El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El CGPJ fracassa de nou en l’intent de nomenar dos nous magistrats del TC
  • CA

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha tornat a fracassar aquest dimarts en l’intent de nomenar els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li pertoquen. Cap dels candidats ha obtingut les 3/5 parts dels vots necessàries. D’una banda, el sector conservador s’ha tancat en banda i no ha permès que la designació del candidat progressista José Manuel Bandrés prosperés i només ha assolit 7 dels 11 vots necessaris. Tampoc han avançat les designacions del candidat conservador, César Tolosa, ni de Pablo Lucas, el candidat que els conservadors volen al Constitucional, que han aconseguit 10 vots cada un. Així, després d’un nou ple que ha començat a les cinc de la tarda, el Poder Judicial espanyol continua sense complir el mandat legal que l’obligava a elegir els seus dos membres pel TC abans del 13 de setembre.

Una reunió clau per destensar la situació

Si el CGPJ hagués arribat a un acord aquest dimarts per nomenar els seus dos magistrats, hauria pogut destensar la confrontació entre el govern espanyol i el Congrés, d’una banda, i el Tribunal Constitucional, que aquest dilluns va paralitzar la reforma judicial que hauria permès renovar el TC. A més, també hauria permès que tirés endavant el nomenament dels magistrats designats pel govern espanyol, Juan Carlos Campo i Laura Díez. Amb tot plegat, el TC s’hauria renovat per passar de l’actual majoria conservadora a una de progressista.

El president en funcions del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Rafael Mozo | Europa Press
El president en funcions del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Rafael Mozo | Europa Press

El president suplent del CGPJ, Rafael Mozo, i 17 vocals més han participat en la votació del ple d’aquest dimarts. El vocal designat pel PNB Enrique Lucas, germà de Pablo Lucas, s’ha abstingut i, amb això, el sector conservador del Poder Judicial espanyol ha posat sobre la taula la possibilitat de rebaixar la majoria necessària d’11 a 10 magistrats, fet que hauria permès nomenar els dos candidats preferits de la dreta, César Tolosa i Pablo Lucas.

Els conservadors han provat d’apartar una de les vocals progressistes, Clara Martínez de Clareaga, dona de Cándido Conde-Pumpido, el candidat del sector progressista a la presidència del Tribunal Constitucional. La maniobra no ha prosperat, i la majoria ha quedat en 11 magistrats.

El bloqueig continua

Tot i que el CGPJ disposava d’un termini màxim per nomenar els dos magistrats del TC que acabava el 13 de setembre i de la dimissió del que era el president, Juan Carlos Lesmes, després del ple d’aquest dimarts, no s’ha aconseguit desencallar la situació.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Simforosa Figuerola a desembre 20, 2022 | 21:37
    Simforosa Figuerola desembre 20, 2022 | 21:37
    Prou que ho sabem, el regne d'Espanya és un "democràcia" plena... de forats fatxes, tots herència directa del règim de franco. Això cada dia resta més palès i més complicat d'amagar per als que encara no ho volen reconèixer. Per una altra banda el "prucés" de la dictadura a la "democràcia", anomenat per alguns "transició del 1978", els espanyols a l'any 2022 encara no l'han acabat, per tot això des la Unió Europea -sovint ells en diuen "Europa- els han de donar instruccions de com renovar els tribunals espanyols...
  2. Icona del comentari de: Dui ja! a desembre 20, 2022 | 23:56
    Dui ja! desembre 20, 2022 | 23:56
    Tots aquests del CGPJ saben que son delinqüents feixistes i que hauríen d'estar a la presó. Per això maneguen per protegir-se. Els caralans ja hauriem de ser independents. DUI JA!
  3. Icona del comentari de: Independentista a desembre 21, 2022 | 02:29
    Independentista desembre 21, 2022 | 02:29
    Embolica que fa fort....
  4. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a desembre 21, 2022 | 08:12
    L'OBSERVADOR ASTORAT desembre 21, 2022 | 08:12
    El CGPJ i tot el Pútrit i pestilent Sistema Judicial Ñ, és una "Casa de Barr...ientos".
  5. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a desembre 21, 2022 | 16:29
    uno que vive en Tabarnia desembre 21, 2022 | 16:29
    recordo que a un batlle el varen jutjar per dir que la justicia era un caxondeo, ES UNA CASA DE BARRETS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa