ERC acusa Montero de paralitzar el pagament del deute a la Generalitat de manera il·legal

La ministra d’Hisenda acusa els independentistes de ser culpables de la situació financera de la Generalitat

El senador d’ERC al Congrés dels Diputats Bernat Picornell ha acusat aquest dimarts la ministra d’Hisenda, María José Montero, d’estar paralitzant el pagament de les bestretes de 1.317 milions d’euros a la Generalitat de manera “il·legal”. Durant la sessió de control al Senat, Picornell ha afirmat que es tracta d’un comportament “impropi” que “ofega” els territoris. “S’excusen en el fet d’estar en funcions quan estem parlant de milers de milions que no els corresponen”, ha dit Picornell, que ha recordat que 3 de cada 4 euros dels pressupostos de la Generalitat van a despesa social.

El senador d’ERC ha retret a Montero que mantingui tancada l’aixeta d’aquestes bestretes mentre l’executiu en funcions sí que paga, per exemple, 2.100 milions d’euros en despesa del Ministeri de Defensa. “Fa setmanes que diu que busca la fórmula per pagar però encara no ha trobat la solució”, ha afirmat. Picornell ha advertit que mentre l’executiu busca aquesta fórmula el Govern tirarà endavant el recurs contenciós-administratiu que va acordar presentar a finals d’agost, perquè “no poden apropiar-se d’uns recursos que ens corresponen per aplicació estricte de la llei”. “Compleixi amb la llei, pagui a les CCAA i faci el que demanava al PP que fes fa uns mesos”, ha sentenciat.

Montero, per la seva banda, ha apuntat que “pren nota” de les demandes perquè la reforma del sistema de finançament inclogui una actualització automàtica de les bestretes. Ha insistit que el seu Ministeri disposa d’un informe jurídic que diu que no es poden lliurar les bestretes mentre està en funcions, i ha retret a Picornell que li parli de legalitat després que el seu partit no la tingués en compte per declarar la independència.

“Quan un informe jurídic diu que no es poden abonar cal respectar la llei”, ha dit Montero, que ha acusat el propi Govern de ser responsable que els diners no arribin perquè les forces independentistes van votar en contra dels pressupostos generals de l’Estat que –segons ha dit- incorporaven 2.000 milions d’euros més per a les CCAA. “Vostès van preferir seguir amb la confrontació i van tombar uns pressupostos amb la dreta, fet que va provocar unes eleccions”, ha afirmat.

Segons la ministra, si ERC vol “col·laborar i fer que els catalans tinguin un millor estat del benestar” el que ha de fer és “desbloquejar el Parlament”, fer “un pressupost que no estigui prorrogat” i facilitar la investidura de Pedro Sánchez perquè hi pugui haver un govern que treballi en la reforma del sistema de finançament.

Nou comentari