El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’independentisme recupera el reclam de la unitat després del judici
  • CA

El reclam de la recuperació de la unitat de les forces independentistes i democràtiques ha ressorgit amb força un cop el judici contra el procés ha finalitzat quedant vist per sentència. Així ho han posat de manifest representats d’entitats i polítics que han acudit a la concentració convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la plaça Catalunya aquest dimecres al vespre.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha denunciat que el procés contra el referèndum és “un judici impropi d’una democràcia del segle XXI” i que el seu objectiu és el “d’acabar amb el moviment independentista”. Paluzie ha recordat que l’Estat ja ha exercit la repressió en anteriors ocasions contra l’independentisme i no ha aconseguit sufocar-lo. “Aquesta vegada no serà diferent”, ha advertit.

Paluzie ha remarcat que la voluntat de l’Estat és que “ens aturem” però l’independentisme ha decidit “seguir avançant” amb pas “ferm” amb els seus “objectius polítics”. La presidenta de l’ANC ha volgut enviar un missatge “d’esperança i confiança” per “retrobar la unitat dels que volem una Catalunya independent” perquè “la veiem més necessària que mai”. Davant de la sentència que s’espera Paluzie s’ha compromès a seguir treballant per la unitat i perquè aquesta “tingui un objectiu clar, que és aconseguir la independència”.

La CUP: el judici és “contra tot un poble”

En la mateixa línia, el diputat de la CUP Carles Riera ha fet una crida a les forces democràtiques de Catalunya, l’Estat espanyol i Europa per “sumar esforços per superar aquesta gàbia de ferro en què l’Estat ens vol tancar i condemnar a totes”. Riera ha dit que “cal un procés d’unitat, de suma d’esforços a nivell internacional” i dins l’Estat espanyol. El diputat cupaire ha assenyalat que el judici és “contra tot un poble” i els més de dos milions de persones que es van autoorganitzar i autodeterminar l’1-O.

Un moment de la concentració (J.B.)

Un moment de la concentració (J.B.)

De la seva banda, el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha reclamat “que es faci justícia” després de qualificar el judici al Tribunal Suprem de “farsa”, on avui “s’ha pogut escoltar la veritat del que va passar”. Bonvehí ha reiterat que l’octubre del 2017 el que va passar “no va ser delicte” i que el que es va ser posar les urnes “per escoltar la gent”. El president del PDeCAT ha dit que espera una sentència absolutòria i que no pot ser cap altre cosa. També ha assenyalat que confia en què els presos tornin a Catalunya aviat, com ho farà Quim Forn dissabte per assistir a la constitució del nou ajuntament de Barcelona.

A la concentració també hi ha acudit el candidat a l’alcaldia de Barcelona per ERC, Ernest Maragall, i la presidenta del grup parlamentari dels Comuns, Jèssica Albiach, que ha denunciat el judici polític. Albiach ha reclamat la resolució política del conflicte enlloc de la via judicial actual.

David Fernández: “No ens arronsarem”

David Fernández (J.B.)

David Fernández (J.B.)

L’acte ha comptat amb intervencions de diferents representats d’entitats socials i polítics, que han llegit un manifest unitari. Entre aquesta ha intervingut David Fernández, que ha denunciat el “nivell democràtic low cost” d’Espanya. Però davant d’aquest fet, ha advertit, “nosaltres mai ens arronsarem, els drets sempre es defensen exercint-los i estem disposats a exercir-los fins a les darreres conseqüències”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa