El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La balisa al cotxe Puigdemont, “secret oficial d’Estat”
  • CA

 

 

Aquest dilluns compareixeran davant l’Audiència Nacional en Miquel Àngel Matamala, l’historiador Josep Alay i el dos mossos voluntaris, Carles i Xavi, per haver estat enxampats acompanyant el president Carles Puigdemont quan va ser detingut a la ciutat de Schuby, Alemanya, en un viatge durant el seu exili. Una detenció que es va dur a terme a través d’una operació policial que tractava de geocalitzar-lo i que ara s’ha convertit  un “secret d’Estat”. 

 

De fet, dues setmanes abans de la detenció a Alemanya, la protecció de Puigdemont va descobrir una balisa de geolocalització al seu vehicle a Brussel·les. I just després de la detenció, diversos mitjans explicaven amb tot detall com el Centre Nacional d’Intel·ligència i agents del Cos Nacional de Policia, van tenir localitzat en tot moment els moviments del president. Concretament a través de balisses o beacons al vehicle i de la localització del seu mòbil. 

 

 

Per contrastar aquesta informació, l’hiperactiu senador d’EH Bildu, Jon Iñarritu, va preguntar al ministeri de l’Interior “quantes vegades han utilitzat funcionaris espanyols balises de seguiment (beacons) de vehicles a l’estranger en els últims 10 anys. També va demanar si se sol·liciten autoritzacions judicials quan s’utilitzen aquestes balises de seguiment de vehicles a l’estranger i si en alguna ocasió s’han utilitzat aquest tipus de dispositius sense permís judicial, a l’estranger. 

 

La resposta del ministeri de l’Interior va arribar el 31 de maig i ha estat contundent: és informació reservada. Segons el document remès per l’encara ministre Juan Ignacio Zoido,  “s’informa que totes les activitats d’investigació policial especialitzada, que requereixin la utilització de mitjans tecnològics avançats, es troben emparats tant per la Llei 9/1968, de 5 d’abril, de secrets oficials”. I afegeix que per l’acord del Consell de Ministres de 6 de juny de 2014, relatiu a la mateixa Llei, i l’article 588  de la Llei d’enjudiciament criminal,  les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat resten obligades a la consegüent reserva respecte a l’utilització de els mateixos”. 

 

D’aquesta manera, l’Estat s’escuda en una llei franquista, que encara no ha permès desclassificar secrets oficials més enllà dels documents sobre OVNI, per no informar o certificar l’ús de balises per vigilar Puigdemont fora d’Espanya així com si s’han utilitzat amb l’obligada autorització judicial. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa