El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Poder Judicial renova el magistrat que va vigilar els espies que buscaven les urnes
  • CA

Sense canvis. Els magistrats del Tribunal Suprem que controlen les activitats del Centre Nacional d’Intel·ligència romandran en el càrrec durant cinc anys més. El ple del Consell General del Poder Judicial, a proposta del seu president, Carlos Lesmes, va aprovar dijous d’aquesta setmana renovar Pablo María Lucas Murillo de la Cueva i, com a segon, Andrés Martínez Arrieta.

 

 

Tots dos seran els encarregats de conèixer l’autorització de les activitats del CNI que afectin als drets fonamentals reconeguts a l’article 18.2 i 3 de la Constitució , l’entrada en un domicili i el secret de les comunicacions. Un nomenament que atesa la Llei Orgànica del Poder Judicial és per un període de cinc anys i només possible entre magistrats de la Sala Segona (Penal) o Tercera (Contenciós Administratiu) i sempre que tinguin tres anys de serveis al càrrec. Durant la votació del nomenament, va haver d’abstenir-se del debat, el vocal Enrique Lucas, germà del magistrat nomenat.

 

Segons la proposta de Lesmes, els dos magistrats tenen una “trajectòria professional, amb àmplia experiència en l’exercici de la jurisdicció, la seva qualificació, la seva sòlida formació jurídica, i la solvència i professionalitat amb què han exercit fins ara el càrrec, els acrediten com a professionals idonis per l’exercici d’una funció jurisdiccional tan important”.

 

 

Veterà vigilant dels espies i un magistrat del procés

 

Lucas és un veterà en la judicatura dels espies. Membre de la Sala Tercera del Suprem des de novembre del 2001. Va ingressar a la carrera judicial pel torn reservat a juristes de reconeguda competència amb 15 anys d’experiència. En el seu balanç hi consta la seva funció de ponent en les resolucions de l’exhumació de Franco -amb polèmica sobre la data de quan es va constituir com a govern-, l’expulsió dels Col·legis d’Advocats catalans del Pacte Nacional pel Dret a Decidir o bé tombar l’adjudicació d’ATLL del Govern d’Artur Mas.

 

La primera vegada que el magistrat fou nomenat com a vigilant del CNI va ser el 19 de novembre de 2009, renovat el 20 de novembre de 2014 i ara subscriu el contracte per cinc anys més. Si acaba el mandat, portarà 15 anys en el càrrec i haurà vigilat l’inici i el gruix del procés sobiranista. De fet, un dels grans fiascos dels serveis d’intel·ligència espanyols va ser no haver trobat les urnes del Primer d’Octubre, malgrat haver-hi esmerçat tota mena de recursos.

 

El seu número dos, o substitut en cas de vacant, absència o impossibilitat, és Andrés Martínez Arrieta. Un dels set integrants del Tribunal que va jutjar el cas del procés que presideix Manuel Marchena. Va ser nomenat el 20 de desembre de 2017 en substituir Julián Sánchez Melgar, quan va ser nomenat Fiscal General de l’Estat en substitució de José Manuel Maza, mort sobtadament, fiscal que va signar la querella contra els presos polítics. Martínez Arrieta és membre de la Sala Penal des del 1998. Va ingressar a la carrera judicial el 1979 per oposició.

lucas

Pablo Lucas, en una imatge d’arxiu

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa