El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Metges de Catalunya avisa que el sistema de salut “no ha sortit de l’UCI” amb els pressupostos

La Generalitat preveu destinar l’any vinent al Departament de Salut 11.171 milions d’euros -un augment de 1.382 milions respecte els anteriors-, segons l’esborrany de pressupostos que aquest dimarts s’ha començat a discutir al Parlament. El sindicat Metges de Catalunya, però, considera que es queden “molt curts” per al que necessita el país i asseguren que els comptes mantenen “l’infrafinançament crònic” de la sanitat pública. La xifra continua sent “insuficient” per fer front a la despesa que genera l’atenció a la pandèmia i a la postpàndèmia, així com per revertir “per complet” les “retallades sanitàries aplicades des del 2010”, segons ha afirmat el sindicat mèdic en un comunicat.

Metges de Catalunya calcula que caldria arribar a 15.000 milions ja que la quantitat prevista per l’executiu català no permetrà fer les inversions que requereix el sistema “de manera prioritària”. Aquestes són millorar les condicions laborals i retributives dels professionals, abordar el relleu generacional i incrementar la plantilla de facultatius o renovar i fer el manteniment de les infraestructures i els equipaments.

El sindicat mèdic opina que si es detreuen els fons extraordinaris habilitats per a la lluita contra la covid, el pressupost és “merament continuista” i “deficient” per cobrir la despesa sanitària bàsica prevista per al 2022, ja que “ni tan sols s’aproxima” als 12.000 milions que havia demanat el conseller Josep Maria Argimon en base al pressupost executat els dos últims anys.

Davant d’aquest escenari, l’organització recorda que el sistema públic de salut “no ha sortit de l’UCI” i alerta que no ho farà “si no rep la injecció de recursos que reclamen tots els experts i actors del sector”, que se situa al voltant dels 15.000 milions d’euros anuals, uns 5.000 més que els invertits el 2020 i prop de 4.000 més que els que es preveuen a l’esborrany dels comptes públics del 2022.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Solc a novembre 10, 2021 | 01:06
  Solc novembre 10, 2021 | 01:06
  Doncs que diguin de quines altres partides és trauen els diners. D'educació, del transport públic, de les infrastructures... ? Perquè de diners no n'hi ha més, si no és que ens retornin almenys bona part del dèficit fiscal.
  • Icona del comentari de: MHP a novembre 10, 2021 | 11:55
   MHP novembre 10, 2021 | 11:55
   De xiringuitos al estranger, per exemple?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa