La implosió de l’espai postconvergent ha provocat una trencadissa que s’ha acabat traduint en la creació de noves formacions. La fragmentació d’aquest espai, sumada a les divergències en com s’ha d’articular la relació amb l’Estat i les polítiques socials, ha provocat que aquesta trencadissa es traslladi també en l’àmbit municipal, on aquest espai s’havia presentat majoritàriament sota el paraigua de Junts, una marca catapultada el desembre 2017 pel president Puigdemont. Però a l’Ajuntament de Figueres la sang no ha arribat al riu, i a hores d’ara conviuen en un mateix grup diverses sigles.

Durant les darreres eleccions municipals, Jordi Masquef, Carles Arbolí i Josep Maria Bernils es van unir sota les sigles de Junts per Figueres amb el paraigua electoral del PDeCAT. Una candidatura formada per militants i independents. El grup va guanyar les eleccions amb vuit regidors dels vint-i-un possibles, però un pacte quadripartit els va situar a l’oposició. Al setembre, la situació de divorci que estaven vivint Junts i PDeCAT a nivell nacional va provocar paral·lelament una divisió a les files d’aquest grup municipal. Tres dels vuit regidors van afiliar-se al Partit Nacionalista de Catalunya, i dos regidors més van canviar el PDeCAT pel partit de Puigdemont. El grup, que havia començat unint militants de l’òrbita del Partit Demòcrata, ara és un mosaic de diferents formacions: tres regidors del PNC, 2 de Junts, 2 independents i 1 del PDeCAT. 

Tot i això, Jordi Masquef, regidor i número 2 del PDeCAT a Girona, assegura que no hi ha hagut cap problema de convivència, perquè han après a diferenciar entre l’àmbit municipal i el nacional: “En cap cas les nostres diferències a nivell nacional podien influir en el funcionament ordinari del grup”. En el moment en què cada regidor va optar per una formació diferent, el grup municipal va decidir establir certs mecanismes per si es donava el cas d’haver de votar mocions relacionades amb aspectes nacionals: “Si podia haver-hi cert consens, optaríem per la unitat de vot, però si les posicions estaven massa allunyades, cadascú tenia llibertat de vot”. Aquests protocols encara no s’han posat en marxa, perquè des del setembre no s’ha produït cap moció que hagi posat a prova la convivència dels diferents regidors, però Masquef es congratula que estiguin sent capaços de fer conviure tres sensibilitats diferents sense que s’hagin produït conflictes. “La convivència és bona perquè el mínim comú denominador segueix sent mirar pels interessos de Figueres”, continua. “Hi ha gent que esperava veure fissures, sobretot abans de les eleccions, volien carnassa”, conclou. 

Carles Arbolí, que també és responsable de comunicació del PNC, coincideix amb el seu company i explica en conversa amb El Món que més enllà que cadascú estigui inscrit en partits diferents, estan treballant pel projecte de ciutat que van prometre durant les eleccions municipals. Arbolí havia estat militant del PDeCAT, però va estripar el carnet i es va passar al PNC. Aquest canvi, explica, va venir motivat per la falta de decisió del PDeCAT, que no es va decidir a trencar amb el món de Junts. “El trencament ha sigut forçat, perquè és evident que si el PDeCAT no està amb Junts és perquè ells no han volgut, i que si Àngels Chacón no està al Govern és perquè l’han fet fora”, etziba Arbolí, que afirma que al partit de Marta Pascal s’hi sent “molt més còmode”.  

Malgrat que, com expliquen aquests regidors, la convivència és bona, Carles Arbolí (PNC) i Josep Maria Bernils (Junts) coincideixen a parlar de les eleccions del 14F com “una situació complexa i estranya”.  “La campanya ens ha reduït el nombre de reunions, perquè els tres regidors capdavanters hi estem molt implicats”, explica Bernils, que és responsable d’organització del seu partit i número 15 per Girona. Bernils subratlla que fins ara no hi ha hagut cap problema, però afirma que s’ha d’esperar a després dels comicis per veure “què passa amb la militància de cada regidor”

Amb qui no hi ha bona sintonia és amb l’actual alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó (ERC), que per a ser investida va comptar amb els suports de PSC, Guanyem i Canviem. Jordi Masquef defineix com “poc ètic” el pacte que va signar l’alcaldessa i que els ha enviat a l’oposició “malgrat la voluntat dels ciutadans”. “Hi ha gent que s’omple la boca amb la democràcia de les urnes i quan veu que la gent aposta per un altre partit es desdiu”, etziba l’únic regidor del PDeCAT que queda a la ciutat. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a febrer 12, 2021 | 19:18
    Ramon febrer 12, 2021 | 19:18
    Exemplar. Modèlic. Enhorabona. Però la unitat independentista hauria de ser major encara. Quin sentit té que hi hagi independentistes que no vulguin sumar amb uns altres perquè ells, a més de la independència, també volen acabar amb "el capitalisme"? On s'ha vist ximpleria així en cap procés independentista?

Nou comentari

Comparteix