Laura Borràs: “Quan activem la DUI hem de poder controlar el territori”

ENTREVISTA a la candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat

Laura Borràs (Barcelona, 1970) diu “sí” on altres diuen “no”, sobretot si té a veure amb fer possible la independència. Ha proposat activar la DUI amb la fórmula de l’1-O, havent après dels errors del passat com ho ha estat —assegura— haver cregut que l’estat espanyol està obert al diàleg. En aquesta entrevista concedia a EL MÓN Borràs s’estén en la seva proposta del que haurien de ser els propers quatre anys si el 14-F aconsegueix assolir la presidència de la Generalitat. Reclama fermesa per “plantar cara” i adverteix que JxCAT no anirà al darrere de cap “pastanaga” del PSOE.

El desembre del 2017, en les eleccions del 155, amb el president Carles Puigdemont JxCAt va assolir els 34 escons. Es veu en condicions per mantenir o superar aquests resultats el 14-F?

Les enquestes des de 2017 no han correspost mai amb el resultat. En aquesta ocasió comencem amb unes enquestes extraordinàriament més favorables quan sempre havien estat catastròfiques. Això ens anima, confirma que treballem en la bona direcció, però no ens confiem en absolut. Treballem dia a dia i vot a vot per anar donant el nostre missatge. La intenció és mantenir la posició i a poder ser anar endavant.

La disposició de les fitxes al tauler aquest cop però és diferent. El president a l’exili manté una posició al capdavant diríem que simbòlica i sabent que no assumirà la presidència. Això canvia una mica les expectatives?

Som molt clars i ho hem estat molt. La presència del president no és que sigui simbòlica. És que el president és el president de JxCAT, el president legítim de Catalunya i nosaltres no normalitzem el fet que va passar l’octubre del 2017 respecte a la perspectiva de la repressió. Precisament per això hi soc jo, una persona que no té res a veure amb la vida política. En canvi hi soc per aquesta circumstància anòmala. El president hi és perquè hi ha de ser. És aquest record permanent dels que com nosaltres no volem normalitzar el que va passar. Ens sobreposem a les fatalitats. Que ell hi sigui és de justícia perquè és el president legítim. Jo soc la cap de llista si guanyem, jo seré la presidenta de la Generalitat i naturalment comptant amb tots els actius que tenim a JxCAT, també el president Torra, els consellers Jordi Turull, Josep Rull o Jordi Sánchez.

Laura Borràs està disposada a liderar el camí cap a la independència / Jordi Borràs

Serà presidenta si guanya però el cas per un presumpte delicte de corrupció pot dificultar aquest darrer pas. Les darreres hores s’ha aixecat controvèrsia per unes declaracions sobre aquest assumpte. Com creu que els seus companys de viatge haurien de mirar-se aquesta qüestió si en cas d’arribar a la presidència després l’inhabiliten?

Demano que es vagi a la font. En aquest cas no es llegeixi, sinó que es vegi la resposta completa i que no es facin descontextualitzacions que vulguin fer-me dir el que no dic. Hauran de triar entre la justícia espanyola o la democràcia catalana.

Com és que encara no hem vist el president Torra fent campanya amb vostè?

Que no se l’hagi vist no vol dir que no hi sigui. Tinc contacte diari amb ell. Estem en una campanya diferent, el president Torra ha exercit aquest rol de demanar prudència, contenció. Els confinaments i el fet que ell viu a fora de Barcelona fan que hi hagi hagut aquesta no presència pública del president, però hi és i està al meu costat. El cap de setmana farem un acte junts perquè em desplaçaré.

En el seu discurs d’investidura el president Torra va dir que el seu compromís per aquesta legislatura era la restitució del Govern legítim i l’elaboració d’una Constitució. Aquesta Constitució no surt al programa electoral de JxCAT pel 14-F. Què se n’ha fet d’aquell projecte?

Totes les propostes que va fer el president les va fer pensant que podria comptar amb el suport complet de tota la majoria independentista. A mesura que ha anat evolucionant la legislatura, hem vist que aquesta majoria no ha actuat com a tal. Per tant, en moltes qüestions es va anar quedant sol, o bé, acompanyat dels que li havien donat sempre suport. Però és evident que per tirar endavant un projecte independentista de país fa falta que tots els independentistes hi siguin i això no ha passat en aquesta legislatura. Crec que aquesta va ser una de les constatacions més doloroses pel president Torra. La pèrdua de l’acta de diputat va ser un dels moments més dolorosos per ell perquè ni els seus propis socis de Govern i companys no van ser capaços de plantar cara com volia JxCAT. Que amb la inhabilitació del president Torra hi hagi nou mesos que ja estan restats —perquè va ser el Parlament qui el va inhabilitar preventivament— és una vergonya democràtica per l’independentisme.

Laura Borràs durant l’entrevista amb EL MÓN / Jordi Borràs

Vostè ha posat un pla sobre la taula per assolir independència que consta de set compromisos. Què pensa fer perquè els “companys de viatge” s’hi avinguin?

La disposició és la del respecte a la democràcia, a la força de les urnes. Per això estem insistint molt que per poder governar bé i poder fer amb ambició i possibilitat de desenvolupar tot allò que proposem és normal que tinguem aquesta força dels vots. Si no els tenim sols per això volem els altres companys de viatge que siguin capaços de posar per davant aquest objectiu de la independència per fer aquestes passes endavant. En funció de la força que tu tens els altres estan amb més o menor disposició de seguir o de frenar. Nosaltres demanem tota la força per poder avançar. El projecte que vam presentar és un document molt treballat, on cada paraula hi és molt mesurada. Per això de vegades, com que vinc del món de les paraules, vull fer aclariments, no perquè em desdigui dels seus continguts, sinó per realment afirmar-los en el que son. Quan la gent parla de DUI jo dic activar-la en lloc d’aixecar-la, perquè no està ajaguda. Per tant, des d’un punt de vista del llenguatge, no podem aixecar una cosa que no està ajaguda.

Però vostè activa un compte enrere? Què vol dir? El rellotge comença a córrer quan l’activa o s’activa fins a l’infinit?

No. És que justament nosaltres no hem posat una temporalitat perquè hem d’aprendre dels errors del passat. I aprendre dels errors del passat és que no podem fer les coses per fer-les malament. Llavors el que és important és el què. Volem fer passes decidides endavant cap a la independència i per això fem aquesta carta de navegació? Doncs sí. Volem fer-ho i necessitem fer-ho amb tots els independentistes? També. Per això és una proposta. Moltes vegades es diu que no hi havia proposta, la posem sobre la taula, i ara que la tenim sobre la taula anem a buscar-li defectes. El primer punt per nosaltres és refermar el compromís. Si hi ha una majoria independentista amb vots i amb escons, anar al Parlament per —amb una resolució— refermar aquest compromís perquè tinguem clar cap a on anem. Perquè si no es poden donar coses per sabudes que després no. Després anàvem desplegant l’alineació amb la societat civil organitzada, amb les institucions, el paper del món local, la incorporació del Consell per la República. La nostra voluntat és inclusiva i col·lectiva per arribar al moment en què, quan activem la nostra DUI, estiguem en disposició de defensar-la, de controlar el territori, que no hi hagi suspensions, ni aixecaments i de reclamar el reconeixement internacional.

Laura Borràs proposa sumar forces per activar la DUI / Jordi Borràs

És un projecte obert?

Tothom que vulgui pot sumar-s’hi. Totes les propostes són benvingudes menys les que vulguin dissuadir. Si estàs dient tota el dia que és molt difícil i no fas res per revertir-ho, realment finalment serà impossible fer-ho. Nosaltres pensem que és possible. La fórmula de l’1-O confirma que és possible. Per tant, hem de veure què va fallar llavors. D’una banda, va fallar la nostra capacitat de concedir credibilitat a l’estat espanyol i això ja no és així, nosaltres no li hem concedit credibilitat a l’estat espanyol des de l’1-O del 2017.

Per què?

No em vaig creure Pedro Sánchez quan deia que volia desjudicialitzar i sort que no me’l vaig creure perquè què ha passat amb aquests tres anys? Tot s’ha judicialitzat molt més. No me’l vaig creure quan va dir que volia una taula de diàleg perquè no volia dialogar. Entenc molt bé les coses una vegada, no necessito que me les repeteixin. “No, nunca jamás” és diàfan, no porta cap error. I aquesta és la posició del PSOE. Tota la resta son cortines de fum, pastanagues, conills que es treuen del barret i que potser il·lusionen algú, però en nosaltres la credulitat ja no hi és. Com que ja no hi és dependrà de com nosaltres siguem capaços de mostrar aquesta fermesa i exigència per negociar de veritat, en els termes en què hem de negociar. Si no reconeixen el referèndum de l’1-O, estan disposats a generar un nou referèndum perquè la ciutadania decideixi? Vosaltres sereu demòcrates abans de ser espanyols? Si la resposta és sí, nosaltres endavant. Si la resposta és no, nosaltres no podem anar esperant més. Davant la negativa i la intransigència continuada de l’estat espanyol aleshores sí que queda legitimada la capacitat de defensar unilateralment la DUI.

El problema és que hi ha gent que no creu que la unilateralitat sigui la via d’èxit. Està la independència caient el terreny de la mística? Perquè hi ha qui és agnòstic amb aquest plantejament.

No. Jo deixo que cadascú mantingui les seves creences en el seu espai privat. La independència és una possibilitat real, naturalment que ho és. Quants països independents hi ha el món? Quantes independències s’han fet en l’últim segle al món? Naturalment que les independències són possibles. Les independències ho son en funció de quins son els seus actors i de com juguen les seves cartes.

No és que no es cregui en la independència, sinó que no es cregui en el mètode…

No és impossible i hem de dir que no ho és d’impossible. Siguem realistes: el que hi ha és una qüestió d’actitud, de fer possible el que altres diuen que és impossible i la fórmula la tenim: és la de l’1-O. El problema és el després, el com gestiones la força que tens. La fórmula del després quina ha de ser? La de no creure’ns un estat que ens diu que dialogarà però que quan toca dialogar fa mutis. Ja portem més temps amb una repressió exercida pel partit que també va col·laborar amb el 155, com és el socialista. Ja el maquillatge ha caigut, el rostre descarnat que hi ha darrere és el de l’estat espanyol, que està utilitzant la justícia com a última línia de defensa de la unitat territorial d’Espanya. Això és el que demostra que no és un estat de dret perquè no es pot fer política des de la justícia i els problemes polítics s’han d’abordar políticament. Hem de desconfiar de qualsevol proposta de negociació quan ells tenen una posició de debilitat , perquè nosaltres hem d’aprendre a mantenir la nostra posició de força.

Laura Borràs creu que la via àmplia d’ERC és irreal / Jordi Borràs

Però no només…

Només no. És evident que cal començar votant perquè penses que pots transformar el teu futur immediat amb el vot i perquè el diposites en persones que són mereixedores de la teva confiança, que respecten el contracte sagrat que representa el fet que algú et voti. Després de votar voldrà dir que per allò que tu votes estàs disposat: a qui alguna cosa vol alguna cosa li costa. Hem d’estar tots molt convençuts sobre el fet que fent aquest vot comencem a canviar les coses, però després som necessaris tots. On? Ho sabem, on hem guanyat les coses: a les urnes i als carrers. Als carrers nosaltres hem expressat la nostra indignació, als carrers va començar tot perquè és amb la mobilització popular que els polítics van sentir que hi havia una ciutadania que els deia que necessitàvem anar més endavant i, per tant això, s’ha de mantenir exactament i gual. La gent hi és, no ha fallat mai. S’ha fallat des de les institucions. Per això aquestes eleccions és molt important que es pugui combatre el desànim i la desafecció perquè hem de confiar en el poder transformador del vot i amb què la gent hi serà.

Precisament per tot el que ha passat la gent desconfia. Per l’aclariment que vostè va fer sobre si la DUI s’aixeca o s’activa ha rebut crítiques. Diuen de vostès que enganyen i que són uns ‘trileros’. Què hi respon a aquestes crítiques?

Justament com que jo no enganyo i soc molt clara i ferma, jo mai m’he hagut de desdir. Jo no em desdic, quan faig servir les paraules les faig servir amb precisió i quan deia que no és que haguem d’aixecar o activar no és perquè m’estigués desdient de res, del que és de fons. Estava usant els verbs amb propietat. Perquè sí que hi ha molta gent que utilitza les paraules per enganyar. Quan parlem de taula de diàleg és simulacre de diàleg. Per tant, jo parlo de negociació perquè en la negociació ja hi ha un pas més: pots dialogar del temps que fa, negociar sobre el temps que fa no pots negociar, el temps és el temps i tu no negocies sobre el temps. Quan parlo d’activar no em desdic en absolut, al contrari, estic precisant el sentit d’allò que farem. Perquè no caldrà aixecar res, caldrà activar-ho i activar-ho voldrà dir defensar-ho fins a les últimes conseqüències i, per tant, això vol dir sense recular.

En tot cas anima la gent a aixecar-se del sofà i sortir de Twitter perquè la independència es fa al carrer?

La independència ens necessita a tots i des de tots els espais, hi ha molta gent que és al carrer i encara més gent hi haurem de ser, però ara no és un moment per ser al carrer. És temps de pandèmia, per tant no voldria que es malintepretessin les meves paraules, que Laura Borràs està cridant que la ciutadania a sortir al carrer en temps de Covid perquè no és això, faltaria més, vull ser mol curosa amb els meus missatges. Cadascú ha d’ocupar el lloc que li correspon i tothom pot fer per la independència des de totes les posicions. El que estem dient d’activar la DUI és que haurà de ser un moment de màxim compromís per part de tothom, màxima unitat. I com que serà un moment il·lusionant, perquè estarem a punt de poder compartir la materialització d’allò que esprem, també serà el moment més decisiu de tots. I allà estic segura que hi serem tots.

Al programa electoral asseguren que caldrà organitzar-se sense exposar-se a la repressió de l’estat. Això ho veuen possible? Com es podrà materialitzar el que calgui fer si es depèn de funcionaris que volen complir amb el marc establert?

Haurem de trobar les vies. Entendràs que aquests camins no els fem públics perquè es tracta d’arribar a bon port, si resulta que tot el que volem és que ens interceptin, aleshores fem tota la publicitat possible i anem a fer aquesta trobada ja directament a la seu del CNI. És evident que haurem de trobar les maneres. És evident que hi ha funcionaris compromesos. Haurem de trobar les maneres o bé perquè això passi a l’exterior sense posar en perill a ningú o perquè la gent assumeixi aquests compromisos i vulgui dur-los a terme.

Vostès plantegen el 14-F com un plebiscit intern. JxCAT abandonarà el seu pla per fer la DUI i s’afegirà a la via àmplia d’ERC si guanya Pere Aragonès?

Parlem de coses que son impossibles amb la independència i s’està parlant d’una via àmplia en què no sé si tres dels cinc participants ja han dit que no hi volen participar. Aquesta via àmplia és una via morta. És una mica difícil entendre quina és aquesta via àmplia perquè això sí que és absolutament, no és que sigui màgic, és que és irreal.

El PDeCAT ha posat el crit al cel per la seva proposta sobre perjudicar les empreses de l’Íbex 35.

Quan parlem de les empreses de l’Íbex volem dir de les empreses extractives, els oligopolis, el que perjudica sistemàticament a Catalunya. No volem dir les empreses que generen ocupació i que generen riquesa i que són un orgull per tots nosaltres. Nosaltres estem prioritzant justament empreses catalanes, les que estan a l’Íbex i totes les que no són a l’Íbex.

Alba Vergés i Chakir El Homrani haurien d’haver abaondat el càrrec?

Jo faig autocrítica i les responsabilitats les he assumit sempre en primera persona. Si algú ha de poder prendre aquesta decisió abans que algú l’hagi de prendre és qui està duent a terme aquesta responsabilitat. Per tant, em sembla que és evident que no tenen motius per estar satisfets, sí que s’han hagut de prendre decisions sobre la marxa i aquí hi ha una qüestió prèvia d’autoexigència de cadascú i la capacitat d’exigir i exigir-se responsabilitats.

Comentaris

  Sentit comú 05/02/2021 8:06 pm
  Si diumenge 14 guanya ERC, malament per a l'estat espanyol i llur lawfare, si guanya Junts per Catalunya, encara pitjor per a ells, perquè representarà alhora suport al president Puigdemont, respectat i escoltat a Brussel·les. Si els grans partits independentistes aconsegueixen passar per davant del primer partit espanyol, encara els serà pitjor. I si l’independentisme a més a més, supera el 50% dels vots, aleshores... Som-hi votem candidatures independentistes ! Fem un pas endavant !
  27
  23
  Respon
   Fuigpelmón ho ha tornat a fer? 06/02/2021 8:58 am
   Prometre que tornarà si guanya i no fer-ho? Un cop et poden mentir, però si et menteixen dos cops ets ruc. Fuigpelmón ja fa per la tercera...
   51
   40
   Respon
  Els Russos Idiotes unionistes! 05/02/2021 6:42 pm
  Els russos! Idiotes unionistes. El CIS,molt investigar i no saben encara on son els contactes amb Rússia . El contacte amb Rússia es el mateix Borrellhov,
  Jeroni Munyós 05/02/2021 6:03 pm
  És al·lucinant comprovar que, tot d'una, ara i aquí, com hi ha tants de comentaris d'annexionistes, unionites, espanyolistes, comentaristes de falsa bandera, infiltrats i quintacolumnistes que defensen la D.U.I. i blasmen que l'octubre del 2017 hom no declarés la independència... A qui volen aixecar la camisa aquesta patuleia ? Intenten enfrontar l'independentisme, a manca d'arguments per a convencer-nos de les "bondats" i "beneficis" de romandre sota sobirania espanyola. La millor resposta, votar llistes electorals independentistes. Som-hi !
  36
  18
  Respon
  Luisnomeacuerdo 05/02/2021 6:00 pm
  Lo dice la lazipija experta en dius, sabiendo que los lazinazis no pueden ni controlar los esfínteres. Lovox is comming.
  48
  75
  Respon
  Junqueras, la Gent no et vol 05/02/2021 5:53 pm
  La victòria de Junts sera total, i esperem que junqueras i la secta catolica abandoni Erc. Ferrovial es l'estraperlo franquista d3 sempre, made Aragones Abuelo
  82
  117
  Respon
   Qui busca , troba 05/02/2021 7:23 pm
   Perquè tu no vols la gent , vols només el teu partit
  Doctor Strangelove 05/02/2021 5:47 pm
  Hi ha un sonat que vol una dona presidenta! Però és que seria, no ho serà si Déu Nostre Senyor no ho permet, la titella d'un batxiller. Voleu dir que no sou uns trolls que l'únic que voleu és enfonsar la nostra pàtria? Doc.
   Doctor? MIS COJONES! 05/02/2021 8:33 pm
   Te lo dire en el idioma de tus amigos: Dios no existe, idiota! Y tu no tienes pàtria! Ecspanyordo!
  Endevant i no ens aturem !!! 05/02/2021 5:42 pm
  El que millor podem fer es votar la Laura ! Primer : perquè serà la primera dona Presidenta . Segon : Perquè l’estat español no vol de cap manera que sigui primera força Tercer : Perquè no sabem que farà exactament i ho fa ben interessant . Tothom diu el que farà i després no es fa res de res , son mentides . Quart i últim : Necessitem emoció , ja estem farts de tant avorriment . Si JUNTS treballa , nosaltres treballarem !!!!
  55
  73
  Respon
   Vota el que vulguis 06/02/2021 8:47 am
   però jo preferiria que no votessis corruptes com Laura, està investigada per franccionar contractes per no haver de passar controls quan dirigia la menjadora corruptgent de l'institut de les lletres catalanes. Millor votar algú NET
   27
   15
   Respon
  Nomar 05/02/2021 5:39 pm
  A les urnes. Deixem amb un pam de nas tota la patuleia de quintacolumnistes, infiltrats, comentaristes de falsa bandera, sonats i ramons. La millor resposta: Votem candidatures independentistes i fem camí plegats cap a la independència, sense renunciar a les idees democràtiques i diverses de cadascú. Ànims !
  ERC nomes guanya en en les enquestes i si guanyen un Vqlls els hi fot la trona, pobre porciolitic i loapista Maragall de Franco y de erc 05/02/2021 4:55 pm
  Aqu3sta vegada sortirà molt be per que hi hauran Estructures d'Estst i els d'Economia i Mamelles del Ferrovial Junqueras no faran el ridicul com sempre han fet els Golfos d'erc, ineptes, inutils i chachas de Sanchez, apart de criminals.Covid
  49
  67
  Respon
   Os presento al nostrat sonat 05/02/2021 5:24 pm
   Com qualsevol País normal, a Catalunya també tenim aquest bestiari.
  Dr Sallop 05/02/2021 4:31 pm
  Quan activem la DUI hem de poder controlar el territori ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Laura chata , o sigui, deixar de liquidar els Impostos a España ??? es aixo ??
  Dr Sallop 05/02/2021 4:16 pm
  Laura chata : Saps el que dius, o t'ho fa dir el teu Jefe......
  Ricard. 05/02/2021 12:44 pm
  Encara estem en la face de "hem" en abstracte... En fi... Vendo Opel Corsa...
  111
  81
  Respon
   Coeur-de-lion 05/02/2021 5:24 pm
   Tens una face de carallot comentarista de falsa bandera que te la trepitges.
   16
   17
   Respon
    Ricard. 05/02/2021 11:29 pm
    Escric sovint aquí... amb el mateix nom. Si ets una mica analític veuràs que més que de falsa bandera, són en contra de falsa independència... per pillar vots i hegemonies que sempre acaben sent automistes de fets, amb alguna excusa o altra.. Però entenc que els que viviu de promeses que no passen brandades... dels mateixos que quan han tingut oportunitat han fet un "carinyo no es lo que parece"... us molesti... Si tu encara t'empasses lo de la DUI dels que juntament amb la resta de partits sobiranistes, més que disposats a totes semblava que els hi cremava i tenien presa per congelar-la (8 segons els va durar)... A més de semblar sota el 155 uns xaiets amb 0 desobediències... És que ets més passarell del que et penses...
   Lluís 05/02/2021 3:10 pm
   FASE
    Ricard. 05/02/2021 3:16 pm
    Merci :)
  Miquel 05/02/2021 12:31 pm
  Voleu deixar de dir "el territori" quan us referiu al país ( o a Catalunya)? Ja n'hi ha prou!
  55
  51
  Respon
   Ens manca sentit d'estat, n'hem d'aprendre 05/02/2021 5:30 pm
   Si ets independentista i vols aconseguir un estat propi t'has d'acostumar al llenguatge dels estats. Així una "regió" pot ésser una zona de la terra que inclogui diversos estats. Un estat té un "territori" físic el qual ha de poder controlar.
  Ramon 05/02/2021 12:21 pm
  TORNAREM A LLUITAR, TORNAREM A SOFRIR, TORNAREM A VÈNCER EL TRIPARTIT!!!
  11
  57
  Respon
   Miquel 05/02/2021 3:09 pm
   GUANYAR !!! En Companys no va dir mai "vèncer". És un invent dels postfranquistes. En català guanyem!
   35
   20
   Respon
    Auuuuuu 05/02/2021 5:47 pm
    A lleida es diu vencer, troglodita de la barceloneta
    22
    16
    Respon
   si noi, 05/02/2021 12:41 pm
   i tu tornaràs a ser la merda seca que va parir la teva santa mare.
   27
   24
   Respon
    al noi brut d'ERCorrupcio papal 05/02/2021 7:51 pm
    noi calviat les calces que fas pudor de mossen brut de ferrrovial, quin tuff de millet amb coroneta papal
    38
    49
    Respon
    Ramon 05/02/2021 1:02 pm
    M'encanta.
     Ja ho sabem Ramon, ets caníbal 05/02/2021 1:38 pm
     Merda menja merda...
      . 05/02/2021 5:42 pm
      Molt bona.
  FRAN BCN 05/02/2021 11:57 am
  Si guanyen els fanàtics de.JxCat, Catalunya se'n va a fer punyetes...
  165
  160
  Respon
   Si son com Ramon... 06/02/2021 8:39 am
   Tens rao
   Ramon 05/02/2021 1:05 pm
   El que se n'anirà a punyetes, Fran, no serà Catalunya sinó l'Operación Cataluña. Jo crec que després d'aquesta ja deixaran d'intentar-ho amb ERC.
   32
   44
   Respon
   Ricard. 05/02/2021 12:50 pm
   Tranquil, els repressors del 155... molt abans del Procés ja van començar la feina... via BOE, leyes básicas i tribunals adhoc.... Que traduït vindria a ser Ancha es Castilla...
   64
   10
   Respon
  Dr Sallop 05/02/2021 11:57 am
  Quan activem la DUI hem de poder controlar el territori :::::::::::::::::::::::::::::::::::: Ojo al dato, hem de poder controlar !!! que no es el mateix que hem de controlar ! Laura chata, tot aixo es fum fum fum.... controlar el territori es . Llum, Aigua, Gas, Telefonia, Carreteres, Seg. Soc, Bancs, Ports, Ferrocarrils ( Rodalies) Aeroports, etc etc etc... aixo es conbtrolar el territori, apa Laura, a dormir !!!!
  40
  87
  Respon
   Os presento al Dr. Pollas 05/02/2021 3:02 pm
   Junt a a seva dona, Dra. Vagina, son uns trolls de Tácito, ho podeu comprobar amb la qualitat dels seus comentaris.
    Gibraltar 05/02/2021 5:45 pm
    Ehem ! Comentaris ? Ells en diuen informes o "atestados para la fiscalia que lo afina".
  Activa la DUI 05/02/2021 11:36 am
  Nou videojoc de Super Mario Bros. En acabar totes les pantalles torna a començar.
  jg 05/02/2021 11:21 am
  entonces la cosa va para largo, laurita....estas inhabilitada en seis meses...
  34
  66
  Respon
  Jeroni Munyós 05/02/2021 11:04 am
  És al·lucinant comprovar que, tot d'una, ara i ací, com hi ha tants de comentaris d'annexionistes, unionites, espanyolistes, infiltrats, comentaristes de falsa bandera i quintacolumnistes que defensen la D.U.I. i blasmen que l'octubre del 2017 hom no declarés la independència... A qui volen aixecar la camisa aquesta patuleia ? Intenten enfrontar l'independentisme, a manca d'arguments per a convencer-nos de les "bondats" i "beneficis" de romandre sota sobirania espanyola. La millor resposta, votar llistes electorals independentistes. Som-hi !
  100
  9
  Respon
   un indepe 05/02/2021 6:25 pm
   l'1-O, varem rebre garrotades dels piolines que'ns va enviar el reino dels corruptes borbons posats pel fexista "Franco un cojón" i vam GUANYAR el SÍ. Després, un poc honorable va suspendre la DUI que vam guanyar i va fugir. Costarà una mica més però ens en sortirem, independència en menys de 6 anys!
  Laura poderosa 05/02/2021 10:32 am
  Qui està al darrera d'aquest digital , opus dei?
  108
  97
  Respon
   Mes o menys SÍ 05/02/2021 12:38 pm
   Aquest pamflet corruptgent està subvencionat pel Departament de Presidència (Budó) i ja sabem que aquests estàn infiltrats a tots els llocs on es mouen calers i hi ha poder.
   88
   77
   Respon
  Doctor Strangelove 05/02/2021 10:08 am
  Controlarà el territori des de Howards!!!! Ay, aquesta Hagrid corrupgent! Doc.
  84
  121
  Respon
   fa gràcia 05/02/2021 5:30 pm
   però millor ai que aY
  vendetta 05/02/2021 9:57 am
  el control de teritori nomes es fa per la força y am la força, la pregunta es kina força???estem disposats a lluitar a sang y foc per la nostre llibertat??c o serem esclaus dels espanyols per sempre???
  115
  97
  Respon
   Pajaritu 05/02/2021 10:14 am
   Exacto. La única opción que tienen los indepes es usar la fuerza, y aún así, tienen que ganar. En frente se encontrarán a un Estado y a más de la mitad de los catalanes.
   41
   86
   Respon
    Cabrita de legión 05/02/2021 5:48 pm
    CoÑo, Te lo has currao machote, con dos cojones dos, una medallita de la legió pa ti.
    vendetta 05/02/2021 11:18 am
    y ke la llliberrtat no te preu prefereixo una catalunya destruida y am milers de morts pero liure ke viura sota la tirania espanyola
    40
    37
    Respon
    alguns viuen d'il.lucions 05/02/2021 10:20 am
    "més d l mitat dels catalans"!?!? caram tu, que'ls has comptat potser?...noi, no tant pà al gos, q s'ofega
    70
    36
    Respon
  Un mosso 05/02/2021 9:56 am
  La Borràs no té ni idea de com funciona el món, com espera controlar el territori? amb els bombers? Els mossos tenim molt clar que complirem la llei, és a dir, la legislació espanyola.
  168
  330
  Respon
   Policia democràtica 05/02/2021 5:56 pm
   T'has llegit l'article 47 de la teua constitució. Heus-lo ací : Article 47. Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics. Apa! A complir-lo, babau. A propòsit Aznar va fer tot el contrari, va liberalitzar el sòl i va contribuir a fer gran l'anomenada bombolla immobiliària, de la qual encara en patim conseqüències. Que jo sàpiga cap fiscal espanyol l'ha acusat de res. Es clar si no és contra els catalans, a Espanya no es mou ningú.
  Fum per Catalunya, ERC botiflers, CUP sistema 05/02/2021 9:34 am
  Si no controleu ni als mossos, com controlareu el territori?
  58
  58
  Respon
  Maria 05/02/2021 9:33 am
  Quina venedora de motos. Primer que dimiteixi per fraccionar contractes.
  204
  191
  Respon
  EL CONTE DE LA LLETERA 05/02/2021 9:26 am
  El Poc honorable Pujol va governar duran 23 anys, quan li parlavan de la independència de Catalunya sempre responia "ara no toca". El Poc honorable Miss Catalunya sempre ens deia "feu-me confiança" i ens va organitzar una costellada de 3 respostes per fer content al Cerillo, després trencà la paraula donada d'eleccions inmediates després de "la Consulta" per aconseguir la "unitat" amb xantatge, gràcies CUP per enviar-lo a la paperera de la història. El succeí un batxiller que va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot empantanegat. Fuigpelmón també va triar hereu (costum corruptgent que demostra en quina democràcia creuen), al pallasso Torra que només començar ja donava pistes del seu tarannà, el primer acte oficial va ser inaugurar els Jocs del Mediterrani amb el Preparao VI, al migdia va trencar per tv amb la corona i per la nit seia cufoi al costat del Borbó, va seguir fent el ridícul amb les pancartes per acabar obeint, el soci forçat amb xantatges va aconseguir una taula per parlar de TOT amb Madrit i el pallasso va tenir un atac de banyes per no ser ell el que ho va aconseguir, des del primer moment va fer tot el possible per rebentar-la cosa que a Madrit ja els anava bé, seguia presionan als socis perquè desobeissin quan ell mai arribava al final i com els socis ja estavan escaldats del personatge va decidir finiquitar la legislatura, Fuigpelmón veia que les enquestes no els eren favorables i el va renyar, el pallasso obedient mai va convocar-les, preferia el 'martiri', que Madrit el cessés i tornar a deixar-ho tot encara més empantanegat amb la pandèmia. Ara han tornat a triar hereu, vaja hereva, la que tenia més mèrits, crispadora com el pallasso i investigada per corrupte: Laura Hagrid Borràs, master en vendre fum. Encara hi ha algú amb cervell, no adoctrinat, que cregui que els corruptes que van pujar al carro indepe quan van queda amb el cul a l'aire per molts cassos de corrupció vulgui la independència de Catalunya?
  278
  270
  Respon
   Anna Maria Solei i Grataconys 05/02/2021 9:31 am
   Quanta veritat hi ha en el seu llarguíssim comentari. Per seguir processant cap enlloc sense fer res no val la pena, i votar corruptes tampoc. Jo a aquests ja els descarto, no els votaré, em quedan dos opcions només.
   42
   19
   Respon
    Pol 05/02/2021 10:54 am
    Per a votar no cal fer tant el mec.
  MARATA 05/02/2021 8:28 am
  Que tal si començem pel tema economic?, a qui donem els nostres diners?, a la Caixa?, Ferrovial? Florentino?. Timofonica?, Gas antinatural?, Mercadona?, Corte Ingles?, etc etc, SEGUIM ALIMENTANT EL NOSTRE ENEMIG, no som capasos de fer ni aixo?, que es gratuit i no te risc de persecucio de la fiscalia?, a veure si ens posem les PILES, Collons...
  37
  14
  Respon
  Montgat 05/02/2021 7:52 am
  I que pasarà quan l'altra meitat que no hi està d'acord surti al carrer a impedir que els que hi estàn d'acord controlin el territori?
  79
  131
  Respon
   Mongat! Has estat malalt? 05/02/2021 8:30 pm
   Bé! No has deixat de estar-ho...
   Això no passarà 05/02/2021 5:36 pm
   A Catalunya hi ha espaÑols de senys i espanyols fexistes que son una minoria que només surten en Manada i són fàcils d'acollonir, som un ramat més gros.
   65
   52
   Respon
   vendetta 05/02/2021 9:52 am
   i hosties a dojo estas disposat a defensar la teva llibertat???
   13
   22
   Respon
    Si noi, 06/02/2021 1:24 pm
    ja ho vam fer l'1-O amb els piolines, avies i nens inclosos.
    Un català 05/02/2021 9:58 am
    Els indepes no teniu collons!!! sou uns revolucionaris de twitter i sofà, com el Puigdemont que és molt valent des del seu palau però no és capaç ni de venir a l'enterrament del seu pare. Cagats, que sou uns cagats.
    72
    138
    Respon
     un altre català 05/02/2021 5:48 pm
     ja hagues vingut si no fos un país fexista (avui el rus ha ben repassat Burrell a EU) encara no tenia la inmunitat pels tripijocs de PPCsVOX (fexistes)
   Tu 05/02/2021 8:05 am
   Aixo no pasará, son pocos i cobardes.
   105
   113
   Respon
    vendetta 05/02/2021 9:53 am
    o si , la pregunta es fins on estem disposatst nosaltres per defensar la llibertat y la nostra terra????
    12
    23
    Respon
     no hem tingut bon exemple de defensar res 05/02/2021 12:32 pm
     un poc honorable va suspendre la dui en segons i va fugir
  Ramon 05/02/2021 1:50 am
  O tripartit, o Catalunya. Jo, Catalunya.
  45
  89
  Respon
   Realitat 05/02/2021 8:02 am
   A quin tripartit et refereixes? Erc + JxCat + Cup???
   50
   10
   Respon
    Ramon 05/02/2021 10:56 am
    És clar, tarugu.
  Miquel Llopis 05/02/2021 12:57 am
  Continuem als “mundos de yupi” dient coses que no sabem com fer-les. Perquè no diuen que acabaran amb la fam del món i amb les injustícies de iot tipus. Es igual de fàcil una cosa com una altre. Paraules buides i molta vergonya.
   TU 05/02/2021 8:07 am
   Si no saps com fer ho quedem un dia i et faig un esquema, no es gaire dificil i els milicos ho saben.
    Si noi, 05/02/2021 3:11 pm
    millor li expliques al que va suspendre la DUI i va fugir.
    JO 05/02/2021 9:35 am
    Millor els hi expliques als que portan 10 anys cobrant cada fi de mes bons sous i prebendes processantt cap enlloc, venedors de fum.
    87
    66
    Respon
     Ramon 05/02/2021 3:05 pm
     ... els qui FA DEU ANYS QUE...
  Capità 04/02/2021 11:51 pm
  I aixo com es fa? Controlar el territori no es rodejar l'aeroport o el port i tallar carreteres, així nomes el bloquejariem un temps i perjudicariem catalans. Que farem, treure per la força als funcionarios que ho porten? I els mossos no farien res? Ja estic cansat de proclames buides i brindis al sol, nomes ens volen enredar, no cal perdre mes temps
  69
  70
  Respon
   TRUENO 05/02/2021 8:25 am
   I que proposes? continuar ajupit i posant el cul?, les soses tenen un preu, i requereixen un esforç, si ets un covard, ancha es castilla.
   18
   20
   Respon
    Panxampla 05/02/2021 5:34 pm
    Si us plau Tro no caiguis en els paranys i provocacions dels quintacolumnistes. Encara no saps distingir els comentaris provocadors de falsa bandera ? Son típics d'annexionistes "por cojones" que no tenen cap argument per a lluir, per a fer atractiu a qualcú el seu fotut estat espanyol.
    11
    12
    Respon
    pel capità Tro 05/02/2021 3:14 pm
    Canviar aquest polítics corruptes i processistes seria un bon primer pas. El 14F els enviarem a la paperera de la història com vam fer amb Miss Catalunya.
    llamp 05/02/2021 9:59 am
    un covard és el que suspen la dui en segons i fuig?
     Un català 05/02/2021 11:37 am
     Es un covard i un mentider, viu com un rei a la seva mansió de Waterloo envoltat de bufons. No he vist pitjor polític que Puigdemont, espero que quan torni a Catalunya sigui perquè l'ha palmat i el porten per enterrar.
     205
     205
     Respon
      Al rebotat 05/02/2021 7:47 pm
      Molt de cinquenacolumnisme solt per ací, és clar és època electoral. I d'Espanya, de pertànyer a Espanya, quins avantatges hi trobés un "català" com tu ?
  Què vol dir la "nostra" DUI"? 04/02/2021 11:35 pm
  Fagins cinc centims, igual és tan "seva" que a la resta de catalans independentistes no ens agrada.
  51
  14
  Respon
  Fu man Txu 04/02/2021 11:33 pm
  Seria tan maco activar la DUI pero aquesta gent de JxCat, ERC i CUP no ho faran.
  19
  32
  Respon
   Si noi, 05/02/2021 9:49 am
   Ho van fer, però després un poc honorable va suspendre la dui en segons i va fugir...
   50
   47
   Respon
  La senyora i la monja 04/02/2021 10:08 pm
  Molta retòrica i poca concreció. Quan algú vol fer realment una DUI, no és massa intel·ligent de fer-ne publicitat, ja que els perjudicats prendran mesures. Si a més tenen molt més poder, la festa guai se'n va a prendre pel sac.
  212
  207
  Respon

Nou comentari