El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern augmentarà les inspeccions per garantir l’immersió

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut després de la cimera convocada pel Govern amb entitats per presentar el seu pla per enfortir la llengua catalana. “El Govern vol reafirmar el seu compromís amb la immersió lingüística, un model d’èxit que no divideix sinó que ens enforteix com a societat i actua com un ascensor social”, ha dit el president, que ha anunciat que ha encarregat un estudi a les universitats per comprovar la salut de la llengua i es reuniran el pròxim gener. “El que està establert en el projecte de cada centre ha de ser el que passa a les aules”, ha recordat.

“Davant la situació excepcional que viuen alguns centres per l’obligatorietat de realitzar el 25% de classes en castellà Educació augmentarà el nombre de docents“, ha dit Aragonès, que prèviament havia anunciat que s’intensificaran les inspeccions als centres per comprovar que es compleix la immersió. “Si Matemàtiques és en català hem de garantir que sigui en català”, ha reblat.

El president també ha dit que el Govern treballa a partir del “consens social” perquè totes les formacions que han defensat històricament l’immersió “no l’abandonin”.

“Treballarem pel progrès del català en aquest país com la llengua de trobada, de convivència”, ha promès abans de demanar que tothom assisteixi a la manifestació del pròxim dissabte a Barcelona. “O ara o mai”, ha advertit. S’intensificarà la presència d’inspectors per saber què passa en cada aula i si es fa cas a l’establert a cada projecte.

A banda, s’impulsarà una “ofensiva legislativa” per potenciar el sistema català i adaptar-lo a la situació actual i no a la de “fa dècades”. “Si som un país cohesionat, amb una ciutadania oberta i solidària, en part és pel català. Si avui som un país viu, dinàmic i amb ambició, és per la llengua. I per això tot atac a la llengua i a les eines que en garanteixen el progrés és un atac a la convivència”, ha conclós.

Una de les entitats que ha estat present a la reunió és la FNEC, la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya. El seu president, Ferran Piqué, considera que la cimera ha servit per demostrar l’ampli consens en la defensa de la llengua a l’escola. “Celebrem el pla d’accions que el Govern ha presentat avui i les mesures a curt i mig termini per tornar a fer del català una llengua d’ús i prestigi”, ha dit Piqué en declaracions a aquest diari. Tot i així hi ha trobat a faltar que el pla especifiqui els objectius a aconseguir. “Falta que incorpori l’objectiu quantificable que ha d’assolir el pla que ha de retre comptes perquè no sigui paper mullat”, ha advertit.

“La situació derivada de la sentència és un atac a la nostra identitat i el Govern ha d’estar a l’alçada, la història els jutjarà”, ha conclós Piqué.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pere a desembre 16, 2021 | 21:51
  Pere desembre 16, 2021 | 21:51
  No és "l'immersió", sinó ”la immersió". Quin error tan simptomàtic! Em sembla que ens caldrà quelcom més que la immersió si volem volem salvar la llengua...
 2. Icona del comentari de: Canet de Mar, el pueblo más asqueroso de Europa a desembre 16, 2021 | 22:04
  Canet de Mar, el pueblo más asqueroso de Europa desembre 16, 2021 | 22:04
  En el momento que estos miserables supremacistas vuelvan a acosar un niño, tendrán respuesta del TEDH.
 3. Icona del comentari de: Solc a desembre 16, 2021 | 22:14
  Solc desembre 16, 2021 | 22:14
  Corregiu urgent la falta, sisplau! La immersió, no pas *l'immersió. L'article femení la no s'apostrofa davant els mots que comencen amb i o u àtones.
 4. Icona del comentari de: Solc a desembre 16, 2021 | 22:20
  Solc desembre 16, 2021 | 22:20
  Quinze anys demanant al Departament que els centres compleixin els projectes lingüístics. Per fi! Ara ja potser és massa tard. Ara que vingui el professor fatxenda dient que ell no vol complir amb la llei i el projecte lingüístic de centre. Que deixi l'ensenyament. Així de clar! Farem el 25% en castellà, però la resta en bell catalanesc. Hi guanyarem moltíssim. Ves per on!
 5. Icona del comentari de: ramón a desembre 16, 2021 | 22:24
  ramón desembre 16, 2021 | 22:24
  policía política separatista amenazando la autonomía de los centros? multas para los castellano hablantes? persecución del profesorado no afecto con el separatismo? Huele a Europa años 30
  • Icona del comentari de: Solc a desembre 17, 2021 | 10:30
   Solc desembre 17, 2021 | 10:30
   Baveges odi.
 6. Icona del comentari de: Joan de Sant Andreu a desembre 16, 2021 | 23:04
  Joan de Sant Andreu desembre 16, 2021 | 23:04
  Que es suposa que feia la Inspecció fins ara? El que diu ara el govern és com si ara els forners diguessin que van a fer pa, o els taxistes conduir cotxes. Que faran amb els inspectors que no han fer la seva feina? Perquè fins als claustres es parla castellà. Els hi obro altre tasca, i és que controlin l aplicació de la inclussió. I és que en lloc de practicar-la i aplicar les recomanacions pedagògiques internacionalment acceptades, de sovint aquí es treuen els TADH, Trastorns de Conducte, Asperger i tot que no es consideri estàndard, de les seves classes i se ls justa en una classe a part de la resta per tal que.no molestin, amb uns Plans Individualitzats dignes de veure.Se ls hi gira feina.
  • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 17, 2021 | 13:23
   Luisnomeacuerdo desembre 17, 2021 | 13:23
   La estupidez de los fascistas independentistas solo es superada por vuestra maldad, seguid así que vais bien. SOIS MALOS MALOS MALOS
 7. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 16, 2021 | 23:43
  Luisnomeacuerdo desembre 16, 2021 | 23:43
  Los camisas pardoamarillas van disfrutar, como los guarros que son en un charco , y a los niños que no hablen en catalán en el patio, le pondrán una estrella , amarilla por supuesto y los dejarán sin chuches, si es que estos fascistillass independentistass son muy malotes. Cuantos rufianes hay en tractoria.
 8. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 17, 2021 | 05:00
  Pere LLimonera i Citronell desembre 17, 2021 | 05:00
  ... "Sostenella i no enmendalla"... O sea, que reiteran que quieren continuar con la imposición del Nacional-Catalanismo fascistoide y represor, en lugar de corregir los terribles errores cometidos y la represión social y lingüística que realizan, causa de división y ruptura de la sociedad catalana a todos los niveles; y optar por un catalanismo sano y democrático en el que el catalán seria, sin duda, respetado, estudiado y apoyado por todo el pueblo de Catalunya y del resto de España, y no causaría el destrozo social y económico que están provocando los supremacistas... El Catalán NO está en peligro. De hecho, si solo se estudian 1 o 2 horas de Español por los chicos en la 'Escola' es porque la intención obvia es erradicar el Español de la Educación, de la Administración y de la Sociedad Catalana lo mas rápidamente posible y por todos los medios... El totalitarismo político se ha impuesto en Catalunya por los autoritarios de Patrias-Inventadas, en lugar de una verdadera Democracia social y política para todo el pueblo; y como sucedió en 1789 en París, o sucede hoy en Hong-Kong y Taiwan los demócratas tendrán que luchar por la Democracia y la Libertad...
 9. Icona del comentari de: Ricard a desembre 17, 2021 | 08:58
  Ricard desembre 17, 2021 | 08:58
  Al que ha escrit el titular li cal una sessió triple d'immersió.
 10. Icona del comentari de: jg a desembre 17, 2021 | 10:28
  jg desembre 17, 2021 | 10:28
  vaya pufo que era hasta ahora la inmersión....
 11. Icona del comentari de: La immersió lingüística és un frau pujolista a desembre 17, 2021 | 12:06
  La immersió lingüística és un frau pujolista desembre 17, 2021 | 12:06
  “Llengua pròpia” significava i significa “llengua única” i això no va ser entès en el seu moment; ara sí. La immersió es va vendre com un producte indispensable per a la necessària ascensió social de barris sencers que creien que no sortien del seu estatus precisament per no dominar la llengua catalana; aquest discurs ja implica discriminació per a qui no parli català. Un altre engany, com la defensa de la cohesió social. Amb "la immersió" Jordi Pujol va començar a preparar els seus plans de consolidació del model educacional per a la “construcció nacional”, utilitzant la llengua com a instrument polític fins als nostres dies.
 12. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 17, 2021 | 13:22
  Luisnomeacuerdo desembre 17, 2021 | 13:22
  El bigoti d'una gamba per l'ullet.
 13. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a desembre 17, 2021 | 17:48
  L'OBSERVADOR ASTORAT desembre 17, 2021 | 17:48
  Àngel Guimerà: “La llengua i la història són els botins més preuats a l’hora de sotmetre un poble”. ////*

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa