altres llengües.

Comentaris

  És broma, oi? 08/03/2021 2:11 am
  Això no té cap sentit.
  En patufet astronauta 07/03/2021 7:51 pm
  Al pais, Espanya, no es parla també castellà?
  Joanb 07/03/2021 7:42 pm
  Cal demanar-los permís per parlar català? Són ganes de fer el ridícul. Tot i que els hi donessin, molts catalans continuarien llançant la llengua pròpia a la paperera de la història. Si la sra. presidenta del congreso et fa callar per expressar-te en català, doncs gires cua i abandones la sala. I així cada dia. Al senado, el mateix. I a tot arreu, davant dels Marchena i amb tutti quanti, des que et lleves fins l’hora de ficar-te al llit.
  Joanb 07/03/2021 7:36 pm
  Cal demanar-los permís per parlar català? Tot i que els hi donessin, molts catalans continuarien llançant la llengua pròpia a la paperera de la història. Si la sra. presidenta del congreso et fa callar per expressar-te en català, doncs gires cua i abandones la sala. I així cada dia. Al senado, el mateix. I a tot arreu, davant dels Marchena i amb tutti quanti, des que et lleves fins l’hora de ficar-te al llit. Demanar-los permís, als amos castellans? Són ganes de fer el ridícul. I d’ací mai no en sortirem.
  Octubrista 07/03/2021 7:18 pm
  Als Països Catalans amb el català en tenim prou. A banda de que cadascú procuri aprendre quants més idiomes millor
  Pajaritu 07/03/2021 7:14 pm
  Catalán, lengua minoritaria en Cataluña y la quieren imponer en España.. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
   Lleida 07/03/2021 8:30 pm
   El castellà pels ñ és sagrat, és com la marca del imperio... bé ex imperio
  fat boy 07/03/2021 6:54 pm
  No cal inventar res. Nomes copiar Suissa o Belgica. Vols viure a Zurich?, alemany, vols viure a Ginebra? frances, vols viure al Ticino o els Grisons? italia o rumantsch.
  Teresa 07/03/2021 6:53 pm
  Benvinguda aquesta iniciativa encara que només serveixi per fer evident als que encara tenen pa a l’ull que la voluntat de Castella és continuar amb el genocidi lingüístic fins a imposar la llengua de l’altiplà arreu. Per a preservar el català dels genocides només hi ha una via que per força ha de ser radical: prescindir de la llengua colonial sempre que sigui possible, no canviar de llengua davant els inadaptats i evitar els establiments que no atenen en la llengua del país.
  Ricard 07/03/2021 6:21 pm
  La mania de voler salvar els castellans d'ells mateixos. Si no ho fan ells sols que es facin fotre.
  Ridicul 07/03/2021 5:54 pm
  Un xampu traduït a 8 idiomas, pq ja ficats fiquen la fabla aragonesa, l,aranes etc, Estic convençut q s, ha de fer mes pedagogía a la resta de la península sobre la multiculturalidat de llengues q Hi ha, pero deixem de fer el ridicul i firigim, nos entre tots en un sol en idioma encara q sigui l,angles
  26
  87
  Respon
   fat boy 07/03/2021 6:57 pm
   Als Paisos Catalans nomes en catala, a la resta de l'Estat que fotin el que els roti, com si volen fer oficial el mongol o el navajo.
   Teresa 07/03/2021 6:55 pm
   Tú si que n'ets de ridícul. No cal etiquetes en 8 idiomes, a Catalunya amb un n'hi ha prou: la llengua del país que és el català.
   Ricard 07/03/2021 6:23 pm
   Veig que encara compra productes sense etiquetar. Vagi en compte. No s'intoxiqui.
    Pere 07/03/2021 7:55 pm
    El Món, GRÀCIES per corregir del text el creacionisme lingüístic. Ja seria perfecte si també poguéssiu corregir alguna falta ortogràfica i una errata ;)
  toni 07/03/2021 3:53 pm
  Es que no dan más de si. ¿ No se han enterado que se pueden usar los cuatro idiomas en el país ? ¿ Es ese el nivel de quién quiere gobernar un país futuro, y que sea como la Dinamarca del Sur?
  13
  27
  Respon
  Pere 07/03/2021 3:10 pm
  Tractar el valencià i el català com a llengües diferents, forma part de l'ofensiva espanyolista contra les llengües minoritzades. És molt decebedor veure com El Món hi cau de quatre potes.
  Català 07/03/2021 2:09 pm
  Us sembla que ho acceptaran, allà, a les Espanyes?. Amb personatjes com en Rajoy, que es vantava de no saber més que el castella?. Apa....

Nou comentari