El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC, Junts i els comuns es desmarquen de la jura d’Elionor al Congrés

ERC, Junts i els comuns han anunciat que no assistiran a l’acte de jura de la Constitució espanyola que la princesa Elionor protagonitzarà dimarts al Congrés dels Diputats. El PNB, Bildu, Podem i IU també han confirmat que es desmarquen de l’acte, que suposarà la posada de llarg de la filla gran de Felip VI com a hereva de la corona espanyola. El rei emèrit Joan Carles I, que va marxar a Abu Dhabi el 2020 per evitar problemes amb la justícia, serà una de les altres absències destacades. Els ministres Irene Montero, Ione Belarra i Alberto Garzón i el secretari primer de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, han declinat la invitació de la Zarzuela per assistir a la jura d’Elionor.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha restat importància a les absències dels ministres de Podem i IU. “”El govern estarà pràcticament al complet”, ha assegurat després de la reunió del Consell de Ministres. Rodríguez ha afirmat que l’executiu de Pedro Sánchez dona “molta importància” a l’acte perquè té una “gran transcendència històrica i simbòlica” i ha transmès “l’afecte, l’estima i el respecte” del govern espanyol per la princesa Elionor.

Elionor, viral per la seva reacció en coincidir amb els companys - Europa Press
Elionor, viral per la seva reacció en coincidir amb els companys – Europa Press

La jura d’Elionor, un acte per blanquejar la corona

Junts i ERC fa setmanes que van comunicar que no se sumarien a l’acte protocol·lari de la princesa espanyola, que tindrà lloc en plenes negociacions entre l’independentisme i el PSOE per tancar la investidura de Pedro Sánchez. Fonts republicanes han explicat que la monarquia espanyola és una “anomalia democràtica” i l’acte de la jura d’Elionor, un “blanquejament més” que li brinda l’estat espanyol. Fonts dels comuns han explicat que Pisarello no hi anirà a un acte “anacrònic” que només vol legitimar “la manca de democràcia a l’elecció de la Prefectura Estat”. Sí que hi assistirà el ministre d’Universitats, Joan Subirats, per “garantir una presència institucional mínima”. També hi anirà Yolanda Díaz, tot i que els diputats de Sumar han estat dispensats de l’obligació d’assistir a l’acte.

Des de Bildu insisteixen que no aniran a l’acte de jura d’Elionor perquè no reconeixen el “paper polític” de la corona, mentre que el PNB també ha decidit declinar la invitació de la Zarzuela perquè “l’únic que es pretén transmetre amb aquesta cerimònia és la continuïtat d’un model amb què no estan d’acord i que nega el reconeixement nacional basc”.

Comparteix

Icona de pantalla completa