L’independentisme arriba al 51,57%, deu punts per sobre de l’unionisme

El recompte final deixa els partits unionistes en un 41,08% i les opcions nacionalment indefinides sumen un 7,35% dels vots

La xifra exacta és 51,57%. Els 1.448.809 ciutadans que van optar per votar un partit explícitament independentista van creuar, clarament, la ratlla de la meitat més u que determina la majoria social, més enllà de la majoria política que també reflectirà el pròxim Parlament de Catalunya. El recompte és fàcil, només cal buscar la pròpia definició dels partits, la major part dels quals estan perfectament posicionats en l’eix nacional. En el cas dels independentistes, a banda d’ERC, JxCat, la CUP i el PDeCAT, la sopa de lletres és curta i es limita als resultats de Primàries, el Front Nacional de Catalunya i Suport Civil Català.

L’unionisme es queda més de deu punts enrere, amb un 41,08% dels vots. Aquí hi ha la suma del PSC, Vox, Ciutadans i PP, evidentment. Però també la d’un grapat de partits de diverses ideologies que s’autodefineixen com a espanyols o, si més no, no qüestionen el marc estatal, encara que la seva idea força no sigui aquesta. Aquí s’hi inclouen Recortes Cero, Izquierda en Positivo, Som Terres de l’Ebre i Unidos por la Democracia.

Més enllà hi ha les formacions que no encaixen en la classificació independentisme-espanyolisme, que signifiquen un 7,35% de l’electorat. La més important, naturalment, és En Comú Podem, però també hi cap el PNC de Marta Pascal i el Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya –d’ideologia fortament internacionalista. També hi ha diversos partits temàtics com M+J –ecologisme i justícia Nord-Sud–, la Unió Europea de Pensionistes, Escons en Blanc i l’Aliança pel Comerç. Requereix menció a banda Corrent Roig, una mena d’escissió de la CUP relativament ambigua pel que fa a l’adscripció nacional. Això és tot, però també es pot fer la suma clàssica que s’acostuma a construir des de Madrid dels no arrenglerats nacionalment amb l’unionisme -que implica, per exemple, sumar En Comú Podem amb Vox o el PP amb Corrent Roig- que aquesta vegada es queda a més de tres punts de l’independentisme amb un 48,43%.

Per completar la participació total de 2.874.610 encara hi falten els 40.966 vots nuls i els 24.021 ciutadans que van optar pel vot blanc. Queda per afegir el vot de l’estranger, tradicionalment molt favorable a l’independentisme, que encara pot accentuar més la victòria de l’independentisme en aquestes eleccions del 14F.

Comentaris

  BondiaCatalunya 16/02/2021 4:20 pm
  Salvador, és important dir com has fet els números: és el 51,57% dels vots a llistes electorals (descomptant vots en blanc i nuls). És important dir-ho, perquè amb els comptes fets així (que és com s'han de fer), és la segona vegada que l'independentisme supera el 50%. La primera va ser a les últimes europees.
  Gonzalo 16/02/2021 12:20 pm
  Hasta el 14 de febrero, erc era un partido españolista, traidor, botifler, unos vendidos..... Ahora ya son otra vez separatistas????
   Antifa 16/02/2021 12:42 pm
   L'espanyolisme infiltrat en forma de quintacolumnisme o comentaris de falsa bandera, amb la finalitat d'enfrontar els catalans, no ha reeixit. Per això ara en Gonzalo se'n lamenta. Els comentaris ramonians dels nassos tampoc han tingut cap transcendència. Anem bé. Endavant.
   Maria 16/02/2021 12:33 pm
   Això pregunta-ho directament a en Ramon, no ens maregis més, amb ell ja en tenim prou.
    Gonzalo 16/02/2021 1:27 pm
    Para evitar los mareis, biodramina. Están al lado de los preservativos. Así no tendrás excusas para negarle de nuevo sexo a tu pareja.
  Cuines com Tezanos a masterchef, Cot 16/02/2021 12:14 pm
  Els 1.448.809 d'indepes estan molt lluny dels 2.044.034 que es va inventar Turull que van votar SI a l'1-O. Després agrupes els partits com et dóna la gana quan el criteri de la coalició JxSi, per exemple, era: comptar com indepes només aquells partits que incloïen la independència explícitament en el seu programa. L'independentisme ha guanyat clarament aquestes autonòmiques; no cal manipular les dades.
  Nomar 16/02/2021 11:44 am
  L'espanyolam ja comença com sempre a "comparar" tot fent trampetes amb xifres sobre el total de la població... tant senzill que és fer el referèndum d'autodeterminació, que es farà, i comptar-nos ! El què compta és que fa més de 10 anys que l'independentisme s'imposa al Parlament de Catalunya, oimés, si tenim present que les eleccions del 21 de desembre del 2017 l'estat pregon espanyol "esperava" veure de baixa llur anhelat "souflée"... a causa de la repressió i la por espanyoles. També enguany el poder judicial espanyol en forma de lawfare ha imposat el dia de les eleccions de forma grollera i il·legítima, car enlloc està escrit que una pandèmica no sigui una força "major", ho confiaven tot a l'efecte "Illa" cuinat des de Madrid. A més els pessimistes i els que heu caigut en el parany espanyol de la por, la confrontació" i la confusió, també els que barrejats amb espanyolistes sempre insulteu i desbarreu sobre ERC, no us podeu imaginar si en comptes del context de mala maror contra l'independentisme fins el dia 14 de febrer, el context hagués estat més de normalitat i sense repressió ni pandèmia ? Possiblement hauria encara més percentatge independentista.
  EN REALITAT ES MÉS 16/02/2021 11:22 am
  El 51. 57 % no es real, per que es una dada en blocs de partits, si cada persona pogués votar individualment, qui ningú tingui cap dubte que la xifra seria molt més alta, s´han fet estudis que així ho refrenden.
  JordiT 16/02/2021 10:02 am
  La abstención se ha tragado 600.000 votos independentistas pero casi 900.000 de aquellos que no apoyan la separación
   @JordiT 16/02/2021 11:28 am
   Solament es poden comptar fent el referèndum d'autodeterminació acordat amb l'estat espanyol que els annexionistes no voleu fer... teniu molta barra. Sembles una mica curt de gambals.
  Ramon 16/02/2021 8:58 am
  ERC ja ha demanat a la màfia sociata que quina excusa ha de posar ara. La màfia sociata no els ha respost encara. Però estan barrinant-ho. Avui o a tot estirar demà els diran el què. Probablement serà que en alguna autodeterminació s'exigia el 55.
   Nomar 16/02/2021 12:07 pm
   Aquest llenguatge bufat i pretensiós que desprens en els teus comentaris és fastigós. Altrament gens estrany si tenim en compte el teu deix ple de xenofòbia i d'ultradretanisme malaltís. Malgrat tu, la independència l'aconseguirem entre tots inclosos els qui son militants, simpatitzants i/o votants d'ERC, el partit que tant odies des del 2003... Com més independentistes hi hagi, més freaks i antisistema com tu hi haurà, però, això és un efecte col·lateral de qualsevol moviment en el qual hi participa molta de gent. La fortuna és que els xitxarel·los com tu en sou pocs. I ara diguem "pertorbat", com anomenes tots els que son crítics amb tu, tot i que potser alguns hem votat fins i tot la mateixa candidatura que tu el proppassat dia 14 de febrer. Tu ho saps que sense ERC ni Junts per Catalunya ni les CUP ni el PDeCAT i altres que potser no voten o ara voten candidatures no independentistes, no hi haurà independència, per la qual cosa tirar-se pedres a la pròpia teulada no té cap sentit i denota que tu no en tens cap interès per la independència. I les fal·làcies vergonyants i bajanades que sovint escrius sobre els empresonament polítics per Espanya o que Espanya ens vol fer votar ERC, son collonades que no serveixen per a res, a banda d'intentar embolicar i emmerdar. Considerar els teus connacionals curts de gambals diu molt de tu. Apa continua a pentinar el gat.

Nou comentari