Espanya nega a l’ONU falta de cooperació per investigar les desaparicions del franquisme

El govern espanyol defensa que la nova llei de memòria democràtica és un "avenç extraordinari"

Espanya ha negat aquest divendres que hi hagi falta de cooperació judicial per investigar les desaparicions del franquisme. En l’examen a Espanya del Comitè contra la Desaparició Forçada de l’ONU, un assessor del ministeri de Justícia ha assegurat, davant els dubtes dels relators sobre la cooperació de l’Estat amb la querella argentina, que “la cooperació judicial funciona amb normalitat”.

“S’atenen totes les sol·licituds de cooperació judicial sobre aquestes delictes”, ha dit. D’altra banda, assessors de diferents ministeris espanyols que treballen en aquesta qüestió han defensat que la nova llei de memòria democràtica, de la qual es va aprovar el projecte al juliol, és un “avenç extraordinari”.

La querella argentina

Sota el nom de querella argentina hi ha una investigació ordenada per la jutgessa argentina María Servini de Cubría, que va dictar una ordre internacional de detenció contra quatre torturadors de la dictadura de Francisco Franco. L’acta de la jutgessa es sustenta en l’argument que els críms contra la humanitat no prescriuen, pel que la justícia argentina és competent per a investigar i jutjar aquests crims.

La querella recull els delictes d’homicidi, homicidi agreujat, privació il·legal de la llibertat, tortures i tota la resta de delictes que puguin sorgir de la investigació. Tots, comesos a Espanya entre el 17 de juliol de 1936 i el 15 de juny del 1977. Es tracta de l’única investigació oberta en tot el món per a perseguir les greus violacions de drets humans que el franquisme va cometre durant la dictadura i durant la Guerra Civil prèvia.

El relator de l’ONU sospita que des que la justícia argentina va acceptar el caso, el govern espanyol ha dificultat l’evolució de la investigació. L’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica assegura que l’exfiscal general de l’Estat, Cándido Conde Pumpido i posteriorment l’actual govern espanyol van bloquejar el procés. De fet, denuncien que unes videoconferències que estaven previstes a l’ambaixada argentina a Madrid amb què la jutgessa hauria pogut parlar amb testimonis i víctimes.

Comentaris

  X2 17/09/2021 6:37 pm
  Els franquistes, ( monarquia , institucions) ,que encara manen a Espanya, no colaborará mai amb la democràcia
  RAMON A 17/09/2021 7:18 pm
  El Putin te mes vergonya
  Tano 17/09/2021 7:28 pm
  L'Estat Espanyol sempre nega, perquè son uns negats des de que els van fotre sobre la capa de la terra.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 17/09/2021 7:34 pm
  ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE EL PÚTRID ESTAT-CLAVEGUERA Ñ (BORBÒNIC-FRANQUISTA 2.0), HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR I/O JUTJAR LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS CLAR DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".
  És que el franquisme encara governa 18/09/2021 9:55 am
  Home, sempre costa això d'autoinvestigar-se.

Nou comentari