El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iceta fitxa Espadaler com a ‘número tres’ de la llista del PSC
  • CA
Miquel Iceta i Ramon Espadaler, aquest matí a Barcelona abans de presentar la seva candidatura
Miquel Iceta i Ramon Espadaler, aquest matí a Barcelona abans de presentar la seva candidatura | Quico Sallés

 

L’exlíder d’Unió i exconseller Ramon Espadaler serà el  ‘número tres’ de la llista per Barcelona del PSC a les eleccions del 21 de desembre. Així ho han apuntat aquest migdia, el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, i el mateix Espadaler en una roda de premsa on s’ha presentat “l’Aliança pel seny i pel catalanisme”, que el PSC ha signats amb Units per Avançar, la formació impulsada per exs dirigents d’Unió i on hi milita Espadaler.

 

La presentació s’ha celebrat en un hotel del carrer Numància de Barcelona amb tot el ferro del socialistes, el president del partit, Àngel Ros;  el secretari d’Organització, Salvador Illa; l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marin, o la portaveu parlamentària, Eva Granados i d’Units per Avançar, com l’exeurodputat Salvador Sedó o  Montserrat Surroca. De fet, aquesta última apunta com a número dos per la llista de Girona.

 

“Són dos corrents de pensament que han marcat Europa les que avui s’alien”, ha destacat Miquel Iceta. Per part d’Units per Avançar, Oriol Molins, ha subratllat que ambdues formacions “volen la convivència entre Catalunya i Espanya”. Iceta també ha defensat el fitxatge d’Espadaler perquè la “política catalana estava orfe d’una persona com Espadaler”.

 

 

 

 

Espadaler enraona amb Iceta, sita la mirada d'Àngel Ros
Espadaler enraona amb Iceta, sita la mirada d’Àngel Ros | Quico Sallés

 

La jugada d’Iceta té un doble pivot. Per una banda, coptar el votant d’Unió i per altra banda recuperar escons que van marxar cap a Ciutadans en les dues darreres eleccions. L’acord arribat amb la nova formació, implica que el grup parlamentari s’anomenarà “Socialistes i Units per Avançar”, amb un membre a la direcció del grup però sense cap representant orgànic dins el PSC.

 

En els objectes programàtics de les dues formacions es troben “impulsar totes les mesures i iniciatives necessàries per recuperar el nostre autogovern, deixant sense efecte l’aplicació de l’article 155 de la Constitució”. En tot cas, tots deixen clar que es defineixen com a “catalanistes de l’esquerra al centra” i que “no s’identifiquen ni amb posicions independentistes ni immobilitses” que aposten per “renovar el pacte constitucional”.

 

 

Les dues formacions es comprometen a “mantenir el consens al voltants de la Llei d’Educació de Catalunya i, en el de la sanitat, a garantir el manteniment i desenvolupament del sistema sanitari català”. Tant Iceta com Molins han defensat aferrissadament el sistema d’immersió lingüística. Ara bé, en relació a qüestions relatives a “consciència personal o certs àmbits programàtics” els integrants del grup prodran votar de manera diferenciada.

 

Ara la decisió d’incorporar Espadaler l’haurà d’aprovar el consell nacional extraordinari que divendres celebraran els socialistes. De fet, avui s’ha hagut de reunir l’executiva del PSC per tal de tenir algun aval oficial a l’acord arribat amb Units per Avançar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa