El garbuix de la Generalitat fa suspendre el judici del 30-G

La sala de vistes del jurat número dos ha estat l’escenari triat pel judici del cas 30-G. Una vista que ha començat amb més de mitja hora de retard i que ha complert les expectatives de transformar-se en un embolic processal arran dels cops de volants dels lletrats de la Generalitat. De fet, el president de la secció cinquena havia citat a totes les parts per tal d’aclarir les posicions. Els magistrats no han amagat el seu desconcert davant les giragonses dels advocats del Govern que menys d’una setmana han presentat fins a quatre escrits per intentar justificar i escatir la seva suposada retirada del cas com acusació particular.

La secció davant el caos es va estimar tirar pel dret i convocar la vista igualment, sense cap suspensió, per fer gruar al lletrat de la Generalitat el seu canvi de criteri. Tot davant els dotze Mossos d’Esquadra personats. Després queJosep Lluís Florensa comuniqués a la sala que arran que no podia acreditar si els acusats havien provocat atemptat o desordres públics, no va actuar mai per lesions, desistia de la seva representació. El president de sala ha demanat el posicionament de les defenses que han mostrat la seva perplexitat davant la “sorpresiva” renuncia de la Generalitat a fer d’acusació popular. Els lletrats dels sis acusats han estat durs recordant que fins a dia d’avui els Mossos han tingut molt temps per personar-se i que en cap de les minutes policials escrites pels agents identifiquen com a sospitosos de les lesions o atemptat a cap dels acusats.

El president de la Secció Cinquena ha fet enfilar a l’estrada tots els Mossos, un per un, per tal que informessin a viva veu al tribunal si es volien personar. Tots han dit que volien exercir la seva acció penal, llevat d’un que ha emfatitzat la seva renúncia. La sala s’ha retirat a deliberar i en reempendre la vista, s’ha donat veu a les parts per tal que valoressin la possibilitat de suspendre la vista. El ministeri fiscal ha apostat per aturar la vista per no generar indefensió als agents i per tant, poder designar advocat i procurador, al igual que l’advocat de la Generalitat i d’un advocat d’acusació particular.

Les defenses dels acusats han saltat com una molla davant una possible suspensió i la possibilitat que els Mossos actuïn com a acusació particular. Els lletrats dels processats han qualificat el canvi de lletrat de “possible estafa processal”. De fet, han al·legat la darrera instrucció emesa pel Tribunal Suprem i signada per Manuel Marchena que determina que no es pot personar ningú després de l’obertura del judici.

En aquest sentit, han remarcat que el lletrat de la Generalitat mai es va personar amb designa concreta de cada Mosso, sinó que es va personar per atemptat i desordres i no pas per lesions sense cap nomenament exprès per part dels agents. A més, un dels Mossos acusadors assegura que va ser lesionat per algú que no està ni processat a la causa. Així, la defensa interpreta que el canvi en la defensa lletrada dels Mossos “no és cap problema pels acusats”. “Que ho haguessin fet abans!”, ha exclamat. També ha retret que no s’ha aclarit a quin escrit d’acusació es personen ni quina prova proposen.

Finalment, la sala ha decidit acceptar la renúncia del lletrat de la Generalitat i ha atorgat un termini de 15 dies naturals als Mossos perquè designin procurador i lletrat. Així s’ha suspès la vista sense determinar el proper dia de represa. Les defenses han elevat protesta al tribunal.

Comentaris

    Català Novembre 25, 2021 | 17:36
    Aquesta Generalitat és un casa de boigs, per al què serveix val més que hi renunciem d'una vegada. Encara que els polítics poc que ho faran; els hi va el sou i la poltrona.
    Català Novembre 25, 2021 | 17:36
    Aquesta Generalitat és un casa de boigs, per al què serveix val més que hi renunciem d'una vegada. Encara que els polítics poc que ho faran; els hi va el sou i la poltrona.

Nou comentari