El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Tribunal de Bárcenas rebutja el cara a cara amb Rajoy
  • CA

Aquest dilluns d’ha reprès el judici per les obres a la seu del PP, amb l’extresorer de la formació, Luis Bárcenas com a principal protagonista. La Sala de l’Audiència Nacional ha reïniciat la vista tot resolent les qüestions prèvies que van plantejar les parts al tribunal i les proves sobrevingudes. La sala no ha acceptat, de moment, el cara a cara entre Bárcenas i Mariano Rajoy, que va demanar l’advocat de l’acusat, Gustavo Galán.

En canvi, el tribunal ha acceptat els testimonis dels periodistes Eduardo Inda i Ernesto Ezkaizer per constatar la veracitat d’una gravació incriminatòria. El president del tribunal, José Antonio Mora, ha reclòs els termes del judici establint a les parts que s’hauran d’adaptar al que ja ha determinat en la interlocutòria d’obertura de judici oral. Algunes de les parts han elevat protestes contra la resolució de les qüestions prèvies i s’ha renunciat a algunes de les proves com testificals.

Després de les qüestions prèvies ha estat el torn dels interrogatoris, que, de fet, són les estrelles del judici. El primer ha estat el de Bárcenas, que ha desgranat com un guió estudiat i preparat les preguntes del fiscal especial anticorrupció, Antonio Romeral. Bárcenas ha admès que la seva gestió com a gerent dels diners B del PP era “delegada” del tresorer Álvaro Lapuerta, ja mort, però que en qualsevol cas sabia que era “il·lícit”. Uns diners que servien per pagar assessors, ajudes concretes per a càrrecs o sobresous als líders executius del partit. De fet, era un sistema imposat per l’exsecretari general dels populars, Francisco Álvarez Cascos, ara ja ni militant del partit. El mecanisme de la doble caixa es va mantenir fins el 2008, segons ha admès.

En aquest sentit, Bárcenas ha detallat que la caixa B es trobava al seu despatx i la “manipulava, és a dir, feia els sobres”. “He donat en mà diners a Mariano Rajoy, Pedro Arriola, Dolores de Cospedal, Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas, Federico Trillo i Jaime Mayor Oreja, però mai els hi va donar a Ángel Acebes ni a Rodrigo Rato. Bárcenas controlava la comptabilitat en fulls d’haver i deure i, el seu cap, Álvaro Lapuerta, a través de targetes de visita i “de tant en tant, les cotejaven”. ç

L’extresorer també ha afegit que va canviar alguns dels papers per treure noms sencers -amb noms i cognoms- per posar únicament inicials com “M. Raj. o G.U. -per González Urquijo”, a petició sempre d’Álvaro Lapuerta. Uns canvis que van suposar un disputa amb el partit, perquè va reclamar com indemnització pel seu acomiadament 975.000 euros i no 500.000 com les que li oferia el partit.

Més informació en breu

Comentaris

  1. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a març 08, 2021 | 13:16
    L'OBSERVADOR ASTORAT març 08, 2021 | 13:16
    Ja han començat a funcionar els "Sobrexeidors " de les "Clavegueres de l’Estat". Que han de ser "Gegantines", per encabir-hi tanta podridura, tanta corrupció, tanta supèrbia, tanta catalanofòbia, tant cinisme, tant caciquisme i tant fanatisme político -religiós. Cada minut que Catalunya roman sota el "Jou" d’aquest "Estat-Claveguera (Borbònic-Franquista 2.0)", fa un pas més cap al "Suïcidi".
  2. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a març 08, 2021 | 13:29
    L'OBSERVADOR ASTORAT març 08, 2021 | 13:29
    Ja han començat a funcionar els "Sobrexeidors " de les "Clavegueres de l’Estat". Que han de ser "Gegantines", per encabir-hi tanta podridura, tanta corrupció, tanta supèrbia, tanta catalanofòbia, tant cinisme, tant caciquisme i tant fanatisme político-religiós. Cada minut que Catalunya roman sota el "Jou" d’aquest "Estat-Claveguera / Borbònic-Franquista 2.0", fa un pas més cap al "Suïcidi".
  3. Icona del comentari de: Ganxò a març 08, 2021 | 14:40
    Ganxò març 08, 2021 | 14:40
    Res de l'altre mont. Quan es qüestió de tocar al PP. Tots a formar , en fila i ben arrenglerats. Quo vadis jutges ?
  4. Icona del comentari de: Callao a març 08, 2021 | 15:07
    Callao març 08, 2021 | 15:07
    No es justicia en España se apellida Injusticia. Asco de Pais. Fascismo puro y duro. Pixera, caguera i basca es aquesta merda.
  5. Icona del comentari de: Manel a març 08, 2021 | 21:23
    Manel març 08, 2021 | 21:23
    Sempre la mafia s'ajuda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa