El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La reunió entre Aragonès i el president colombià s’ajorna per protestes violentes al sud del país

La reunió prevista entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president de Colòmbia, Gustva Petro, s’ha hagut d’ajornar per una “qüestió rellevant d’ordre públic i violència” d’última hora al sud del país, segons han confirmat fons de la Presidència i de l’executiu colombià. Aragonès i Petro, que s’havien de trobar al palau presidencial al vespre, intentaran quadrar les agendes per fer la reunió, però tot dependrà de com evolucionin les protestes que hi ha a la zona minera de Cauca.

Aragonès i la consellera d’Afers Exteriors, Meritxell Serret, sí que s’han pogut reunir amb el ministre d’Exteriors, Álvaro Leyva, i amb el ministre d’Hisenda, José Antonio Ocampo. El president de la Generalitat ha arribat al Palau de Nariño –la seu del president de la república– poc després de les 18.00 (la mitjanit, hora catalana) i, mentre esperaven l’arribada de Petro, s’ha trobat amb els dos ministres.

Aragonès i Serret han mantingut reunions d’alt nivell a Colòmbia / ACN

Protestes violentes al sud del país canvien l’agenda del president colombià

Poc després el president colombià s’ha excusat i el seu gabinet ha comunicat a Aragonès que s’havia d’ajornar la reunió per una “greu situació” a municipis com El Bagre o Antioquia, a la regió meridional del Bajo Cauca, on els miners protesten des de fa dues setmanes. Els enfrontaments violents entre la policia i els manifestants, que han cremat diversos vehicles, ha obligat les autoritats locals a decretar un toc de queda a diverses poblacions.

El govern de Gustavo Petro ha acusat el grup armat Clan del Golfo d’estar darrere de les protestes i de trencar l’alto el foc que es va pactar a finals de desembre. En els últims dies s’han produït sabotatges a carreteres i infraestructures bàsiques que han obligat l’executiu colombià a augmentar el nivell d’alerta.

Nova delegació a Colòmbia

Aquest dilluns, durant una atenció als mitjans des de Bogotà, Aragonès ha anunciat que Catalunya obrirà una delegació a Colòmbia que es complementarà amb la que el president de la Generalitat inaugurarà a Buenos Aires per donar servei al Con Sud. L’anunci es va fer per sorpresa, que tant el PSC com Junts han collat el Govern per la política exterior durant la negociació dels pressupostos i semblava que l’obertura de noves delegacions havia quedat congelada. Aragonès ha explicat que es posarà en marxa en “els pròxims mesos”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Una telefonada del soci Pedro a març 14, 2023 | 09:24
    Una telefonada del soci Pedro març 14, 2023 | 09:24
    Ai que Gustàvo Petro va rebre una trucada de Pedró Sànchez! El teu soci, eh Aragonès?
    • Icona del comentari de: FAM a març 14, 2023 | 10:51
      FAM març 14, 2023 | 10:51
      si tothom anés a una no caldria perdre el temps critiquant les institutions de Catalunya a cada segon..es mes fàcil destruir que crear pero quan fas coses el regust es mes dolç...1-O ni oblit ni perdó! salut
  2. Icona del comentari de: Josep a març 14, 2023 | 17:07
    Josep març 14, 2023 | 17:07
    patufet fracassat el petro t'ha torejat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa