Marta Pascal: “Segur que no donarem suport a un govern independentista”

ENTREVISTA a la secretària general del PNC, decebuda amb Artur Mas: “S’ha deixat arrossegar pel relat de la ‘unilateralitat d’ordre’"

Marta Pascal (Vic, 1983) afrontarà aquest 14F com a candidata del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) després d’haver passat per CiU, JxCAT i el PDeCAT tot i la seva joventut. Assegura que continua essent independentista, però ha emprès el camí del possibilisme fundant un nou partit, cansada de veure “el doble discurs” davant de l’1-O: “Ningú no deia la veritat”, rememora. Ara ofereix un partit que vol pescar votants de centre-dreta i centre esquerra, allunyat de l’independentisme però a favor d’un referèndum. Vol que el Parlament torni a tenir un partit nacionalista, però rebutja que vulgui ressuscitar l’esperit de CiU.

En quin moment exacte vostè fa la reflexió d’abandonar el projecte independentista i pren la decisió de deixar el PDeCAT?

Hi ha dos moments, un a nivell de trajectòria més personal, amb el 6 i 7 de setembre del 2017 al Parlament, l’1-O vaig a votar i m’adono que el relat públic q8e fan no té res a veure amb les accions concretes a nivell privat. Com a coordinadora del PDeCAT intento parlar amb diversa gent per alertar-los de si són conscients d’on som i que veig que hi ha una competició malaltissa entre ERC i JxCAT per veure que corre més, però ningú no s’atreveix a dir la veritat. I el gener del 2020, publico el llibre (Perdre la por, un manifest a favor de la política) i tiro endavant després de veure que el PDeCAT, reiteradament en un pur càlcul electoral no està fent el pols de força que ha de fer amb JxCAT. Es presenta a Madrid amb la Laura Borràs, es repeteixen les eleccions i es tornen a presentar junts… Aleshores començo a trobar moltíssima gent, que ens articulem a l’entorn del think tank El país de demà, i concloem que una cosa són els ideals, que tots els tenim, i una altra cosa és fer les coses com s’estan fent. Diem no. Al març deixo el Senat per coherència, en veure que el PDeCAT fa dos discursos, un per als més moderats i un altre per als arrauxats, i posem en marxa el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC). He intentat fins al final canviar les coses des de dins.

Diu vostè que una cosa són els ideals i l’altra la manera de fer. Marta Pascal encara és independentista?

En un referèndum, acordat amb l’Estat, jo votaria sí. Per tant, sóc independentista. Però la manera de fer les coses pot allunyar la gent més que no pas acostar-la. No es tracta de ser més radical i més desacomplexat sinó de tenir capacitat de fer-li veure a la gent que amb un estat propi Catalunya podria tractar molt millor els seus ciutadans.

Però el partit que vostè ha fundat no és independentista. No li sembla incoherent amb la seva ideologia?

El PNC es defineix com un partit catalanista que integra persones que se senten independentistes i també persones que se senten catalanistes i volen més autogovern i que poden tenir dubtes. Des d’aquest fil nacionalista defensem que Catalunya pugui definir el seu futur i algun dia ser un estat propi. Però no som un partit independentista.

Què l’allunya més de JxCAT?

Nosaltres rebutgem qualsevol confrontació, unilateralitat i desobediència. Aquesta manera de fer que planteja desafiar l’Estat però que només genera frustració. Si tota la capacitat de desafiar l’Estat és no abaixar la bandera espanyola de la Generalitat el dia que es proclama la independència… A Catalunya hi ha 7,5 milions de persones i no només els votants de l’1-O.

Pascal reconeix que Artur Mas l’ha decebut políticament JORDI BORRÀS

El Parlament està clarament dividit entre independentistes, unionistes i una mena de tercera via que són els Comuns. El PNC proposaria una altra tercera via, però pensa que la societat catalana ja no està polaritzada, i per tant, hi ha espai per al PNC?

La nostra proposta no és de passat sinó de futur, plantegem que al Parlament hi torni a haver una força política nacionalista que treballi per aconseguir el concert econòmic, amb un programa social-liberal de centre. Som conscients que a aquells que busquen el vot només amb el llaç groc els interessa molt la polarització, com també els interessa als que busquen els vots amb el 155 i l’ ‘a por ellos’. Però el gran gruix de la societat catalana demana un fil de coherència, que les institucions funcionin i que els partits donem solucions. Som conscients que hem de recórrer un camí i fer créixer el PNC sectorialment i territorialment.

De quins partits espera repescar electors el 14F?

Busquem un votant de centre liberal, gent amb esperit emprenedor, amb iniciativa, que creu en la iniciativa pública-privada, que està tipa de pagar impostos i que vol que el país funcioni. Pesquem votant una mica de tot arreu, perquè tenim vocació de superar l’etiqueta esquerra-dreta. Que la gent que pateix la puguem ajudar però alhora ser conscients que la prosperitat la generen els treballadors i les empreses. No reivindiquem la intervenció pública sinó que reclamem que el món públic i el privat s’ajudin. Defensem l’escola concertada i la pública, i el mateix amb la sanitat, però també un tercer sector amb iniciativa social que col·labori amb l’administració. Per tant, podem satisfer el votant de centre-dreta i el de centre-esquerra, i el votant que creu que a Madrid s’hi ha d’anar amb exigències reals.

Se sent hereva del projecte de l’antiga CiU, un partit nacionalista que feia política del peix al cove, com seria el concert econòmic?

No m’interessa el passat. He estat militant de CiU i vaig formar part del PDeCAT, i precisament marxo del PDeCAT quan m’adono que ha renunciat absolutament als ideals i la manera de fer política que tenia CiU. Molta gent s’adona que les institucions han perdut prestigi, malauradament a causa d’algunes decisions que s’han pres en el procés. Per exemple, ens hem de jugar el president de la Generalitat per una pancarta? Tothom sap que el president Torra és independentista, no cal que ho demostri.

Quina relació planteja vostè amb Espanya, tenint en compte que la taula de diàleg no arrenca i que hi ha presos polítics i exiliats?

Mentre no aconseguim el referèndum, que no serà a curt termini, plantegem una relació bilateral per aconseguir el concert econòmic, que l’Estatut permet, i que els presos puguin sortir de la presó i tornin els exiliats. Ens val tot, l’amnistia, la modificació del delicte de sedició, l’indult… perquè totes aquestes vies permetran que dormin a casa.

Pascal creu que es pot trencar la frontera dreta-esquerra amb el PNC JORDI BORRÀS

Pensa que el gruix de la societat catalana encara reclama el concert econòmic?

Molta gent diu que és una pantalla passada… però que el tenim, el concert econòmic? Estem al 2021 i tenim la meitat dels joves catalans a l’atur o cobrant menys de 1.000 euros i empreses que tanquen cada dia.

Vostè va marxar del PDeCAT per fundar un partit, i el president Artur Mas s’hi ha quedat i no ha marxat a JxCAT amb el president Puigdemont. Però assegura que intentarà refer ponts entre totes dues formacions. Marta Pascal està decebuda amb Atur Mas?

El decebo políticament quan veig que el president Mas prefereix el flirteig amb la unilateralitat de JxCAT que no pas aquest possibilisme d’aconseguir més recursos i enfortir les institucions catalanes, anant poc a poc sumant força. Sí, tinc una decepció política molt gran amb Artur Mas, que s’ha deixat arrossegar pel relat de la ‘unilateralitat d’ordre’.

Si un escó del PNC fos decisiu per decantar un govern independentista o un que no ho fos, ha reflexionat sobre quina posició prendria?

Segur que no donarem suport a un govern independentista que defensi la unilateralitat. Per tant, ja us dic ara que no podem fer presidenta la Laura Borràs, perquè ha dit molt clarament que aposta per la confrontació.

I un govern presidit per ERC?

Si no hi ha una renúncia explícita a la unilateralitat i hi ha un treball de disminució d’impostos i un treball a favor de l’escola concertada, tampoc no hi podrem ser. Ara bé, el PSC del senyor Illa, si és el de Societat Civil Catalana i el del 155, de cap manera. Per tant, som l’única garantia que aquest vot catalanista serveixi per tenir un govern estable.

Dona per fet que ERC, JxCAT i la CUP s’entendran si tornen a tenir majoria absoluta, o contempla l’escenari d’un tripartit amb els Comuns, ERC i el PSC, tot i que els implicats el rebutgen?

Com més fort sigui el PNC més s’esvairà l’escenari del tripartit. Som l’única garantia que aquest país no hagi de patir un nou tripartit. Per altra banda, tinc la sensació que si ERC, la CUP, el PDeCAT i JxCAT sumen, tornaran a reeditar aquest govern, que per cert ha estat nefast. 

Si es tornés a repetir un 1-O, quin seria el posicionament del PNC?

Només preveiem un escenari de referèndum acordat, i hem de ser molt seriosos a l’hora de protegir les nostres institucions i no generar frustració en la ciutadania. El 9N es va fer, l’1-O es va fer, però ara l’emergència és gestionar la crisi i recuperar l’autogovern. Posar-se a pensar en un altre 1-O és faltar al respecte a la gent.

Comentaris

  Bernie 10/01/2021 8:57 pm
  Unió Democràtica de Catalunya "reloaded" i a punt de fotres una castanya electoral com la del partit esmentat, que a les darreres eleccions, abans de desfer-se, va treure menys vots que el PACMA.
  PERE MASÓ PANELLA www.recursosperlautodeterminacio.cat 08/01/2021 7:13 pm
  A la Wiquipedia d'ella hi posa(un fragment): Llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Pompeu Fabra -va ser premi extraordinari fi de carrera- i en Història per la Universitat de Barcelona. Membre del Programa de lideratge transatlàntic organitzat per la German Marshal Fund (2016). Va participar en el programa de lideratge Ordit, impulsat per la Fundació Jaume Bofill. Ha completat un programa de lideratge en gestió pública (IESE-Madrid, 2014-2015) i ha cursat el programa de lideratge Vicens Vives (ESADE, 2015). Pregunto: En aquests estudis no va aprendre que per liderar primer cal conèixer molt bé l'entorn? Que cal recordar la història de la professió per posicionar-se degudament? Que no es pot tenir tanta ocultació? Que cal preguntar-se: com m'interpreto, com m'interpreten els demés?, que a les pantalles dels TV cal transmetre imatge de tenir ferm caràcter amb bona oratòria i no de novata? Què li passa amb tans de canvis? Llàstima: un llistat de títols d'alta direcció i universitaris per........Què falla aquí?
  Joan de Canyamars 08/01/2021 6:47 pm
  Posició plena de contradiccions, barreja CiU com si hagués sigut un sol partit, n'eren dos amb coalició i per l'allunyament ideològic d'Unió en vers Convergència es va trencar la coalició, i es varen presentar per separat, a les següents eleccions Unió va desaparèixer del parlament. Els postulats que destil·la La Pascal, sembla que vol recuperar els d'Unió que, és evident que la societat ja va deixar enrere. Així va quedar pales en las darreres eleccions a que es varen presentar. Diu que no vol mirar enrere, però vol recuperar el que feien. Lo dit ple de contradiccions.
  joanrd1714 08/01/2021 5:34 pm
  És clar que no donareu suport a un govern independentista. Tindreu 0 diputats per miserables botiflers.
  Cornuts i pagar el beure 08/01/2021 5:18 pm
  Un espanyol pot dir: No faré res per a intentar mantenir Catalunya dins d'Espanya i alhora ésser un supremacista espanyol com una casa, és clar, té tot un estat espanyol amb aparells, lawfare, exèrcit, clavegueres que ho fa cada dia i cada minut, per ell. És més, aquest estat també el paguem entre els catalans de sobirania espanyola, inclosa Pascal. Però, fer el que diu Pascal és col·locar-se al nivell d'altres vigatans anomenats Anglada o Bou que remen a sempre a favor d'Espanya, Pascal vol fer el mateix una mica més dissimuladament que els esmentats conciutadans que ho fan sempre grollerament i ridícula, però, el resultat és el mateix. No us n'adoneu vigatans i la resta de catalans ?
  Donya Conllevància 08/01/2021 4:58 pm
  Hi ha alguns espanyols que diuen que estan d'acord en l'autodeterminació del poble català, però que ells no faran res per a afavorir la independència del nostre país. És comprensible, si no son catalans sembla fins i tot lògic que no hi vulguin contribuir. Però, que una política catalana l'any 2021 digui el que hi ha escrit en aquesta entrevista és indignant i fa palès que els catalans som molt estranys, és més, amb ella s'entén millor que encara ara siguem un territori dependent políticament de Madrid. Si hi ha més persones que pensen com na Pascal, ens estan dient que no pensen fer res, mentre el nostre país es dissolt, s'assimila i es "vertebra" definitivament a Espanya. D'això se'n diu una renegada i traidora, una espècie que al nostre país és una xacra. Trobo més coherents i valents els que diuen se senten espanyols i se'n van a viure a Espanya.
  Cal dir-ho 08/01/2021 4:39 pm
  No se pas si ho entenc, aquesta senyora ens diu "En un referèndum, acordat amb l’Estat [espanyol], jo votaria sí, però, mentrestant no fotré un brot per a aconseguir-ho". És com si respecte al servei militar espanyol no hi haguessin hagut els capdavanters que varen fer objecció, manifestacions, protestes, debats... i que els catalans haguéssim esperat que "algun dia" l'estat espanyol per compte propi, hagués decidit d'abolir el servei militar, del qual se'n varen beneficiar des del 1996 joves que no varen fer res, però que es van trobar tot d'una que no l'havien de fer. Això és tenir molta barra, aquest política ha perdut la credibilitat que tenia si algú se la creia. fer el què proposa la senyora Pascal és ésser una botiflera i demostrar el seu "apego inquiebrantable " a Espanya. Com a mínim que no intenti enganyar la gent. Per suposat els vots al seu partit el dia 14 de febrer comptaran com si fossin del PP o del partit que era de Rivera, la resta és fer volar coloms espanyolistes.
  butxaca 08/01/2021 3:54 pm
  Aquesta Martata Pascal es una altra fAda COlau que totes dues no tenen ni ideologia ni principis i por la pasta venderá la seua mare....o sea CHAQUETERA professional.
  Ramon 08/01/2021 2:45 pm
  La independència no resol tots els problemes d'un país. Però n'hi ha un de cabdal que sí que el resol: la manca d'independència.
  lluís 08/01/2021 2:11 pm
  aquet partit fa el joc als que ens perjudiquen.
  Aureli Joanic 08/01/2021 1:46 pm
  Estic content de que aquesta noia estigui lluitant per treure escons. És la personificació del seny que tan ens cal als independentistes moderats. Una abraçada i forca.
  2
  108
  Respon
  Ricard 08/01/2021 1:03 pm
  Pnc, el partit que canvia d'ideologia quan un castellà l'espanta.
  ciutada del mon 08/01/2021 12:40 pm
  EL DE CASPANYOL A VEURE POBRE INDEPRE NO TENS MES ARGUMENTS QUE INSULTAR I DIR EJJPANYA, I CASPANYOL. els vostres liders catalufos a banda de adoctrinar-vos, s'ha de tindre barra per dir que no ets espanyol, encara que els papers diguin que si, NOMES CAL MIRAR EL Dni JAJAJAJ jajajaja mamamrratxos indepres en fi a lo que anava cal que el discurs, l'innoves una mica mes indepre nomes una mica.
  2
  208
  Respon
   Alex 08/01/2021 2:44 pm
   Si no t´agrada Catalunya i el català, fot el camp! Catalunya era lliure i ho tornarà a ser, així que marxa d´aquí desagraït!
  Jony 08/01/2021 12:03 pm
  La fastigosa fantasma de la òpera. Quin fàstic de ser inhumà.
  Suís /català 08/01/2021 11:58 am
  Si El Mon continúa intervieuant aquesta persona perdarà un lector més. Jo no he llegit el que diu la Marta Pascal perquè em fa f...... i/o pena. Cal que aquest diari sigui conscient que amb els opinadors que té el que faig és passar de llarg ....
  TERESA 08/01/2021 11:49 am
  JA TÉ ELS CINC MIL AVALS, LA SRA. PASCAL?
  Teresa 08/01/2021 11:43 am
  arta, si volies viure de la política, l'has cagada. Les enquestes diuen que no en treureu ni un. Els pobles no van a favor dels traïdors. A casa teva eren d'Unió o sigui que ets del gremi de Puigcercós i ja veus on ha anat a parar. Sou aquella burgesia catalana propera al franquisme, però amb més coneixement de la cultura catalana, que s'espanta quan veu que Espanya s'enfada. Sempre n'hi ha hajgut de botiflers.
   FRANK DUBÉ 08/01/2021 3:18 pm
   Si esteu TE-RRO-RIT-ZATS...... feu el favor de deixar passar (i no amagueu i selencieu) els que es volen jugar la pell per la llibertat de Catalunya. Deixeu que la nostra TV3 els hi doni minuts. No ho està fent per odre vostre. Per ordre dels TE-RRO-RIT-ZATS. La HISTÒRIA us ho agrairà. Ànim i Coratge!! Dimitiu!!
   Joan Domenech 08/01/2021 1:50 pm
   Teresa jo crec que t'equivoques. Amb paraules com traïdors i botiflers no anirem enlloc. Hem de estar units els hiperventilats com tu i els relaxats com jo. SIno no veurem mai la independencia
  uno que vive en tabarnia 08/01/2021 11:35 am
  fa gracia, perque ja dona per sentat que surtira elegida, esta venent la llet avans de munyir la vaca
   Independència 08/01/2021 1:06 pm
   A Tabàrrnia parleu tant malament com escriviu ? Més normalitat i menys fer el mec. Senzillament volem ésser un estat independent per a ésser un estat com la resta d'estats lliures europeus similars al nostre en extensió, habitants, economia... La resta és fer sonar el flabiol en una roda d'un pobre hamster.
  Fem memòria 08/01/2021 11:33 am
  Aquesta trepa que està totalment en contra de la independència va anar a la llista de Fuigpelmón. Encara hi ha algú (amb alguna neurona activa) que pugui creure que els corruptgents golen la independència? El que sempre han volgut es tapar les seves vergonyes (nepotisme i corrupció) canviant de nom tot sovint però amb les mateixes cares. La Famiglia és molt gran, hi ha moltes boques a alimentar i tapar (amb calers públics), per això no fan mai el pas i poden seguir processant mentres hi hagi babaus devots que'ls votin.
  40
  116
  Respon
   Ramon 08/01/2021 11:58 am
   11,57. D'aquí a tres minuts estarà més pertorbat encara.
   Caspanyolissim 08/01/2021 11:58 am
   No cola el que dius. El google translator no es gaire bo
  Un altre "obsessionada", producte "del atado y bien atado", insultant la lliure intel·ligència 08/01/2021 11:26 am
  Ja veig que t´esforçes en trobar un camí diferent d´altri, però com més i caminis, més t´adonarás que es un corriol de cabres plé d´esbarzers. Tant sols espero que al final i a pesar dels punts d´avituallament espenyolista, que de ben segur i trobarás, et topis amb una cinglera catalana que et barri el pás a tu i a la resta dels genocides "a por ellos"
  Agustí Vilella Guasch 08/01/2021 11:01 am
  Que fotut ha de ser haver de fer tots aquests paperots per intentar viure sense treballar, eh noia?; per cert, te'n recordes què em vas contestar a Cambrils quan vas venir a fer una xerrada abans de l'1 d'Octubre?, al final de la teva exposició et vaig fer una pregunta directa i tu vas respondre sense ni parpallejar; fes memòria i quan ho recordis espero que la vergonya (si en tens) no et deixi sortir de casa.
  Ramon 08/01/2021 11:00 am
  A sota algú més perdut que un pop xiïta en un garatge sunnita deixa anar i es queda tan ample que el PNC i Ciutadans tenen "el mateix discurs". Ciutadans és el nèmesi del nacionalisme català. Ciutadans, si odia quelcom, és el nacionalisme català. De fet no té cap altra raó d'existir. Neix, existeix, contra el nacionalisme català.
   ciudad ANOS 08/01/2021 12:00 pm
   contra el nacionalisme catala no, van neixer per destruir la cultura catalana i aniquilar-la fins a fer-la espanyola total
    Ramon 08/01/2021 2:11 pm
    Estem d'acord.
   Cot, el censor de capcelera dels corruptgents 08/01/2021 11:47 am
   No has publicat el meu comentari, cap insult i moltes veritats. Començo a pensar que comentes sota el nick 'Ramon' i no vols que et deixin en evidència. Si no tens el carnet de JxSou fas mèrits suficients per no pagar la cuota i encapçalar alguna llista...
  Tom 08/01/2021 10:31 am
  Catalunya no necessita el teu partit, ja tenim a C's sempre amb el mateix discurs.
  Borràs4Prez 08/01/2021 9:56 am
  Encara que volguessiu donar suport tampoc treureu cap escó, excepte el de la Vanguardia jajaja
  valeri 08/01/2021 9:55 am
  Pascal: Una vividora i poca cosa mes.
  Alex 08/01/2021 9:22 am
  Us heu oblidat de preguntar a l´entrevista si es podrán presentar, perquè tenen suficients avals aquesta gent? Ningú es creu que els tinguin i si els deixen presentar a ella i als seus cagats i no a d´altres partits es que hi ha tongo a la Jec a favor de l´espanyolisme de Pascal!.
  josep 08/01/2021 9:07 am
  que la tanquin a la gàbia de floquet de neu i que pugui jugar amb les seves caquetes
   Anònim 08/01/2021 9:55 am
   Encara que volguessiu donar suport tampoc treureu cap escó, excepte el de la Vanguardia jajaja
  jordi 08/01/2021 8:54 am
  loquitos
  Gerard 08/01/2021 7:58 am
  Què colons vol dir "ser un estat propi"???? Es pot ser més ruc?
  Caspanyolmoltcaspanyolot 08/01/2021 2:53 am
  Pascal era un gran savi. Segur que no va tenir descendencia
  Astriçd. 08/01/2021 12:47 am
  Marteta Pascal que es va reunir amb franquistas de Madriz es la titella del Godó &Co. Aquesta gentusa vol fer el mateix amb Catalunya que han fet amb Barça. Aquesta acabará a ppsoevoc's. Todo por la pasta.
  119
  2
  Respon
   YosoycaspanyolcaspanyolcaspanyolycaspayespanyolporqueEjjpainyaErlamejodermundo 08/01/2021 2:45 am
   PNC + PedoCAT : PEDOCEcat O sia un nou PSC amb pets versio pseudo liberal catala
  Guillem. 08/01/2021 12:23 am
  Es per aquesta gent i a qui representen que no som independents encara. Una colla de.cagats i acomodars defensant les.engrunes quenels hi anoca el regim
   Si noi, 08/01/2021 11:40 am
   com Fuigpelmón suspenent la DUI en segons i fugint cames ajudeu-me...
    ANOS ciudad 08/01/2021 12:03 pm
    Quan acabis d insultar mira t al mirall, i repite conmigo ciudad, ANOS, ciudad, ANOS, ciudad ANOS
   Ramon 08/01/2021 12:37 am
   El PNC és com ERC en una cosa -"La independència ara no toca"-, i molt millor en totes les altres.
   33
   104
   Respon
    Ramoneta i puta 08/01/2021 11:43 am
    Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Has vist com t'assembles a Duran i Lleida?
  R 07/01/2021 11:13 pm
  Per donar suport o no cal tenir algun diputat, fantasiosa!
  Troç de quoniam 07/01/2021 10:58 pm
  La pascal es fotrà una ostia molt gran, mooooolt gran. La marta, no podrà viure de la política, i no hem sabrà cap greu
  caspanyolcaspanyolcaspanyol 07/01/2021 10:49 pm
  PNC, PedoCAT, ErCs, partits no-independentistes hereus de la vella convergencia creada per vividors de la politica, i que no deixen tirar endavant el pais i progressar a la seva gent. mafia politica catalana de baixa categoria moral. Sra Pascal, se m fa dificil pensar que sigui tant jove d edat i tant vella de mentalitat. Que li han promes des de Madriz per abanderar aquest partit financiat des de Madriz mateix? poltrona a Endesa? Repsol? Enagas? ElPrado? Telefonica? embaixada al Vatica?
   yosoycaspanyolcaspanyolcaspanyol 07/01/2021 10:55 pm
   Concert economic, no sap voste Sra PNC que no es viable dins de la sagrada i santa constricctucio caspanyola? com reformara la sagrada i santa constricctucio caspanyola? amb els vots del PSOE? el que es clar es que voste ja sap que el concert economic es impossible a l estat caspanyol pero tan li fa, ja que el seu objectiu es anar vivint de la politica i el cuentu xinu de qui anys passa anys empeny pagando el pueblo que per aixo son
    JordiP 08/01/2021 12:47 pm
    Amb aquest desideràtum, Martita La Fantàstica demostra la seva ignorància de le lei fundamental del reino. Llei que els d'allà branden tant punt et senten demanar algo que "no toca". Com volen manar si no saben per on se la fotràn els d'allà? Aquí la més tonta fa rellotges. Si arriben a treure algun escó (ella, és clar), ja veureu com corre faldilla amunt a coalicionar-se amb el primer que li ofereixi un lloc al seu govern. Mentre tant, pot proclamar als quatre vents, com la guineu, que "són verdes". La fantasia és lliure, nena, i tú no tens àvia.
  JordiP 07/01/2021 10:43 pm
  Marteta La Fantàstica. Vol ser líder de partit. De quin? Tant li fa. Li va agradar tant fer de presidenta de la seva escala que ara vol repetir i com que no la vol ningú crea el partit MLF (Martita la Fantàstica). I viu que votarà SÍ en un refe acordat amb Madrit! Més fantàstica no es pot ser.
  Ramon 07/01/2021 10:26 pm
  En futbol hi ha la clàssica internada de l'extrem que per tenir un instant de dubte entre si centrar o xutar a porta li surt un rave: ni centre, ni xut. Si dubtem entre mantenir l'aposta per la llibertat de Catalunya o tornar a la defensa de la nació i la identitat dins Espanya, podria passar que tal com ho vol Espanya guanyés ERC: ni estat, ni nació.
  67
  17
  Respon
  Octubrista 07/01/2021 10:19 pm
  Segur que acabaràs al PPSOEVOC'S (Ja ho sé que aquesta predicció no té cap mèrit. I què ?)
  fat boy 07/01/2021 9:48 pm
  Segur que no us votara ni Cristo.
   Caspanyoldelramdelvi 08/01/2021 3:00 am
   Ni Cristu Ni Cristo Stoixkov
   Ramon 07/01/2021 10:14 pm
   Cristo segur que no, perquè per votar en les eleccions catalanes cal ser espanyol. No català, no. Espanyol!
    Ramon 07/01/2021 11:33 pm
    I eixa fou una de les grans espifiades nostres de la Transició. Admetre que el dret a vot depengués només del puto empadronament. Les esquerres ja llavors sucursalistes temien que bona part de llur electorat escollís votar per Andalusia, Múrcia. Cagada pastoret. Val a dir, en defensa dels polítics de l'època, que les esquerres sucursalistes no eren encara lerrouxistes: estaven per la integració dels immigrants.
     Ramoneta i puta 08/01/2021 11:52 am
     Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Has vist com t'assembles a Duran i Lleida?
    fat boy 07/01/2021 11:06 pm
    Home, ho dic perque com son tan "meapilas"...
    caspanyol caspanyol caspanyol! 07/01/2021 10:39 pm
    la paperssa oficial diu que ets ciutada de lestat caspanyol. pero es pot ser catala sense ser caspanyol, amb paperots o sense. la imposicio de la nacionalitat caspanyola es part del franquisme sociologic i necessari per arrassar i liquidar les nacions no espanyoles dins el mateix estat. pur feixisme caspanyol vivent
  Ramon 07/01/2021 9:32 pm
  Ningú no pot entendre que les divergències entre el PNC i el PdCat no puguin coexistir dins un mateix partit.
   Ramoneta i puta 08/01/2021 11:53 am
   Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Has vist com t'assembles a Duran i Lleida?
   JordiP 07/01/2021 10:46 pm
   Ningú "normal", és clar. Ara bé, la Martita La Fantàstica vol ser la mandona del partit, així que ... Partit propi i tot arreglat. Ara que ... de l'escó, que? Pos muy bien, pos adiós.
   caspanyol caspanyol caspanyol 07/01/2021 10:42 pm
   masses galls dins un sol i pobre galliner ple de vividors de la politica que no cobraran mai el que cobren ara en altres llocs fora de la poltrona politica
  Mala peça 07/01/2021 9:18 pm
  Vés a cagar a la via, oh a cal duran Tu no arribaràs ni a fer història, tu directament aniràs a la paperera de la no història
   caspanyoldepurerassa 08/01/2021 3:15 am
   l important es no fer historia sino arribar a la paperera i esperar la recicladora de don florentino i altres grans patriotes caspanyols, mantinguts pel pueblo caspanyol, sempre el pueblo caspanyol atent a ser sodomitzat economica, social i idelologicament any rere any per davant i per darrere, todo por la patria, una grande y libre ejjpainnya

Nou comentari