El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez encara la moció de censura de Vox amb la vista posada en la reelecció

El president espanyol, Pedro Sánchez, encara la moció de censura de Vox que es començarà a debatre aquest dimarts al Congrés dels Diputats amb la vista posada en la reelecció. És la segona vegada que el líder de la formació ultra, Santiago Abascal, intenta fer caure el dirigent socialista i tot apunta que acabarà igual que la moció de censura del 2020, quan Vox només va obtenir els seus 52 vots. Sánchez vol aprofitar l’embat de la ultradreta per desgastar el PP d’Alberto Núñez Feijóo i preparar el nou cicle electoral que obren les municipals del maig i que culminarà amb les eleccions estatals, previstes per a finals d’any a tot estirar.

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha advertit Feijóó que l’abstenció del PP “lliga el seu futur polític a l’extrema dreta”. Els populars tenen una papereta complicada perquè no volen donar ales a Vox, amb qui es disputen bona part del vot més conservador, però tampoc estan disposats a donar oxigen a Sánchez després d’haver-li retallat molta distància a la majoria d’enquestes. Feijóo va demanar a Abascal que no presentés la moció perquè només “reforça” el president espanyol, que aprofitarà els seus torns de paraula per fer campanya i vendre la seva acció de govern.

El president de VOX, Santiago Abascal, i el candidato de la moció de censura, el professor Ramón Tamames / Europa Press

Rodríguez ha explicat que els socialistes afronten la moció de censura “des de l’orgull de saber que el govern està atenent els espanyols amb polítiques” i ho volen confrontar amb la paràlisi que representa el PP. La reforma del sistema de pensions, la pujada sense precedents del salari mínim professional i la reforma laboral seran els principals cavalls de batalla de Sánchez, que intentarà passar de puntetes pel conflicte català i la seva dependència dels partits independentistes per tirar endavant la seva agenda legislativa. “Orgull per la feina feta i determinació perquè queda recorregut per revertir les retallades del PP”, ha insistit la portaveu.

Un debat llarg i ple de rèpliques i contrarèpliques

La moció de censura que ha presentat Vox i que defensarà l’exdiputat del PCE Ramón Tamames serà la sisena des de la fi del franquisme. El debat arrencarà aquest dimarts amb la intervenció de Santiago Abascal, que serà l’encarregat de presentar Tamames, el primer candidat independent que defensarà una moció de censura. L’economista, que als seus 89 anys té greus problemes de mobilitat, parlarà des de l’escó del líder ultra per no haver de pujar les escales de la tribuna del Congrés. Tots dos tindran temps il·limitat per fer els seus discursos i el govern espanyol podrà demanar la paraula en qualsevol moment per donar-los la rèplica.

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz al ple del Congrés / Europa Press

Tot i que no s’ha fet oficial, es dona per fet que Pedro Sánchez serà l’encarregat de liderar la resposta a Abascal i Tamames. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, tornarà a l’escena política per ser la cara visible d’Unidas Podemos durant la moció i aprofitarà per posicionar-se com a futura candidata a la Moncloa de la plataforma Sumar, que aspira a recuperar la unitat de tots els partits i corrents a l’esquerra del PSOE de cara a les pròximes eleccions estatals. Malgrat que alguns partits, com ERC, apostaven per fer boicot a la moció, finalment tots els grups intervindran per respondre l’extrema dreta.

Els grups podran fer ús del torn de paraula en funció de la seva representació i està previst que els més grans –Unidas Podemos, Vox, el PP i el PSOE– intervinguin el dimecres. Cada partit tindrà 30 minuts per fer el seu discurs i 10 minuts més de contrarèplica. Tamames serà l’encarregat de respondre a cada grup i podrà decidir si ho fa un per un o tots al final. Un cop acabi el debat, es procedirà a votar. Els diputats s’hauran d’aixecar un per un del seu escó quan siguin cridats per la Mesa del Congrés i hauran de manifestar el sentit del vot en veu alta. Per prosperar, la moció de censura hauria d’aconseguir 176 vots –la majoria absoluta de la cambra–, un resultat impossible després que el PP hagi refermat la seva intenció d’abstenir-se.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a març 21, 2023 | 12:10
    Gonzalo març 21, 2023 | 12:10
    Ya os gustaría que dejase de comentarme aquí... jajaja! Mala suerte!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa