El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern, la cultura i l’audiovisual uneixen forces en defensa del català
  • CA

El president del Govern, Pere Aragonès, i les conselleres de la Presidència i Cultura, Laura Vilagrà i Natàlia Garriga s’han reunit amb diverses entitats de l’àmbit cultural i audiovisual al Palau de la Generalitat. Vilagrà ha posat de manifest que l’objectiu de la trobada era fer “front comú en defensa de la llengua” en un moment “delicat” pel català en l’audiovisual.

Un dels aspectes principals que s’han tractat en aquesta reunió és en quin punt està la negociació entre el Govern català i l’executiu espanyol per modificar la Llei audiovisual. La normativa actual tan sols garanteix que les plataformes destinin un 5% de la seva inversió a produccions en llengües pròpies. La intenció del Govern és que l’Estat ampliï aquest percentatge i inclogui en la llei audiovisual una quota obligada destinada a produccions en català i aranès. Vilagrà ha posat com a exemple la llei audiovisual francesa on el percentatge que han d’invertir les plataformes per a produccions en llengües pròpies és del 25%.

La consellera de la Presidència ha mostrat optimisme sobre l’estat de les converses amb el govern espanyol per modificar aquesta llei tot i que assegura que no hi ha un text definitiu. A més, assegura que aquesta negociació no té res a veure amb el posicionament d’ERC en la votació sobre els Pressupostos Generals de l’Estat.

D’altra banda, l’executiu i les entitats culturals i de l’audiovisual han debatut sobre la necessitat de reformar la Llei de l’audiovisual català. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha reconegut que aquesta llei “ha quedat obsoleta”, ja que es manté vigent des de l’any 2005. El Govern va aprovar fa quinze dies la memòria preliminar perquè s’actualitzi aquesta normativa.

Laura Vilagrà ha explicat que aquesta reunió ha servit per “escoltar el sector i actualitzar els grans consensos de país entorn de la llengua i la producció pròpia en català“. Les organitzacions culturals que han participat són: Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua, la Federació d’Organitzacions de la Llengua Catalana i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana. A més, la trobada ha comptat amb la presència de diverses entitats de l’audiovisual, com per exemple el Gremi de Cinemes de Catalunya, l’Acadèmia del Cinema Català, Productors Associats i Guionistes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a octubre 15, 2021 | 08:13
    Veterà antifranquista. octubre 15, 2021 | 08:13
    En acceptar que el català i el castellà estiguèssin en pla d'ugualtat, es va condemnar a mort el català. Ara s'està executant la sentència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa