El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un sumari on només sobreviu la causa que empaita la mà dreta de Borràs
  • CA

El jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, arxivava aquesta setmana vuit de les nou peces separades del cas Estela, la causa que en una altra derivada va acabar donant pas a un nou sumari contra l’independentisme, el famós Volhov. Amb aquesta operació en la carpeta Estela, la jutgessa només deixava oberta la peça separada batejada com a Catmon/Igman, que investigava les subvencions rebudes per dues fundacions destinades a la cooperació i organitzacions no governamentals. Curiosament, s’hi troba implicat el diputat de Junts per Catalunya que és la mà dreta de la presidenta Laura Borràs, Francesc de Dalmases.

L’operació Estela va esclatar després d’una investigació de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal del Cos Nacional de Policia, el 28 de maig del 2018. Dirigida pel magistrat instructor Joaquín Aguirre, era una investigació basada en una denúncia anònima sobre presumptes irregularitats en les subvencions de la Diputació de Barcelona a entitats dedicades a la cooperació internacionals. L’operatiu policial va ser espectacular, amb la participació de prop de 500 agents i uns 25 detinguts, entre els quals hi havia l’expresident de l’entitat i exalcade de Martorell, Salvador Esteve, i Jordi Castells, subdirector general de Cooperació Local, que va rebre tots els pals i ara veu com la causa on s’hi trobava com a implicat s’ha ensorrat.

El jutge Joaquín Aguirre surt després d'un dels escorcolls el maig de 2018 en pkena operació Estela/ACN
El jutge Joaquín Aguirre surt després d’un dels escorcolls el maig de 2018 en pkena operació Estela/ACN

El cas es va dividir en nou peces: Pimec; Sestretegic i Konsector; Municipalidad de San José i Igfa; Igman i Catmon; Fundació empresa i Clima; Ecosde; Plataforma Educativa i utopia i Joaquim Ferrer i Voltia Solutions. D’aquestes, resta oberta només Igman i Catmon, que al seu torn han servit per obrir les sis peces separades de l’operació Volhov, que busca el finançament internacional del Procés i planteja una rocambolesca relació de l’independentisme amb Rússia, que ara rau a l’Audiència Nacional, i possibles tractes de favor a l’administració catalana per part d’exmembres del Govern d’ERC i CiU, com Xavier Vendrell i David Madí.

Ara bé, dos dels principals protagonistes a la peça que roman oberta són Víctor Terradellas i Francesc de Dalmases. El primer era el responsable de relacions internacionals de CDC. Un dels membres més destacats de l’independentisme quan la formació encara no havia fet ni el pas cap al sobiranisme. Terradellas, tot i que el jutge i la Unitat de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil, aleshores dirigida pel tinent coronel Daniel Baena, estiguin convençuts que va tramar amb dirigents russos un virtual ajut a la independència, encara ni ha declarat davant del jutge després de tres anys i escaig de ser detingut. Encara que ell tenia la voluntat de fer-ho.

Però, per altra banda, s’hi troba implicat Francesc de Dalmases, un dels membres del sector dur de Junts per Catalunya, diputat al Parlament per la formació i mà dreta política de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. De Dalmases va ser durant molts anys director d’aquestes organitzacions no governamentals que treballaven en zones de conflicte com Bòsnia o, fins i tot, l’Afganistan. Curiosament, les dues organitzacions van treballar per al govern de José Maria Aznar, amb reconeixement del mateix ministeri de Defensa.

El jutge Aguirre però, tot i que no ha tingut cap pressa amb Terradellas, sí que l’ha tinguda amb Francesc de Dalmases. El jutge està convençut que la gestió directa de les dues ONG eren responsabilitat de Francesc de Dalmases. Ara bé, el seu aforament com a diputat n’ha frenat la imputació i la causa general oberta contra la recepció de diners de l’entitat per part d’institucions públiques. De fet, les defenses ja han demanat l’arxiu també d’aquesta peça perquè, al capdavall, tant Catmon com Igman van concórrer a les mateixes convocatòries de subvencions que la resta d’entitats investigades i ara arxivades en no trobar-hi cap il.lícit penal ni pressions per la concessió ni durant el seguiment d’execució i justificació dels projectes.

De fet, una de les queixes a la instrucció era que les revistes que editaven les ONG, pensades per internacionalitzar Catalunya i les seves institucions, tenien continguts massa “independentistes”. En tot cas, les publicacions d’aquestes entitats formaven part de les minses polítiques d’internacionalització per a la captació de sinergies i interessos amb administracions d’altres territoris. El fet que les dues persones que lideraven les ONG fossin obertament independentistes i un d’ells de CDC va construir la sospita que rebien diners públics per finançar o el projecte independentista o el mateix partit que liderava Artur Mas.

Així l’instructor ha ja ha intentat imputar Dalmases. Però, va fer llufa. El magistrat va enviar un escritel 23 de febrer del 2021 preguntant al Parlament de Catalunya si De Dalmases, era diputat o no ho era encara, després de la dissolució del Parlament. Una pregunta per poder investigar-lo sense la condició d’aforat. El 8 de març, l’aleshores secretari general del Parlament, Xavier Muro, va certificar a través d’un document al jutge Aguirre que Dalmases “exercia encara la condició de diputat del Parlament de Catalunya”, atès que era “membre de la Diputació Permanent”. Per tant, l’instructor hauria d’instar que s’investigués Dalmases a través del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Una possibilitat que Aguirre de la qual no en volia ni sentir a parlar.

La situació ara és ben estranya. Només resta oberta una de les nou causes on hi han implicats Dalmases i Terradellas, un dels coprotagonistes de la causa Volhov derivada precisament de la causa Catmon/Igman. A més, aquestes dues entitats van cóncorrer a les mateixes ajudes que la resta d’entitats i de les que ningú n’ha detectat cap irregularitat. Ben aviat, el fiscal del cas, Fernando Maldonado, que mai s’ha cregut la causa, s’haurà de pronunciar sobre la petició d’arxiu que li han fet diverses defenses. El dubte és si mantindrà el mateix posicionament que les altres i en demanarà el sobreseïment. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a febrer 05, 2022 | 22:07
    JordiP febrer 05, 2022 | 22:07
    Si el Baena va ficar el seu boli en la investigació, tot serà una novel·la de terror. Això no hi ha jutge que gosi portar-lo a vista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa