Reunió breu però “intensa i productiva”. Així defineixen fonts dels dos gabinets a El Món la trobada d’aquest dimecres entre el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el ministre del ram espanyol, Fernando Grande Marlaska celebrada a Madrid. Una trobada que ha servit per arrencar el compromís de Madrid a enllestir el protocol per tal que els Mossos d’Esquadra puguin fer investigacions més enllà de la frontera espanyola. De fet, era una reunió de treball per enllestir qüestions tècniques de les que es van acordar en la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya celebrada al Palau de la Generalitat el passat cinc de novembre.

De fet, la reunió estava catalogada per les dues parts “d’ordinària” i “molt tècnica”. A més, Marlaska estava engripat i ha anat per feina. A l’ordre del dia hi havia un balanç sobre els acords subscrits en la Junta de Seguretat, sobre la seva aplicació i els serrells que quedaven pendents. Sobre la taula, un dels més urgents era aclarir quan entraria en funcionament l’acord de “vigilància transfronterera”. És a dir, el protocol per tal que els Mossos d’Esquadra puguin fer un seguiment transfronterer “en calent” que ha de permetre, a més de la persecució, la vigilància i investigació. Fins i tot, amb aquest pacte, la policia catalana començarà a ser reconeguda com una policia d’un Estat membre de la Unió Europea” d’acord amb els termes de l’article 40 del conveni de Schengen. “Seran una policia espanyola més en el marc de la Unió Europea”, emfatisava Marlaska quan va explicar l’acord el passat més de novembre.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant una sessió de control al Congrés | ACN
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant una sessió de control al Congrés | ACN

El termini per començar a aplicar aquest nou estatus es va fixar en sis mesos. Ara el protocol –que ha de redactar el ministeri– ja està gairebé enllestit i només cal que s’aprovi formalment en la Comissió Mixta de Seguretat de Catalunya, un òrgan tècnic que deriva de la Junta de Seguretat. “Un cop s’aprovi, ja hi haurà llum verda pels Mossos”, apunten fonts d’Interior, d’aquí l’interès a tancar aquest acord i la urgència en tancar una data per celebrar aquesta comissió abans de l’estiu. Així, Marlaska i Elena han acordat posar el darrer segell abans que arribi el mes de juliol.

A la reunió s’ha tractat una de les principals ofensives del departament que dirigeix Joan Ignasi Elena, la reforma de la “llei Mordassa”. Per una banda, el ministeri ha parat l’orella a la interpretació restrictiva que es farà a Catalunya de l’aplicació d’aquesta llei. Per l’altra banda, Elena ha demanat com estava la tramitació parlamentària al Congrés per la seva reforma, en la que ERC intenta pressionar. A la llista també s’han inclòs les noves regulacions de la protecció civil, el permís d’armes dels agents rurals –impugnat per l’advocacia de l’Estat– i la gestió del trànsit en vies titularitat de l’administració general de l’Estat.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jm a abril 14, 2022 | 08:41
  Jm abril 14, 2022 | 08:41
  Llegin entre linees es diu..Elena li anat a dir al amo si pot anar al estranger i el amo li ha dit que s’ho pensara..depent si fas bondad li ha dit…
  • Icona del comentari de: Independence Process a abril 14, 2022 | 12:11
   Independence Process abril 14, 2022 | 12:11
   Ens descrius una realitat que prou que coneixem. Per això volem fer efectiva la independència, per a estalviar-nos demanar permís a l'amo Espanya cada pas que el Govern d Catalunya vulgui fer. Ens cal encara molt de sentit d'estat, tranquil tot es pot aprendre, però, cal fixar-s'hi bé i dedicar-hi una mica de temps.
 2. Icona del comentari de: Independentista a abril 14, 2022 | 09:02
  Independentista abril 14, 2022 | 09:02
  No cal pas que us hi mateu. L'Estat us dirà que no i punt.
 3. Icona del comentari de: Porcs traïdors a abril 14, 2022 | 10:21
  Porcs traïdors abril 14, 2022 | 10:21
  Elena és un colonitzador i un mentider que aixafa el dret a manifestació, i protegeix als feixistes. I els Mossos forces d'ocupació com les altres polis. No anem be.
  • Icona del comentari de: Jeroni Munyós a abril 14, 2022 | 12:06
   Jeroni Munyós abril 14, 2022 | 12:06
   Et manca sentit d'estat. És clar que no anem pas bé, encara no hem aconseguit fer efectiva la independència. N'hi ha que us penseu que ja vivim en un país normal, si fos així voldria dir que el nostre país ja és independent. És lògic que sota la sobirania espanyola i ara encara més amb el lawfare de la justícia espanyola engegat, apareguin "contradiccions" per tot arreu, però parlar de protecció de "feixistes" i intentar confondre i no saber qui son les forces d'ocupació, és caure en els paranys i provocacions espanyoles. No se si ho saps, però, mentre breguem per a fer efectiva la independència, mengem, dormim, treballem, emmalaltim, ens guarim de malalties... No, no ho podem aturar tot i esperar de forma passiva... és per això que veuràs moltes contradiccions i més com més temps passi. Ànims, malgrat tot, si molts de catalans ho volem, entre tots aconseguirem la independència.

Nou comentari

Comparteix