El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La justícia europea dona raó als Pujol
  • CA

Una condemna a Espanya que, de retruc, beneficia els interessos de la família Pujol Ferrusola. Aquesta és una de les conseqüències de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que tomba una de les decisions polítiques i jurídiques més polèmiques de l’exministre d’Hisenda del PP, Cristóbal Montoro. La decisió del TJUE de declarar abusives les sancions de l’anomenat “model 720” ha esperonat a la família Pujol a demanar a Hisenda el retorn de 1,7 milions d’euros que van abonar com a regularització més els interessos. De fet, els assessors fiscals de la família ja havien impugnat les declaracions complementàries, un cop pagades, abans de la demanda europea.

En concret la sentència del TJUE és d’un argumentari ben simple. En aquest sentit, els magistrats de Luxemburg interpreten que l’obligació de presentar el conegut com a ‘model 720’ i les sancions que es deriven del seu incompliment “poden dissuadir els residents en aquest estat membre a invertir en altres estats membre, impedir fer-ho o limitar-los les possibilitats”. És a dir, desincentiva i va contra la lliure circul·lació de capitals, insigna de la Unió Europea. De fet, la resolució emfatitza que es produeix una discriminació perquè les multes pel seu incompliment no tenen cap mena d’equivalent en les previstes pels residents amb béns a Espanya.

Part de la resolució del TJUE sobre el model 720 de Montoro
Part de la resolució del TJUE sobre el model 720 de Montoro

Tot i que el TJUE admet que la norma podria estar justificada per lluitar contra el frau, valora que va “més enllà del necessari”, amb multes que poden arribar a superar “el 100% del valor dels béns o drets a l’estranger”.Per tant, el tribunal conclou que es constata una “diferència de tracte entre els residents en funció del lloc dels seus actius”. D’aquí que declari que el Regne d’Espanya ha incomplert les obligacions determinades a l’Acord de l’Espai Econòmic Europeu de 1992.

Amb aquesta resolució dictada el 27 de gener, l’equip d’assessors de la família Pujol Ferrusola, que va repatriar uns fons procedents del BPA el 2014, en una maniobra orquestrada dins l’operació Catalunya, ja ha bellugat fitxa. De fet, fonts de la família asseguren que els advocats ja “presuposaven una resolució d’aquestes característiques” d’aquí que impugnessin les declaracions complementàries fetes a Hisenda dels fons que tenien en entitats andorranes. Els càlculs abastarien entre 1,7 milions de retorn i cap a mig milió d’euros d’interessos.

Hisenda xifra en 60.000 els contribuents que presenten anualment el ‘model 720’. La ministra María Jesús Montero ha subratllat que el que està en qüestió són les sancions imposades fins ara, que sumen 230 milions d’euros. Hisenda afirma que aquesta quantitat seria “l’impacte màxim” de la sentència i sosté que caldrà estudiar la “lletra petita” per veure a quins contribuents pot afectar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa