Intercanvi de retrets entre Junts i la CUP pels Jocs d’Hivern

ERC i Junts han rebutjat que el Parlament insti el Govern a renunciar als Jocs d’Hivern del 2030 com volien CUP i comuns. Els anticapitalistes havien presentat una moció amb aquest punt, que ha rebut els vots en contra de tota la cambra, excepte dels cupaires i En Comú Podem. El debat i votació de la moció s’han produït enmig de les negociacions entre l’executiu i la CUP sobre els pressupostos, i també de les converses que dimecres a la tarda es van iniciar amb els de Jéssica Albiach. La moció demanava renunciar a la candidatura “davant el risc que no quedi neu en el cas que arribés a ser seleccionada”. També instava el Govern a presentar un pla de millora “després d’haver escoltat les necessitats” del territori.

Precisament en l’últim intercanvi de documents entre el Govern i els anticapitalistes, la CUP demana no donar més passos en la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern fins que es faci la consulta, i clarificar el projecte aeroportuari del Govern. La cambra tampoc ha aprovat un punt d’una esmena d’En Comú Podem que anava en la mateixa línia. Demanaven rebutjar la candidatura “atès que suposa aprofundir en el monocultiu turístic i la precarietat laboral i per la seva inviabilitat en un context de canvi climàtic”. De nou, només CUP i En Comú Podem hi han donat llum verda.

L’intercanvi de retrets ha estat especialment dur entre Junts i la CUP durant el debat de la iniciativa. La diputada de Junts Glòria Freixa ha rememorat els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992: “Van posar Barcelona, Banyoles, la Seu d’Urgell, el català i Catalunya al centre del món”, ha reivindicat. Ho ha utilitzat per emplaçar la CUP -“vostès que són assemblearis”- a dur “les majories al territori i deixar preguntar al Pirineu si volen o no els Jocs“. Després que alguns representants de la candidatura d’unitat popular participessin en la contracimera a la COP26 a Glasgow, Freixa ha fet mofa que hi van anar “en un avió sostenible, però des de l’aeroport de Barcelona”.

En el segon torn, Cornellà li ha replicat també durament que ell viu amb moltes contradiccions i ha reclamat a Junts que també reconeguin les seves. “Diuen que són independentistes, i són aquí, en un Parlament autonòmic i volent aprovar un pressupost autonòmic“, ha retret, i els ha suggerit que ells “no vagin a pidolar a Madrid o a governar amb el PSC a la Diputació, que hi ha moltes alternatives”.

Durant el debat, el diputat de la CUP ha lamentat que el seu grup i el de Junts i ERC tinguin posicions oposades en els Jocs Olímpics o en l’Aeroport del Prat, però ha celebrat haver-se entès en altres punts de la moció presentada. També ha reclamat canvis “importants” per la lluita contra el canvi climàtic: “No podem negar l’evidència. Els JJOO, l’aeroport o el port és negacionisme climàtic i no veure la realitat“, ha exclamat. Els anticapitalistes consideren que tot això és un “mínim de mínims” per posar Catalunya “a la primera línia de la lluita contra el canvi climàtic”.

Comentaris

  Groc Novembre 18, 2021 | 19:30
  El que el Pirineu necessita no son els maleïts JJOO quan tenim devant una crisi climàtica evident, sino suport a l’agricultura i ramaderia que son el nostre pa de cada dia, la nostra única riquesa i el nostre sustent
  Al Pirineu, FORA LA GENERALITAT Novembre 18, 2021 | 20:03
  Groc, ELS OSSOS I ELS LLOPS si que son una CRISI CLIMÀTICA EVIDENT I BESTIAL, ninet. FORA OSSOS, FORA LLOPS, volem VIURE DE LES VAQUES, PIJOS DE CIUTAT, VERDULAIRES 4X4.
  Gonzalo Novembre 18, 2021 | 20:11
  Qué gozada ver a las ratas tractorianas devorarse entre ellas
   Bla Novembre 18, 2021 | 21:07
   Bona nit CarroÑa.
  Martí Novembre 19, 2021 | 01:58
  S'ha de ser tonto per renunciar als jocs d'hivern. Aportaran riquesa i potenciaran la marca Barcelona al món. Els de la CUP haurien de plegar, no paren de demostrar que són uns incompetents
  Veterà antifranquista. Novembre 19, 2021 | 06:27
  I renunciar a les sucoses comissions que els pertocarien?. Si, home.

Nou comentari