El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP obre dividit el Congrés per escollir el successor de Rajoy
  • CA

 

L’últim discurs de Mariano Rajoy com a president del PP obrirà aquest divendres a Madrid el Congrés Extraordinari del partit, on Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado es disputen els vots de 3.082 compromissaris en una dura pugna per aconseguir el lideratge de la formació. Tots dos arriben a la recta final de la campanya assegurant que disposen del suport de la majoria dels assistents al conclau que tenen dret a vot, en l’últim capítol d’una cursa marcada per l’absència de cap debat cara a cara i l’aparició de vídeos anònims que ataquen les dues candidatures. La successió de Rajoy –que no ha volgut assenyalar amb el dit cap dels aspirants- ha obert també un joc d’aliances en què Casado ha obtingut el suport finalment de tots els candidats que van quedar desbancats a la primera ronda de les primàries i ha rebutjat crear una candidatura unitària amb Soraya Sáenz de Santamaría, que és qui va obtenir més vots entre la militància.

 

El discurs de Rajoy d’aquest divendres només és l’avantsala del que passarà dissabte, quan es produiran les votacions dels compromissaris elegits per les agrupacions i un cop proclamat el resultat el nou president o presidenta del partit prendrà la paraula per primera vegada al càrrec per provar de redreçar la fractura interna que s’ha dibuixat en les últimes setmanes. Casado arriba al Congrés després d’aconseguir el suport de tots els candidats descartats i bona part dels ministres del govern de Mariano Rajoy que no van sintonitzar amb Soraya Sáenz de Santamaría mentre era vicepresidenta. Aquest dijous feia pública una fotografia d’un dinar amb José Manuel García Margallo, Maria Dolores de Cosepdal, Rafael Catalá, Dolors Montserrat, Isabel García Tejerina, José Manuel Soria i Juan Ignacio Zoido. L’equip de campanya de Casado assegura que ja disposa del suport de 2.198 compromissaris, el 71% del total, mentre que atribueix a Soaraya Sáenz de Santamaría només 777 vots, el 25%.

  

 

 

Unes xifres inversament proporcionals a les que facilita l’equip de Soraya Sáenz de Santamaría, que assegura també que disposa del suport del 63% dels compromissaris i que aquest dijous va contrarestar la fotografia dels ‘ministres’ de Casado amb una altra on es veia el seu equip de campanya menjant pizza a la seu de Génova. Amb ella Fátima Báñez, Íñigo Méndez de Vigo, Cristóbal Montoro, Íñigo de la Serna i Álvaro Nadal. El seu equip confia que el discurs de Mariano Rajoy d’aquest divendres pugui determinar el rumb d’aquest procés de primàries en favor de la que va ser la seva número dos a La Moncloa. 

  

 

 

Diversos quadres del partit han expressat en les últimes hores el temor que la campanya hagi estat l’inici d’un procés de ruptura interna que amenaça a estendre’s a tot el territori espanyol amb la designació per part de la nova direcció dels candidats a les eleccions autonòmiques i locals del 2019. De fons la figura de l’expresident José María Aznar, que ha irromput a la campanya amb retrets: “No he tingut l’honor de ser invitat al congrés del PP que vaig presidir 14 anys”, va afirmar. L’expresident ha evitat donar suport explícit a cap dels dos candidats, malgrat que la candidatura de Soraya Sáenz de Santamaría l’ha situat a l’entorn del seu contrincant, Pablo Casado. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa