Reunió del Govern i la CUP amb “voluntat de desencallar” els pressupostos

Continua el ritual del ball pel pacte dels pressupostos després de les reunions entre el Govern i la CUP. L’objectiu és mantenir viu el relat de la “legislatura, i el Govern, del 52%” tot i les dificultats de darrera hora. Com exemple, la reunió de tres quarts d’hora que han celebrat aquest migdia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el conseller Jaume Giró i la delegació pressupostària de la CUP liderada per la diputada Eulàlia Reguant. “Ha estat una trobada de feina per concretar verbalment el document remès pels cupaires ahir a la nit”, comenten fonts coneixedores de la trobada que s’ha celebrat al despatx presidencial a la cambra catalana. “Mirar els conceptes, analitzar les propostes i deixar clar que la suma del suport dels Comuns no és excloent per la CUP i ha quedat clar que la prioritat és la CUP”, comenten les mateixes fonts. “Tenim voluntat per desencallar”,asseguren participants de totes bandes al conclave.

Una trobada que pren força després que a primera hora d’aquest matí, el líder del PSC, Salvador Illa, ha fet l’oferta de negociar directament amb el president Pere Aragonès els comptes públics. Una oferta que no ha durat ni de Nadal a Sant Esteve, però que, en canvi, ha servit al Govern per fer una picada d’ullet als Comuns, de la qual els cupaires no recelen. Ara per ara, la CUP ja ha presentat formalment l’esmena a la totalitat i el president Pere Aragonès ha suspès la seva agenda. El conseller Jaume Giró es manté dins la cambra catalana en un dia de passadissos i despatxos. Fins i tot, membres de l’oficina de presidència, poc habituals a la cambra, s’hi han desplaçat com una força expedicionària. Tot el ritual es desplega.

Amb l’esmena a la totalitat presentada, la CUP emfatitza que ahir a la nit va remetre un document per tal d’encarar la negociació definitiva. Unes converses que han d’acabar amb un suposat acord que hauria de tenir l’aval de la Coordinadora Oberta Parlamentària –l’òrgan que aglutina diputats i formacions de la coalició- però, al final del procés, serà la militància la que decidirà si Aragonès pot tramitar els pressupostos amb el suport del famós 52%. Al capdavall, i tal com apunten els cupaires als passadissos del Parlament, hi ha marge perquè sempre seran a temps de retirar-la o fins i tot, votar-hi en contra encara que siguin els impulsors. “Negociació i voluntat de de desencallar”, s’esgargamellen en advertir els cuparies.

Tot enmig de l’oferta d’Aragonès per tal que els Comuns s’abonin a donar pas als pressupostos. De fet, l’anunci d’Ernest Maragall –cap de files dels republicans a l’ajuntament de Barcelona– de no fer costat als pressupostos d’Ada Colau. Una maniobra pensada per poder fer un “creuat màgic” entre Parlament i el consistori i, tenint present, el suport que podria fer ERC al Congrés amb els comptes de l’executiu del PSOE i Unidas Podemos. Aragonès té previst trobar-se amb els Comuns. La CUP, però, no ha tingut pas cap atac de banyes i replica que no veuen que, d’entrada, aquesta possible aliança sigui una amenaça. “Tot depèn del que si pacten és assumible o no amb les nostres apostes”, rematen.

En el document lliurat a presidència, la CUP torna als punts estrelles del seu programa econòmic i alguns més. Així insisteixen en oblidar el projecte de Hard Rock, aturar el plantejament dels Jocs Olímpics fins que es faci una consulta i replantejar el debat sobre l’aeroport del Prat, i de retruc, mirar amb lupa l’ampliació del port de Barcelona que, segons els cupaires, “s’està fent per la porta del darrera”. En el paquet hi ha la reclamació de 250 milions d’euros més en habitatge, un augment en trams alts d’ingressos d’1% en l’IRPF i més claredat amb el referèndum i passes clares contra la repressió de l’Estat.

Comentaris

    Joan de l'Ós Novembre 17, 2021 | 14:07
    La CUP potser té interès de tirar endavant un pressupostos independentistes, el problema és ERC que no en té cap, ben el contrari, vol tirar cap a l'autonomia ben entesa i sense cap compromís, a l'estil Comuns: demagògia i no fer res.
    germamarx Novembre 17, 2021 | 16:48
    Benvolguda gent de la CUP, ???????????, ???. ?????????????????, ??, ?????? ... ???????. Coi !.

Nou comentari