La banda catalana de la taula de diàleg, coixa

JxCAT i la CUP fan pinça contra ERC per la negociació amn l'Estat

Tradicional debat polític a la Universitat Catalana d’Estiu. La 53ena edició, el debat ha estat en format de tres bandes, amb ERC, JxCAT i la CUP. Al guió, el debat estratègic de l’independentisme i la seva visió de l’articulació dels Països Catalans. Així aquesta tarda s’han assegut a enraonar, la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergès (ERC), l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la diputada al Congrés, Mireia Vehí, de la CUP. Cap de les tres no ha amagat les discrepàncies estratègiques que mantenen en tensió les tres formacions des del debat d’investidura que han acabat d’esclatar aquest estiu, sobre què fer amb la taula de diàleg, com gestionar el mentrestant i què fer quan fracassi en resultats. L’únic punt que han mostrat sintonia ha estat en la necessitat que l’independentisme sigui “més i més fort”. De fet, totes tres han reblat les discrepàncies que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà van mostrar també en les jornades de la UCE d’enguany.

En aquest marc, l’única que ha mantingut certa confiança en la Taula ha estat Vergès que l’ha defensada en el sentit que com a mínim “suposa el reconeixement del conflicte” per part de l’Estat espanyol. I que, en qualsevol cas, posarà “cara el mirall” la voluntat espanyola de negociar o no. En canvi, Madrenas i Vehí han mostrat desacomplexadament el seu “esceptiscisme” amb la Taula. La juntera ha apostat per la “confrontació”. “Necessitem que l’Estat necessiti negociar”, ha glossat. Un objectiu pel que reclama unitat d’acció a Madrid i evitar fer majoria amb el govern espanyol en els grans projectes com els pressupostos o les lleis importants.

Vehí ha demanat “aixecar la mirada” i ha abonat la tesi de la “desobediència civil” amb l’exemple de la llei d’habitatge del Parlament, que serà tombada pel Tribunal Constitucional, o bé l’Aeroport del Prat. Per Vehí cal ser més “forts” i preparar-se per afrontar el nou “embat democràtic”. Així ha esbossat que seria necessari la creació d’una banca pública per foragitar la possibilitat “com va passar després de l’1-O que els caixers deixessin de donar diners perquè el Banc Central Europeu tallés l’aixeta”. Vehí també ha destacat la malfiança amb l’acord de governabilitat signat amb ERC, tal i com ha afirmat la seva companya de files Laia Estrada, aquest mateix dissabte. La cupaire ha recordat que la “taula de diàleg es va proposar quan es va ocupar el Prat després de la sentència”. Vergès i Vehí han coincidit més en polítiques socials concretes per intentar coptar més activistes a l’independentisme.

Davant la dicotomia entre DUI o referèndum en un termini de “dos a tres anys”. Madrenas ha asseverat que veu la DUI abans. Vergès, el referèndum com a “eina bonica de democràcia” però sense descartar una altra opció unilateral. Vehí ha defensat el referèndum però celebrar-lo amb eines per aplicar el seu resultat. En tot cas, la taula començarà tot just després de la celebració de la Diada, on totes tres han esperonat a participar-hi per animar la mobilització. Així mateix, han reconegut que la taula estratègica per avaluar la tasca de la Taula de de Diàleg s’ha limitat a contactes bilaterals, lluny dels cinc membres que haurien d’integrar-la,- els tres partits i l’ANC i Òmnium. De moment, la pinça de la desconfiança de la taula que formen cupaires i junters fa que la part catalana de la Taula neixi coixa.

Comentaris

  Pedro 21/08/2021 9:34 pm
  Sólo queda un día por suerte para los bolsillos de los catalanes de bien.
  Vendetta 21/08/2021 10:09 pm
  Botiflers
  Luisnomeacuerdo 21/08/2021 10:48 pm
  Otro nido de viborillas fascistas independentistas que habrá que eliminar con otro 155 plus forte. Id poniendo las melenas del pastelero loco a remojar.
   Peter smich 22/08/2021 11:20 pm
   Circo lisnomeo, el gran paiaso anticatalans, passen senyores passen, les contaré todos mis comentaris Enel món anticatalanes, són 25 €la entrada, el gran paiaso del siglo Luisnomeacueerdo,
  Sóc Ñordo 21/08/2021 11:38 pm
  I digo Visca erÑ !
  Català 22/08/2021 6:42 am
  Coixa?. I tant, però, si només fos aixo.......
  toni 22/08/2021 9:39 am
  Que raro que Junts i Cup vagin units , oi ?
  Catalanet 22/08/2021 10:27 am
  Se li veu el plumero al periodista…massa erkie. Per altra banda els ñordos del Sinturón Kastenallo que fan en aquesta publicació?
  JORDI GUIMET 22/08/2021 11:31 am
  Nomes tenim a negociar: que ens quedem, que es queden i quant ens paguen
  Fum de traïdor 22/08/2021 11:56 am
  Hòstia. Com es pot dir que va coixa una cosa que no existeix? I encara més greu, assenyalar a uns responssables de la coixesa de quelcom que no existeix? Foteu pena, elMón.
  Pedro 22/08/2021 1:35 pm
  ¿ Y cuanto valen las reuniones esas a los catalanes ?
  Tripartit no, gràcies 22/08/2021 11:23 pm
  No hi ha "banda catalana de la taula" Aragonès estarà sota la taula

Nou comentari