El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Moncloa acosta posicions amb PP en les conclusions de la Comissió per a la Reconstrucció
  • CA

El govern espanyol i el PP han acostat posicions a la Comissió per a la Reconstrucció del Congrés pel que fa a les conclusions dels grups de treball de la Unió Europea i de sanitat. Els populars s’abstenen aquest dimecres en la votació d’aquests dos esborranys presentats per l’executiu de Pedro Sánchez. El govern espanyol també ha tancat un acord amb Cs perquè voti ‘sí’ a tres dels textos (Reactivació Econòmica, Sanitat i Salut Pública i Unió Europea) però manté les diferències en el text de política social perquè el document de PSOE i Unides Podem deixa fora de les ajudes a les escoles concertades.

El PP vota en contra tant en el grup de política social -també ha criticat l’exclusió de la concertada- i també en el grup de política econòmica. En canvi, pel que fa al text sobre la UE, el diputat del PP Mario Garcés ha explicat que tenen un “principi d’acord” amb PSOE i Cs. “Creiem que existeix marge per poder millorar” i tancar-ne un de definitiu, ha dit Garcés, que en la seva intervenció inicial ha afirmat que el text de l’executiu era “raonable per poder iniciar una negociació com a document de partida”. El PP també facilita amb l’abstenció l’aprovació de l’esborrany de Sanitat. La vicepresidenta del Congrés i diputada del PP, Ana Pastor, ha dit al grup de Sanitat que cal tenir “altura de mires”. “No ens posem en postures maximalistes. Tenim per endavant dies de negociació i cal avantposar els interessos dels espanyols als polítics”, ha dit Pastor. “Si no som capaços d’entendre’ns en allò important no s’enfortirà el sistema nacional de salut”, ha remarcat.

Cs dona suport als textos de tres dels grups de treball (Reactivació Econòmica, Sanitat i Salut Pública i Unió Europea) després de tancar un acord pel qual PSOE i Unides Podem han acceptat una vintena d’esmenes del partit liderat per Inés Arrimadas. El text sobre la UE s’ha aprovat amb els vots de PSOE, Unides Podem i Cs (165 a favor), les abstencions de PP, ERC, EH Bildu i JxCat (114) i el vot en contra del PNB. Vox no ha participat a cap dels grups. Fonts del PP afirmen que seguiran negociant amb el govern espanyol fins a la votació de les conclusions de divendres al ple de la Comissió per a la Reconstrucció i, fins i tot, fins al ple del dia 20 que abordarà el text.

Les diferències del govern espanyol amb el PP són més pronunciades en les polítiques econòmiques i educació. L’esborrany del text de polítiques socials s’ha aprovat amb els vots a favor de PSOE, Unides Podem i ERC i amb l’abstenció d’EH Bildu. PP, Cs, JxCat i el PNB han votat en contra i han criticat l’exclusió de la concertada. La diputada del PP Rosa María Romero ha dit que la proposta del govern espanyol és “sectària” i un “atac a la llibertat d’elecció dels pares”. “Si en alguna cosa no estarem d’acord és sense cap mena de dubte en matèria educativa”, ha dit. En aquest sentit, la diputada de Cs Sara Giménez ha criticat la “visió ideològica” de la proposta i ha fet una crida a la “rectificació”. Les mateixes fonts del PP han justificat el vot en contra en el grup d’economia perquè el seu model “és la creació de llocs de treball i la baixada d’impostos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa