El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC nega l’homenatge a un alcalde afusellat per Franco perquè incompliria la paritat
  • CA

 

Camp de la Bota. 18 d’octubre de 1939. Els franquistes afusellaven Celestí Boada i Salvador, el darrer alcalde republicà d’ERC de Sant Coloma de Gramenet. Quasi 80 anys després, el partit del qual n’era dirigent va rebutjar el passat 3 de juliol en el Consell Plenari del Districte de Sant Andreu -del qual forma part el barri del Bon Pastor, que abans estava integrat a Santa Coloma de Gramenet- informar favorablement el canvi de nom de la Plaça Fra Juníper Serra per Celestí Boada i Salvador. Tot i que la proposta va ser aprovada amb els vots favorables de PDeCAT, PSC, Comuns i Ciutadans, i l’abstenció del PP, ERC hi va votar en contra. Així ho denuncia l’advocat Albert Boada, nét de Celestí Boada, en una carta que ha enviat aquest mateix divendres al líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, i a la qual ha tingut accés El Món.

En la missiva, l’advocat es mostra del tot sorprès i indignat amb aquest fet: “Vaig fer que m’ho tornessin a explicar perquè no em podia creure que el seu partit hagués estat l’únic en votar en contra de retre un modest homenatge a un veritable defensor de les llibertats, de la República i de Catalunya, assassinat per les tropes franquistes després d’un judici sumaríssim com el que va patir el President Companys, amb qui també va compartir empresonament pels fets de l’octubre de 1934″. El motiu pel qual ERC hi va votar en contra? La paritat, segons denuncia Boada: “Un buròcrata del seu partit va decidir informar negativament del canvi de nom de la plaça amb l’argument que un acord municipal sobre paritat home-dona en el nomenclàtor de la ciutat preveu que la distribució de noms serà de 3 a 1, a favor de les dones”.

 

“Estic impressionat pel nivell del raonament del seu buròcrata en el Consell de Districte, membre d’un partit polític que es passa matí, tarda i nit, de dilluns a diumenge, de gener a desembre, apel·lant al sentimentalisme dels ciutadans i demanant, a cada moment, solidaritat amb els polítics empresonats per la frustrada proclamació d’una República catalana el mes d’octubre de 2017”, critica l’advocat, que seguidament es dirigeix explícitament a Bosch: “El meu avi va ser afusellat, tenia esposa i 5 fills, va ser expropiat del seu mas i li van confiscar tots els seus béns, fent que la seva família, la meva família, passés una postguerra plena de calamitats i desgràcies. Ni tenia un sou públic ni disposava d’advocats pagats pel partit (que es finança dels pressupostos públics) per defensar-lo d’un procediment judicial i afusellament que, va ser molt més injust i cruel, que el que pateixen alguns dirigents del seu partit en aquests moments”.

A continuació, el nét de Celestí Boada fa referència a la paritat: “Aquest argument m’ha corprès, especialment venint d’un partit que té un dirigent, assegut a primera fila en la darrera assemblea que han celebrat aquest cap de setmana, que es va demostrar tenia un modus molt particular, enormement paritari i gens masclista per escollir les conselleres del Govern de la Generalitat. Aquest dirigent continua sent diputat, cobrant un sou públic i sense que el seu partit l’hagi reprovat o pres alguna mesura. Un veritable escàndol”. “El meu avi era pagès, d’esquerres, patriota i, malauradament, pel que sembla, home. S’ha de patir d’un alarmant papanatisme per votar desfavorablement el canvi de nom d’una plaça en memòria del meu avi adduint un acord sobre paritat de gènere”, continua lamentant Boada.

 

A més, espera que “aquest criteri l’apliquin també, amb el zel del buròcrata municipal, quan els toqui informar del canvi de nomenclàtor de carrers a favor dels actuals dirigents homes del seu partit. El membre del seu grup municipal ha faltat la memòria del meu avi. Tot té un límit i l’han traspassat. No tenen legitimitat per demanar cap tipus de solidaritat amb els seus dirigents empresonats quan són capaços de negar a un dels seus un petit homenatge i record amb arguments tan prims i ridículs com han fet. La decisió, el compromís, la valentia i el patriotisme no tenen gènere, Sr. Bosch. Per si no ho sap, mai l’han tingut”, afirma amb contundència. A més, deixa clar que “els membres del seu grup municipal, com a representants d’interessos col·lectius, tenen el deure de comportar-se amb dignitat i evitar el ridícul. Un partit que pren decisions que menystenen aquells que van donar la seva vida per defensar uns ideals de llibertat i justícia que ens han permès arribar fins aquí està inhabilitat per governar la res pública”.

 

En la carta, l’advocat fa saber a Bosch que el seu pare, fill de Celestí Boada, “està molt delicat de salut” i que no el vol “disgustar amb una notícia que demostra la baixesa moral d’alguns representants del seu partit”. Però tot i així, li recorda que vota i “la resta de la meva família, també” i que “votarem en consciència“. “Ja poden anar dient que volen eixamplar la base, nou argumentari per poder mantenir, anys i panys, els càrrecs i el sou públic”, afegeix. A més, retreu als republicans: “Posats a ser tants estrictes en el compliment dels acords sobre paritat de gènere com el seu buròcrata municipal, a molts catalans i catalanes ens agradaria saber per què no van complir amb el mandat de l’article 4.4 de la Llei del Parlament de Catalunya 19/2017, de 6 de setembre, del referèndum d’autodeterminació?”

 

I conclou Boada: “Estic convençut que ni el buròcrata municipal del seu partit ni qui des d’un lloc més elevat en la seva organització hagi pogut prendre la decisió de votar en contra d’informar favorablement el canvi de nom a favor d’en Celestí Boada i Salvador poden entendre el sentit d’aquestes paraules, perquè saben que mai seran receptors d’elles. Quo vadis Esquerra Republicana de Catalunya? Qui perd els orígens, perd la identitat”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa