Luxemburg podria forçar Bèlgica extradir Puigdemont, segons diversos experts

Els acadèmics discrepen sobre el marge que tindrà la justícia belga per qüestionar els drets fonamentals a Espanya

Els experts en dret penal europeu no descarten que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea porti a Bèlgica a reconsiderar l’extradició del president a l’exili, Carles Puigdemont. Fins a cinc acadèmics consultats per l’ACN veuen “probable” que les preguntes del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena a Luxemburg condicionin la justícia belga a l’hora de jutjar les euroordres contra el líder de JxCat. “Les prejudicials tindran repercussions en les futures decisions de Bèlgica”, assegura el professor en dret penal europeu de la Universitat de Bonn Martin Böse. Hi ha discrepàncies, però, entre els acadèmics sobre el marge que el TJUE donarà als belgues per qüestionar el respecte dels drets fonamentals en el cas de l’1-O. Alguns veuen “molt improbable” que ho permeti, d’altres ho creuen “possible”. Però cap d’ells exclou una sentència de Luxemburg que acabi impedint a Bèlgica denegar l’extradició de Puigdemont per risc de vulneració de drets fonamentals. Llarena guanyaria una partida, però no necessàriament tota la batalla judicial perquè els belgues es podrien igualment negar a entregar Puigdemont per sedició i fer-ho només per malversació.

Arran de la negativa de Bèlgica a extradir l’exconseller Lluís Puig en detectar un risc de vulneració dels seus drets en la causa del ‘procés’, el jutge instructor del Suprem Pablo Llarena ha demanat al Tribunal de Justícia de la UE que aclareixi els seus dubtes sobre aquest precedent favorable a Puigdemont. Li ha enviat fins a set preguntes prejudicials on qüestiona la decisió belga. Llarena pregunta al TJUE, entre altres coses, si Bèlgica pot examinar el risc de vulneració de drets fonamentals en el cas dels exiliats i, si fos així, si es pot basar en l’opinió del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries vinculat a l’ONU. “Constitueix aquest informe un element objectiu, fiable, precís i degudament actualitzat per justificar (…) la denegació de l’entrega?”, es pregunta Llarena.

Els tribunals belgues van denegar l’extradició de Puig perquè veuen un risc de vulneració del dret a un judici just i a la presumpció d’innocència en el cas de l’1-O basant-se, principalment, en el document del grup de treball. D’altra banda, Llarena també vol saber fins a quin punt Bèlgica pot rebatre la seva competència. Els magistrats belgues retreuen als jutges del Suprem que es declarin competents per jutjar a tots els implicats en el cas de l’1-O sense una base jurídica “explícita”. “Sense un text legal explícit a aquest efecte, el Tribunal Suprem no es pot considerar com l’òrgan judicial establert per la llei”, afirma la sentència, insinuant que els magistrats espanyols no interpreten bé les seves pròpies lleis.

Els eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín a l'entrada de la vista pel suplicarori el 14 de gener de 2021 al Parlament Europeu / ACN
Els eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín a l’entrada de la vista pel suplicarori el 14 de gener de 2021 al Parlament Europeu / ACN

Els experts s’inclinen per pensar que Luxemburg es quedarà el cas i trigarà gairebé un any a pronunciar-se. André Klip, professor de dret penal de la universitat de Maastricht, veu “estrany i extraordinari” que Llarena pregunti a Luxemburg sobre la sentència dels belgues, però diu que hi ha un precedent similar i veu “molt probable” que les admeti. Això sí, les haurà de “reformular” perquè, segons ell, no estan gaire ben plantejades. També el professor de dret europeu de la Universitat d’Anvers, Henri de Waele, creu que s’acceptaran si el TJUE les veu “útils” per resoldre la disputa judicial entre Espanya i Bèlgica. “Davant de dos tribunals que es contradiuen, una decisió del TJUE podria aportar claredat o fins i tot establir alguns límits”, apunta de Waele.

La professora de dret penal europeu de la Universitat de Leiden, Jannemieke Ouwerkerk, recorda que el TJUE no dirà mai directament a un jutge què ha de fer: “Només interpreten la legislació de la UE”. Els magistrats europeus només donaran una “orientació sobre quins criteris” s’han d’aplicar per resoldre les euroordres, afegeix el professor de dret penal de la Universitat de Maastricht André Klip.

“El tribunal posarà deures a les dues parts i els instarà a tornar a parlar”, anticipa Klip, que veu un “bloqueig” i una manca de “diàleg” entre els jutges espanyols i els belgues. Amb tot, els experts consultats veuen possible que la resolució de Luxemburg faci reconsiderar a Bèlgica l’extradició de Puigdemont. Està en joc la competència del Suprem i els drets fonamentals. Klip veu particularment problemàtic que la justícia belga determini que l’espanyola no està interpretant correctament la seva pròpia llei a l’hora d’adjudicar-se la competència per jutjar la causa del ‘procés’. “El TJUE potser ho veu excessiu”, pronostica aquest expert penalista.

Façana del Tribunal Suprem, a Madrid
Façana del Tribunal Suprem, a Madrid

Per això, Klip veu “molt probable” que Luxemburg digui que “la valoració de quin jutge és competent es basa en la legislació nacional” i que Bèlgica no ho pot revisar. “L’avaluació de la competència és un dels punts més febles de la decisió belga”, opina. Els altres experts veuen delicat l’afer de la competència i no han volgut entrar a valorar com ho resoldrà Luxemburg.

Tots ells consideren central l’element dels drets fonamentals. Els acadèmics afirmen que si estan en risc, les euroordres es poden rebutjar. Ara bé, recorden que Luxemburg considera que ha de ser una “excepció” a la confiança habitual entre jutges i limita el seu marge de maniobra per qüestionar-se mútuament. Segons Klip, el TJUE ja permet revisar “drets humans absoluts” com el dret a la vida. És a dir, si l’extradit podria patir tortures o un tracte inhumà per les condicions a les presons de l’estat que el reclama. Més recentment, l’alt tribunal de la UE també ha permès als jutges examinar si l’acusat tindrà un judici just en un context de “deficiències sistèmiques” de l’estat de dret corroborades. És el cas de Polònia.

Per contra, el TJUE no ha dit encara si aquest examen també es pot fer quan no hi ha un problema sistèmic amb la independència judicial d’un estat, com a Espanya. “La qüestió principal és si un tribunal d’execució pot fer una valoració sobre el dret a un judici just com va fer Bèlgica”, diu Klip, que considera que els belgues van anar més enllà del que marca la jurisprudència europea actual. “Això no significa que el TJUE no la pugui expandir”, avança Klip. Aquest expert veu possible que s’atreveixi a fer el pas, però té dubtes perquè la qüestió del dret a un judici just és “un concepte molt ampli”. És un terreny inexplorat a Luxemburg.

El professor en dret penal europeu de la Universitat de Bonn Martin Böse afirma que el requisit de “les deficiències sistèmiques” ha generat “crítiques perquè un risc real de vulneració de drets humans hauria de ser suficient per rebutjar” una euroordre. “Aquest és el punt de vista del Tribunal Europeu de Drets Humans”, diu. Böse creu que Luxemburg podria seguir el criteri d’Estrasburg i prioritzar els drets fonamentals al reconeixement mutu entre els estats de la UE.

“Dubto molt que el TJUE ho permeti”, discrepa de Waele. També Ouwerkerk ho veu “molt improbable” perquè soscavaria el principi que regeix les euroordres. “Equivaldria a renunciar al reconeixement mutu del sistema europeu d’extradició”. Böse avisa que si Luxemburg impedeix un examen sobre el dret a un judici just si no hi ha “deficiències sistèmiques” a Espanya, serà “difícil” per a Bèlgica rebutjar l’euroordre de Puigdemont al·legant un risc de vulneració de drets fonamentals.

El cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg
El cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg

En canvi, si el TJUE hi dona llum verda, també s’hauria de pronunciar sobre un altre dubte de Llarena: pot Bèlgica basar-se en l’opinió del Grup de Treball de les Nacions Unides per dictaminar que existeix un risc per als drets fonamentals? Jed Odermatt, professor de la City University of London especialitzat en la interacció entre la UE i els ordenaments jurídics internacionals, alerta que l’opinió del Grup de Treball “no és vinculant”. “És molt probable que el TJUE confirmi que la resolució del Grup de Treball no és vinculant pel que fa a legislació de la UE”, opina també de Waele.

L’expert recorda que Luxemburg defensa “l’autonomia legal” del club europeu i acostuma a ser reticent a donar preeminència a les decisions d’òrgans internacional. “Inclús no considera del tot vinculants les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU”, diu. En canvi, el TEDH està “més obert” a opinions com la del grup de treball. De Waele creu que s’acceptarà com a una “evidència” més, però que el TJUE demanarà “més proves” si considera que la denegació de Bèlgica es basa en excés en el document del Grup de Treball de l’ONU.

L’experta en cooperació judicial Jannemieke Ouwerkerk dubta si el text pot ser “l’únic” element per demostrar un risc pels drets fonamentals, mentre que Odermatt apunta que podria ser vàlid: “És un treball important que es pot utilitzar com a paràmetre objectiu per determinar si es respectarà el dret a un judici just”. Per la seva banda, Klip augura que el TJUE no es mullarà i donarà via lliure a Bèlgica per decidir quins documents són “rellevants” per determinar que hi ha un risc de vulneració dels drets fonamentals.

La decisió de Luxemburg pot condicionar la decisió de la justícia belga sobre l’euroordre contra Puigdemont, però les prejudicials de Llarena giren només entorn dels drets fonamentals i la competència. L’ordre europea d’extradició té una altra pantalla: l’equivalència dels delictes. És el segon element que els jutges examinen per decidir si aproven o no una extradició. Bèlgica encara no ha dit si la sedició és un crim equiparable en la legislació belga i si permet l’extradició.

Per tant, si Luxemburg es carrega el vet per vulneració de drets humans, la justícia belga encara es podria negar a entregar a Puigdemont per sedició -com va fer Alemanya amb la rebel·lió-, però sí que l’extradiria per malversació. Fa gairebé tres anys, Llarena va retirar l’euroordre precisament per això. És una incògnita si ara es conformaria amb jutjar l’expresident només per malversació renunciant a la sedició, la qual cosa generaria una contradicció amb la condemna dels presos.

Comentaris

  Ariadna 29/03/2021 8:32 pm
  Com es que només poses el nom i la inicial del cognom? Es G de gilipolles?
  Delfí Artós 29/03/2021 11:12 am
  Si algun dia s'aconsegueixen uns Estats Units políticament d'Europa ben segur que les fronteres europees interiors canviaran poc o molt, encara que sigui per raons pràctiques, tal i com varen canviar, per exemple, les fronteres interiors de l'estat espanyol, quan es van inventar "l'estado de las autonomías". Guaiteu, els Estats Units d'Amèrica es composen de 50 estats i un districte Federal... la Unió Europea ara per ara la formen 27 estats. Qui digui que no hi ha lloc per a Catalunya, Escòcia i altres nous estats, és que no hi toca. Mentrestant l'espanyolam més carca i ultra xovinista pot fer mofa de qui consideren el "cabecilla" i insultar la resta de catalans, cosa que fan per manca d'arguments. És lògic, quin "atractiu" té Espanya per a un català ? Zero. Solament renegats, ressentints per alguna cosa i adormits pregons en la síndrome d'Estocolm, poden confiar i pretendre que el nostre país romangui dins el jou de l'estat espanyol.
  Luisnomeacuerdo 29/03/2021 10:53 am
  No hay prisa ya le llegara sanmartin a pigdemon. No habrá perdón para los golpistas fascistas independentistas.
  5
  133
  Respon
  Maquivelo de Vallecas 29/03/2021 8:20 am
  expertos consultados : el Fary , la Pantoja , rociito, jesulin de Ubrique , Llarena, el pocero, Lamela , inda, paquirrin , todo un elenco de personalidades
  Luisnomeacuerdo 28/03/2021 10:35 pm
  No hay prisa ya le llegara su sanmartin a pigdemont. No habrá perdón para los golpistas fascistas independentistas.
  3329
  288
  Respon
   Para el Luís desmemoriado que parece el mismo que el Pedro Luís 29/03/2021 10:34 am
   Tu pobre comentario no da para tantos "me gusta". Así que en el próximo, disimula un poco más y que no se te vea el plumero
   49
   260
   Respon
   Jo 29/03/2021 9:41 am
   Quantes hores has estat apretant el m'agrada? perquè no crec que hi hagin tants subnormals per donar-te la raó...que no treballes? doncs deus ser un picoleto...
   Lisa 29/03/2021 9:38 am
   Si, noi a veure quan el karma, et faci caure a trossos aquest dit, amb el que només escrius la merda que et dicta el teu cervell podrit...
   Si noi, la justícia es igual para todos 29/03/2021 7:39 am
   Quan arribarà el Sanmartin al Borbó emèrit putero i comisionista? A Mr.X Felipe González? A Mr. Ansar per entrar a una guerra il·legal? A De los Cobos GC per tortures a Intxaurrondo? A De los Cobos jutge per mentir al CV quan es postulava al TJUE? ...
    Juli Vert 29/03/2021 7:57 am
    A la famiglia Pujol i d'altres que pululan pel nostre pais?
    274
    75
    Respon
     Cinisme 29/03/2021 10:57 am
     Sí per què M. Rajoy no vol pas dir Mariano Rajoy, és més "todos sabemos lo que pasa en M. Rajoy, que no és el mariano que los antiespaña creen..."
  Falses percepcions 28/03/2021 8:50 pm
  N'hi ha que pensen que tot Europa està pendent de Puigdemont. La realitat és que és un personatge que no interessa a ningú, i que no aporta res de bo a la imatge de Catalunya. Creure que Waterloo té alguna importància, és com creure en els miracles de Lourdes.
  3303
  79
  Respon
   Lisa 29/03/2021 8:19 pm
   Imbècil que se't veu el llautó donant-li al ditet a conveniència...si ets un jubilat que ja no penques vés a veure obres per el carrer i no emprenyis als catalans..
   Arxi 29/03/2021 9:43 am
   Es una opinió molt personal...el que sí que t'asseguro que el que no ens interessa gens és el que diuent els fatxes com tú...
   15
   255
   Respon
  Pere Lluis G. 28/03/2021 8:49 pm
  Aixo, si ! Consell de o per la Republica, Republica Catalana, Jaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! tot !! tot !! tot !! mentida, pura mentida, ben montada i ben amanida, de una gran mentida !! Jaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Independentistyes, no teniu ni arguments ni res, nomes teniu el cerebro ben rentat , ja que tot es una gran mentida !! Jaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! apa ! Fuigpelmont !! estem am tu !! Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!
  893
  130
  Respon
   Duna 29/03/2021 9:48 am
   En tot cas, exiliats gràcies a la injustícia de una democràcia bananera...o et creus que vius a una democràcia gilipolles? A on s'ha vist que es faci un homenatge al genocida Franco per l'alliberament de Madrid i que el govern socialista ho permeti, o sigui que els catalans som colpistes, i aquests desgraciats homenatjant a un genocida...t'imagines fer això a Alemanya? Es ven bé que cap geperut es veu el gel!
   31
   372
   Respon
  Pere Lluis G. 28/03/2021 8:23 pm
  Marta Rovira esclata contra les insinuacions d’un pacte amb l’estat espanyol: “Com es pot banalitzar la repressió d’aquesta manera?” Rovira, exiliada a Suïssa des de fa tres anys, ha respost la periodista Pilar Rahola amb indignació en un seguit de piulets en què l'ha acusada de "banalitzar la repressió" ................................. Un altre tocada del bolet, ni exiliada ni res : fujida, amagada, escapada, aixo si, una martir de la patria catalana !!
  37
  108
  Respon
  Un altre belga 28/03/2021 8:04 pm
  D'Espanya ni bon vent ni bona gent.
  64
  791
  Respon
  Un seguidor de las peripecias de HuyeJuanCarlosPrimeroCampeche 28/03/2021 7:46 pm
  ¡Franco, en sus mejores sueños amigete! No volverá jamás a EspaÑa, comunidad de la UE por los siglos de los siglos. Yo sé que la frustración le rebosa por las orejas españolito de a pie, pero antes lo acepte será mejor para su salud mental. HuyeJuanCarlosPrimeroCampeche es lo más cobarde que parió la madre EspaÑa, si hubiera tenido valor hubiera declarado sus "ingresos", dapandansiaaa del sexo y hijos, por los menos 40 años como su antecesor y mentor F.Franco. Ezo sí, haberlo como referencia es ser muy cortito de molleja.
  Han cobrat de "ESPAÑA BLOBAL" aquests experts? 28/03/2021 6:52 pm
  L'estat sap que si juga l'última carta i utilitzarà tots els mitjans antidemocràtics si cal per vencer al guerriller Puigdemont.
   Anònim 29/03/2021 1:27 am
   No tenéis vergüenza,habéis denigrado la palabra exiliado y ahora la palabra guerrillero,este hombre es un cobarde aquí y en la China,vamos que se pega la misma vida que el Che.
   457
   111
   Respon
    Minona 29/03/2021 11:50 am
    Ehem ! Per a denigrar els que denigren el mot DEMOCRÀCIA, primer del 1939 / 1978 amb el mot afegit "orgànica" i ara hi afegeixen "plena", "homologable" o "consolidada". Però, ve-t'ho aquí, que a cap estat democràtic li cal afegir cap qualificatiu a la DEMOCRÀCIA, com fan els espanyols de forma quotidiana. Tot per a intentar dissimular una transició que ja es perllonga 43 anys ! Sí 43 anys, més que no pas els de la dictadura de Franco del 1939 al 1977, l'statu quo espanyol amb una "transició" que no arriba mai a la democràcia, ja els hi està bé. Per això d'una transició, és a dir de l'acció de passar més o menys ràpidament d’un règim a un altre,que no s'acaba mai, en fan el seu règim actual. Amb un munt d'actualitzacions pendents, des de la justícia, l'exèrcit espanyol, la diversitat nacional i lingüística... fan servir el mètode rajoy i P, Sanchez que passi el temps i ho dissimuli, sense endreçar mai res.
  les coses pel seu nom 28/03/2021 6:37 pm
  Puigdemont es una pedra a la sabata al Parlament Europeu; una pedra al ronyó a la justícia espanyola i una pedra d'escullera a l'estat espanyol. Els hi fa més por un Puigdemont que cinquanta mil Aragonès. Aquest és el motiu per voler-lo tenir callat i a "galeres".
  135
  850
  Respon
   Pere Lluis G. 28/03/2021 6:54 pm
   Si, les coses pel seu nom aquest personatge a França , a Alemania, al RU, ja estaria a la presso, fer el que ba fer a Espanya, a un pais com cal, ja estaria engarjolat , compte !! si si !! als paissos que dic, ja estaria tancat !! pero....ho ba fer a España, i esta amagat a Belgica, no sap res el pajaru.
   2780
   127
   Respon
    Sabadellenca 29/03/2021 9:53 am
    Si aquesta és la teva visió dels fets, tu també hauries d'estar tancat! Però a un psiquiàtric!! O això o ets un tros de soca com una casa, o un fatxa de collons!
    22
    17
    Respon
    Que majo el Pedro Luís Gamerus 28/03/2021 7:48 pm
    A veure tros d'ase, Puigdemont no està amagat a Bèlgica, sinó a disposició de la justícia belga. Està al parlament europeu fent de portaveu dels qui el van votar. A Alemanya li van dir a Espanya que de sedició res de res i el van deixar lliure. A Bèlgica és un home lliure i visible als ulls del mon.
    119
    845
    Respon
     Pere Lluis G. 28/03/2021 7:58 pm
     Si a Belgica.....no sap res el pajaru !!!
     1
     131
     Respon
      El Pere Lluís no s'assabenta 29/03/2021 10:27 am
      Aquí i a Pekín, un exiliat es tothom que fuig del seu país a un altre d'acollida per diferents causes polítiques al efecte de no patir repressió. En el cas català, hom creu que la justícia i l'estat van de la ma i, per tant, hi ha pels independentistes una justícia polititzada % per %. En conseqüència el president Puigdemont té tot el dret a defensar la seva política com exiliat en un país on li permeten estada. Que no te enteras Pedro Luís, para el TS y los castellanos serà un fugado, Para Bélgica y muchos catalanes es un exiliado.
      55
      3
    Xeic 28/03/2021 7:33 pm
    A en Pere-Lluís G dels pastissos, pren-te un til·la. Si algú que ha pogut viatjar per quasi tot Europa, fins i tot a Prats de Molló, Cotlliure, Perpinyà, en territori català... li en dieu "amagat", vol dir que no esteu ben informats o que això que escriviu és allò que us agradaria i viviu fora de la realitat. "Amagat" fot riure, tots els serveis espanyols d'espionatge seguint-lo i un comentarista ridúcul, en diu "amagat". N'hi ha que no son més babaus i espanyolistes perquè no s'entrenen prou.
     Pere Lluis G. 28/03/2021 7:59 pm
     Si, esta amagat, fujit, escapat, mai exiliat, el que per els acol-lits independentisytes es un exiliat de la patria catalana.
      Ha ha ha 28/03/2021 8:07 pm
      Ah! Aquest Pere sense accents avui escriu amb obsessió malatissa del seu rei JuanCa.
      36
  En que quedem experts de pantomima 28/03/2021 6:15 pm
  No hem quedat que el TDH diu que tots tos els presos i activistes polítics catalans han de quedar en llibertat? Quin concepte de llibertat no entenen aquests experts? S'en recorda algú que estan empresonats per donar la veu al poble?
  Albert Berrio 28/03/2021 3:46 pm
  Un aclariment,: Puigdemont no tornarà mai a Espanya, tornarà a Catalunya.
  120
  10
  Respon
   Doctor Strangelove 28/03/2021 5:09 pm
   És Albert Berro, oi? Doc
    Sabadellenca 29/03/2021 8:25 pm
    Es doctor en imbècil.litat, oi?
    Hi ha catalans que no sem pas espanyols 28/03/2021 7:03 pm
    Ara per ara, pot tornar a Catalunya sense necessitat de trepitjar territori espanyol, solament cal que torni de nou a una part de la Cerdanya, al Capcir, al Conflent, al Rosselló o al Vallespir.
   Pere Lluis G. 28/03/2021 4:11 pm
   A la CCAA de Catalunya oi ??
   31
   120
   Respon
  Este rollete ya no cuela. 28/03/2021 2:43 pm
  El descalabro de votos independentistas ha sido descomunal; la bajada de los 26 puntos en las elecciones, ha sido casi exclusivamente de los que llamais "unionistas".
  16
  143
  Respon
   uuuuf 29/03/2021 9:32 am
   Aaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhh iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihhhhhhhhhhhhhh aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh
   Al pallús del "rollete" 28/03/2021 7:36 pm
   Així que t'empatolles ? EL supremacisme espanyol creu que si hi ha un 52% de vots independentistes aleshores s'ha d'aplicar aquest percentatge al 100€%(?!) de la població catalana per a "demostrar", segons ells, que un percentatge baix vol la independència política, però no fan mai el mateix càlcul per a demostrar el contrari, això és en referència a un 48%, la qual cosa suposa un percentage encara més baix de la població que viu a Catalunya i que vol romandre sota sobirania espanyola. I si fem un altre referèndum ? Cap agressió espanyolista sense resposta pàcifica i no violenta.
   Al pallús del "rollete" 28/03/2021 7:13 pm
   Així que t'empatolles ? EL supremacisme espanyol creu que si hi ha un 52% de vots independentistes aleshores s'ha d'aplicar aquest percentatge al 100€ (?!) de la població catalana per a "demostrar", segons ells, que un percentatge baix vol la independència política, però no fan mai el mateix càlcul per a demostrar el contrari, això és en referència a un 48%, la qual cosa suposa un percentage encara més baix de la població que viu a Catalunya i que vol romandre sota sobirania espanyola. I si fem un altre referèndum ? Cap agressió espanyolista sense resposta pàcifica i no violenta.
  Xavi 28/03/2021 2:35 pm
  Que l´extradeixin i llavors veuran de veritat com es declara la indepencia de Catalunya!!
  fi 28/03/2021 2:27 pm
  Quant mes toquin els collons mes vots independentistes
  219
  32
  Respon
   Este rollete ya no cuela. 28/03/2021 2:43 pm
   El descalabro de votos independentistas ha sido descomunal; la bajada de los 26 puntos en las elecciones, ha sido casi exclusivamente de los que llamais "unionistas".
   40
   178
   Respon
    Kuela 28/03/2021 7:59 pm
    "Descalabro" deu voler dir allò del partit de Rivera de passar de 36 escons a 6, però per a seguir fent el mateix, és a dir Carrizosacollonades des de l'escó o faristol estant, així tant s'els hi en fot si en son 1 o 36. Per una altra banda la ultradreta espanyola suma 6 + 3 +11, amb una representació municipal entre tots que no passen de governar dos municipis... I Illa que vol passar pàgina per a que tot continuï espanyolitzat i vertebrador, però no suma ni amb vOx. Mentre les confluències de Podem que prefereixen romandre dins d'Espanya que veure que existeixen partits de centre dreta democràtics no sucursalistes com ells, que obtenen molts més beneficis per a les classes treballadores que no pas ells.
  gamma 28/03/2021 2:23 pm
  ls vots del poble català seran els que donaran la raó. És el poble i els seus vots els que diuen el que volen ser. Europa és democràtica
  Gonzalo 28/03/2021 2:04 pm
  Transformaremos Madrid en un bonito vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar.
  132
  256
  Respon
   Jo 29/03/2021 10:05 am
   Bueno, si continuan portándose como salvajes, haciendo fiestas masivas sin mascarillas, emborrachándose en la calle, saltándose el toque de queda i dejando que todos los descerebrados de Europa vayan de fiesta a la capital del reino, Madrid será un desierto en lugar de un Bonito vergel..la Ayuso ya puede or montando carpas para los contagiados..hahahaha
   ¡Y tu culo en un bé espero de patos! 28/03/2021 6:28 pm
   Españolito vicioso, ay ay ay...
   Quim 28/03/2021 2:52 pm
   I el teu cervell en un abocador.
  Un seguidor de Fuigpelmon 28/03/2021 1:56 pm
  Ojalá! Sería el día más feliz de mi vida! Pero no me quiero hacer ilusiones con los Belgas, refugio de fugitivos. Los franceses tienen un dicho " Les Belges, c'est son de tirer au cul!! Da igual, que se quede allí el resto de su amargada vida y que no vuelva a España.
  11
  476
  Respon
   Lisa 29/03/2021 10:09 am
   No, millor que no torni a Caspanya i pugui tornar ben aviat a Catalunya!!
   Una belga 28/03/2021 8:09 pm
   D'Espanya ni bon vent ni bona gent.
   Un seguidor de Fuigpelmon 28/03/2021 6:06 pm
   Albert, en tus mejores sueños mon ami! No volverá jamás a Cataluña, comunidad autónoma de ESPAÑA por los siglos de los siglos. Yo se que la frustración te rebosa por las orejas, pero antes lo aceptes, será mejor para tu salud mental. Fuigpelmon es lo más cobarde que ha parió madre, si hubiera tenido valor hubiera declarado su Andapandansiaaa por los menos 30 minutos. Tenerlo como referencia es de ser muy cortito de mollera
    Però os està dando por el culo desde final es de 2017... 28/03/2021 6:30 pm
    Y encima con el aliento en tu nuca, como a vosotros os gusta...
     Un seguidor de Fuigpelmon 28/03/2021 7:30 pm
     De momento a quien nos estamos foll... UNO a UNO como moscas, son a los grocnyordos! Juajuajuajua Juajuajuajua! No se donde ves tu que yo esté a disgusto, en cuanto uno con la Andapandansiaaa se pasa un milímetro, colleja y al talego!! Juajuajuajua! Y ahora quien sopla en la nuca a quien papanatas? Juajuajuajua Game Over
     Al del "culo" 28/03/2021 7:24 pm
     Des del 2017 ? En quin món vius ? Això del "culo" que dius ens ho foteu els espanyols des de fa més de tres segles per això, ja n'és l'hora de dir-vos prou. Farts de la supremacia castellana, ja no som mesells, si més no, no ho volem ésser més. Independència !
   Albert Berrio 28/03/2021 3:46 pm
   Un aclariment,: Puigdemont no tornarà mai a Espanya, tornarà a Catalunya.
   Un belga 28/03/2021 2:01 pm
   D'Espanya ni bon vent ni bona gent.
    Joao 28/03/2021 5:29 pm
    Puigdemolt, amb tu fins la fi del mon!
  Les coses clares 28/03/2021 1:38 pm
  Luxemburg o un tribunal internacional situat a Luxemburg ? Un Ducat de 2.586,4 km² i 626.108 habitants. Ja n'hi prou d'escriure tan malament. No s'hi val a confondre la Unió Europea amb el continent europeu o dir "anar a Europa (?!)" quan un equip esportiu català es classifica per a jugar una competició d'àmbit europeu...
  ultimomono 28/03/2021 1:08 pm
  El problema és que els experts consultats són tots belgues i no coneixen tot l'expedient del judici al "procés". Hi han innumerables proves de parcialtitat en la decissió dels jutjats espanyols, per exemple, el mateix sistema de nomenaments dels jutges pels partits polítics, la manca de recusació de jutges que dies abans xatejaven contra els independentistes, la denegació de proves al judici, la comparació amb el tracte en sentències a persones políticament afins als partits que han anomenat els jutges, el fet d'haver estat tractat com un cas especial...en fi que hi han poques dubtes de la manca de neutralitat de la justicia espanyola.
  Veterà antifranquista. 28/03/2021 12:38 pm
  Ja ho poem donar per fet. Creiem que Europa era diferent d'Espanya. I no ho és, només son una mica menys barroers.
   Pere Lluis G. 28/03/2021 12:59 pm
   Europa es molt democrata, el que els independentistes catalans son uns dictadors.
   7
   247
   Respon
    Som 28/03/2021 3:04 pm
    Els unics dictadors son els que no voten, els que no volen deixar votar i els que impedeixen l'intent de votar. Aquest si wue SON ANTUDEMOCRATES I FEIXISTES HEREUS DD FRANQUISTES
    Xavier C 28/03/2021 1:27 pm
    imbècil (espanyol)
    Gavanenc 28/03/2021 1:26 pm
    I els independentistes dels 190 i escaig estats independents que hi ha al món què son segons en Pere-Lluís ? Germanetes de la caritat ? Els únics independentistes que son "dictadors", "nazis", "dolents"... per a un espanyolista son els catalans ? Ja n'hi prou de fer el mec per part de l'annexionisme espanyol de pa sucat amb oli.
  Endavant 28/03/2021 12:23 pm
  Molt simple tot aquest article. Falta rigor. Hi ha moltíssimes proves de la parcialitat del jutge. Començant per no respectar la immunitat dels diputats, fins acabar amb un munt de declaracions. Pot ser és al contrari, i com li va passar a Marchena amb Junqueras ,el Tribunal acaba dient més coses de les que pregunta aquesta vegada Llarena... Preparem-nos. Endavant.
  Ton 28/03/2021 11:58 am
  Si això fos així, seria per cagar-se amb tot Europa i amb la mare que els va cagar.
  70
  81
  Respon
   Delfí Artós 28/03/2021 1:49 pm
   Un comentari molt poca-solta que sembla d'un espanyolista dels més carques i tronats. Primer: Resulta que els catalans som europeus, no te n'havies adonat ? Segon: Ets un altre pallús que confon el continent europeu amb la Unió Europea, una associació d'estats independents europeus. Tercera: Si algun dia s'aconsegueixen uns Estats Units políticament d'Europa ben segur que les fornteres interiors canviaran, tal i com varen canviar, per exemple, les fronteres interiors de l'estat espanyol, quan es van inventar "l'estado de las autonomías". Quart: Els Estats Units d'Amèrica es composen de 50 estats i un districte Federal... la Unió Europea ara per ara la formen 27 estats. Qui digui que no hi ha lloc per a Catalunya, Escòcia i altres nous estats és que no hi toca.
   168
   22
   Respon
   Pere Lluis G. 28/03/2021 12:25 pm
   Argument o comentari soez, com tots els independentistes.
   4
   123
   Respon
    Xavier C 28/03/2021 1:28 pm
    Ves a la merda FILL de PUTA
  Pajaritu 28/03/2021 11:46 am
  Tik, tak... tik, tak... tik, tak... ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  16
  134
  Respon
   Moixó 28/03/2021 1:53 pm
   Amb el cantar es coneix l'ocell i amb l'escriure el cervell
   pere de manlleu 28/03/2021 1:06 pm
   Pajaritu, pajaritu, donde vas tu tan bonitu............ Recomiendo ampliar dosis de tranquimazin.
  Xavi 28/03/2021 11:42 am
  Que vaguin tots a Suïsa, allà es segur, i sempre serà millor l'excili que la presó d'una dictadura.
  Raül 28/03/2021 11:38 am
  En teoria l'administració de justícia es fa amb criteris tècnics i no subjectius això és com dir que el periodisme es objectiu, en teoria sí però en realitat tothom mira el mon des de el seu punt de vista. Si preguntes a Europa per la persecució de l'independentisme pràcticament tothom pensa que és una persecució política i això és el que pensen la majoria de jutges del TEDH. De la mateixa manera que al TS les ànsies de venjança contra l'independentisme han fet interpretar punitivament la llei, fins i tot reinterpretar-la plenament, al TEDH el convenciment de que això ha sigut així farà que davant de cada qüestió legal dubtosa s'inclinin a favor del represaliat. Al TS li espera una bona rebolcada, s'ho han guanyat.
   Gonzalo 28/03/2021 1:30 pm
   Noticia del 31 de mayo de 2019: Estrasburgo da un varapalo al ‘procés’: suspender el pleno de la DUI era una “necesidad social imperiosa” El TEDH rechaza la demanda contra la decisión del Constitucional de impedir la sesión del Parlament donde Puigdemont proclamaría la independencia porque había que "preservar el orden constitucional".
   35
   130
   Respon
    Duna 29/03/2021 10:19 am
    els sel.lciones tu els articles que llegeixes o només els que transmets?
  Maria 28/03/2021 11:28 am
  JAJAJA. No s'ho creuen ni ells!!! ElMon, sou babaus o malintencionats? Ja sembleu el diario ABC!
  10
  24
  Respon
  El deixaran fer 28/03/2021 11:17 am
  Mentre estigui a Waterloo podrà anar dinamitant tot l'espai postconvergent, dificultant la formació d'un govern independentista, i posant pals a les rodes a la Generalitat. Què més vol l'estat espanyol?
  162
  76
  Respon
   Raül 28/03/2021 12:18 pm
   Per mi dinamitar l'espai convergent és insistir en reservar-se el 50% de les cadires a gent de la vella guàrdia del Converegència-PDCAT deixant de banda les riuades de gent que entraven a Junts des de molts altres espais polítics per fer pinya. El resultat de les urnes, avala la meva opinió.
  jacqme de Montpeller 28/03/2021 11:13 am
  Totes aquestes opinions sembren assenyades. Hi ha, tanmateix, una referència important, crec, i aquesta és si la Cort Suprema pot tirar enrere la sentència del Tribunal d'Apel.lació belga sobre la no extradició del conseller Lluís Puig, no recorreguda pel fiscal belga (acusant en nom del Llarena) en casació. També cal recordar, penso, que en un dels recitals de la sentència del Tribunal belga, es dóna per provat que el Llarena vulnera la presunció d'innocència, i per tant, que els jutges de Madrid siguin imparcials. L'acusació contra Lluís Puig, si no recordo malament, era només malbaratament, i posterior a la del Tribunal alemany que va absoldre el president Puigdemont de rebelió i sedició. Són dos tribunals imparcials els que han desestimat les pretensions del Llarena (a Alemanya, l'instructor "instruït", de facto va retirar l'acusació de malbaratament, perquè volia al president pels dos delictes AMB VIOLÈNCIA que no van colar, i en aquesta violència inexistent i inventada, queda clar que no es pot parlar de justícia, i menys quan els jutges alemanys i belgues ja s'han pronunciat en aquest sentit.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 28/03/2021 11:05 am
  BELGIUM: REMEMBER, LÉON DEGRELLE (Bouillon1906 - MÁLAGA 1994)
  17
  21
  Respon
  Doctor Strangelove 28/03/2021 10:53 am
  Que no, que no el volem, coi! Que s'atipi de musclos i es quedi amb aquest aprenent de Llongueras que té com perruquer! No volem mediocritat, Catalunya es mereix un respecte, i per tant, tots els que el voten també podrien fotre el "piro" i deixar-nos tranquils als que treballem. Doc.
  44
  235
  Respon
   Anna 29/03/2021 8:34 pm
   Et quedaries sol, imbècil!
   Lolita 28/03/2021 1:59 pm
   Les bajanades del candidat a batxiller Strangelove es poden resumir sempre així: "ViVa epaÑa chula y chichirula manque pierda unidad, EpaÑa lo único importante".
   Manolo 28/03/2021 12:36 pm
   Tu si que tens un musclo caducat per cervell, fatxaÑordo caspos, ridicul aprenent de peter sellers. A treballar, gandul!!
    Peter 28/03/2021 1:32 pm
    No volem mediocritat al país del costat ni enlloc, ço és, ni Aznars, ni Rajois ni DeLosCobos, ni Marchenas, ni DeAlonsos, ni Riveras, ni Gals, ni forces d'ocupació hereves directes de la policia de Franco... seguim ?

Nou comentari