El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El WhatsApp que ha esberlat la majoria independentista al Parlament
  • CA

 

 

Matí d’implosió de la majoria independentista del Parlament. JxCAT i ERC no han estat capaços d’arribar a un acord per permetre el vot dels diputats presos i exiliats, després de la seva suspensió per part del magistrat Pablo Llarena. Un desacord que ha descarnat la divisió interna entre junters i ERC. Com a colofó, que els dos membres de la Mesa de JxCAT han votat diferent i un d’ells ha canviat el sentit del vot quan l’altre li ha ensenyat un WhatsApp. 

 

Tot ha començat a les vuit del matí, quan  membres de la Mesa, d’ERC i JxCAT s’han reunit al despatx del vicepresident Josep Costa per intentar bastir un acord. De fet, des de JxCAT alerten que hi havia un acord per delegar el vot, però salvant d’aquest posicionament a Carles Puigdemont. Des d’ERC al·leguen que no hi havia cap acord i que per això s’han reunit a primera hora del matí. Sia com sia, la Mesa s’ha reunit tard i sense cap acord a la vista del resultat de la votació que ha obligat a desconvocar el plenari.

 

 

Així el president de la cambra Roger Torrent ha portat a la Mesa la seva proposta per acollir-se a la ‘via Llarena’ i que els sis diputats fossin “substituïts per membres que designessin els seus grups parlamentaris”. Ara bé, JxCat s’hi ha oposat. La seva intenció era adherir-se a l’acord llevat del cas de Carles Puigdemont, assegurant que la seva situació podia ser diferent fruit de la decisió del tribunal alemany de no extraditar-lo per rebel·lió. 

 

Una tesi que no han comprat ni ERC ni Torrent, perquè entenien que era “cremar l’acta de Puigdemont” perquè el Tribunal Constitucional hagués reblat la suspensió i, a més, hauria tret eficàcia a les votacions. De fet, Torrent ha advertit que la decisió del tribunal alemany no afectava per a res la situació processal del president exiliat. 

 

A l’hora de la votació a la Mesa, però, s’ha acabat produint un empat, amb els vots a favor de la proposta d’ERC i PSC, els vots en contra de Cs, i el vot partit de JxCat, amb un vot en contra i una abstenció. La divisió del vot de JxCAT, però, ha tingut la seva història. El secretari primer de la Mesa, Eusebi Campdepadrós, primer ha votat a favor de l’acord. Una decisió que feia prosperar el ple. Però, aleshores, Josep Costa li ha ensenyat un missatge a través de la pantalla del mòbil i Campdepadrós ha volgut justificar el seu vot. Els lletrats l’han advertit que no es podia fer explicació del vot sinó que havia de votar. Llavors ha canviat el sentit del vot i ha passat de votar a favor a fer una abstenció, cosa que ha produït l’empat. En cas que Campdepadrós hagués votat afirmativament, el ple hauria prosperat i la divisió no s’hauria fet tan evident. 

 

La Junta de Portaveus ha decidit, doncs desconvocar el ple, i esperar a refredar la tensió per tal d’arribar a un acord abans de final de setembre. De moment, la Mesa no compleix la resolució de Llarena.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa