El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Castella i Lleó vota amb tots els escenaris oberts
  • CA

Més de dos milions d’electors estan cridats aquest diumenge a les urnes per votar en les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó, les primeres que se celebren de forma anticipada. A més, també és per primera vegada que els comicis per decidir la composició de les corts regionals no coincideixen amb altres comicis, com els municipals, com havia passat sempre. Aquestes eleccions anticipades s’associen a una operació del Partit Popular, impulsada per Pablo Casado i la direcció general del partit des de Gènova, un fet que ha suscitat moltes crítiques per part de la resta de formacions polítiques i un dels elements d’atac contra el candidat popular, Alfonso Fernández Mañueco. El vot per correu ha baixat un 40% respecte el 2019 i aquesta setmana les enquestes apuntaven l’existència d’un 30% d’indecisos, fet que evidencia que tots els escenaris estan oberts.

La campanya va començar amb molt bones perspectives pel PP, però aquestes s’han anat reduint a mesura que han avançat els dies. Les coses es compliquen per un augment de la intenció de vot en benefici de l’extrema dreta de Vox, que ha fet una campanya intensa a tota la comunitat. En una entrevista amb EL MÓN, l’expresident de Castella i Lleó, el primer de la comunitat autònoma, Demetrio Madrid, va denunciar el comportament “franquista” de la dreta espanyola. Alguns observadors de la política de la comunitat creuen que a la comunitat s’hi pot està generant un caldo de cultiu per l’auge dels populismes.

El PSOE espera aconseguir la victòria electoral que va obtenir amb José Luis Tudanca el 2019, però hi ha factors nous que dificulten que aconsegueixi una majoria suficient per superar el PP. De fet, les candidatures de l’España Vaciada, que neixen amb l’esperit de denúncia de les polítiques econòmiques de Madrid centrades en l’aglomeració de la riquesa a la capital espanyola en detriment dels territoris veïns, suposen un perill per als socialistes. No està clar quin serà el resultat del candidat de Cs, Francisco Igea, que pot patir fuga de vots cap a Vox. Podemos no té bones perspectives en aquesta comunitat. Luis Ocampo, portaveu d’Izquierda Castellana, explicava en una entrevista EL MÓN que els “falsos debats” i les “fantasies polítiques” dels de Yolanda Díaz no tiren a Castella.

Cop a l’estratègia de Casado

Aquest diumenge els mitjans locals encara subratllaven la incertesa sobre el resultat, però el que sembla que es dona per fet és que el PP es quedarà curt i això es llegirà com un cop a l’estratègia de Pablo Casado que ha inentat utilitzar aquests comicis autonòmics per imposar la seva autoritat davant una Isabel Díaz Ayuso, que viu els moments més dolços del seu lideratge de la dreta a Madrid. La campanya a Castella i Lleó ha vist desfilar tots els líders nacionals, especialment del PP i PSOE, un fet que  ha impulsat el debat en clau nacional i específicament sobre la lluita de poder a la dreta espanyola, deixant en segon terme les qüestions estrictament d’interès per a la comunitat. Els socialistes han incidit en el perill de l’extrema dreta, mentre a Pedro Sánchez el rebien a crits en un míting a Burgos.

Enmig del brogit, les cinc candidatures de l’España Vaciada han mantingut les seves bones perspectives electorals, especialment la candidatura de Soria Ya, una de les províncies més afectades pel despoblament. El seu candidat, Ángel Ceña, que en una entrevista a EL MÓN ha denunciat aquesta setmana el model econòmic centralista de Madrid, podria aconseguir fins a tres procuradors. Les candidatures de l’España Vaciada busquen fer una esmena a la totalitat al model de desenvolupament espanyol, dissenyat pel franquisme i mai corregit en democràcia. El PP i Vox han atacat aquestes candidatures, Mañueco els va comparar amb els “separatistes”. Aquest atac va desconcertar corresponsals estrangers, com el cas del de The Economist, Lane Green, que va parlar amb EL MÓN.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a febrer 13, 2022 | 10:27
    Observador febrer 13, 2022 | 10:27
    Un bar?. Caram! m'havia semblat un estanc del d'abans.
  2. Icona del comentari de: Ricard a febrer 13, 2022 | 11:08
    Ricard febrer 13, 2022 | 11:08
    No s'ha acabat de veure la senyera castellana del bar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa