El PP demana a Juncker reformar el sistema d’euroordres per incloure la rebel·lió

"Demano que presenti propostes legislatives per remeiar i aclarir el funcionament del sistema d'euroordres abans que acabi aquest període legislatiu", escriu González Pons

 

L’eurodiputat del Partit Popular Esteban González Pons ha demanat en una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que impulsi en el que resta del seu mandat una reforma del sistema d’ordres europees de detenció i entrega per incloure la rebel·lió en la llista de 32 delictes greus pels quals s’ha de procedir a l’entrega automàtica. En la missiva, a la qual ha tingut accés Europa Press, Pons explica a Juncker que ha decidit traslladar-li aquesta petició donada la “falta d’interès” mostrada pel govern de Pedro Sánchez després que el Tribunal Regional de Schleswig-Holstein acceptés l’entrega del president català a l’exili, Carles Puigdemont, a Espanya per malversació, però rebutgés el càrrec de rebel·lió. “Crec en la importància de les euroordres perquè han demostrat ser útils en moltes ocasions. Però aquesta vegada ens ha fallat, ha fallat a una nació que es va defensar i encara es defensa d’aquells que estan intentant trencar-la a trossos. I al final ha soscavat la nostra confiança en el sistema”, lamenta Pons en la carta.

“Per tant demano que presenti propostes legislatives per remeiar i aclarir el funcionament del sistema d’euroordres abans que acabi aquest període legislatiu”, afegeix l’eurodiputat popular. En concret, Pons demana revisar la llista de 32 delictes greus que porten a acceptar l’entrega sense haver de comprovar la doble incriminació amb l’objectiu de “incloure una nova categoria de delictes de rebel·lió, accions contra la integritat territorial i el marc constitucional d’un Estat membre”. L’eurodiputat del PP assegura tenir “absolut respecte” per la independència del poder Judicial, però afegeix que això “no significa necessàriament equidistància”. En aquest sentit, mostra el seu “profund desacord” amb la decisió del tribunal alemany, que al seu judici suposa una “preocupació greu” sobre el funcionament general del sistema d’euroordres.

 

“Les euroordres funcionen sobre la base del principi de reconeixement mutu dins d’un espai comú de llibertat seguretat i justícia. El pronunciament de l’Estat membre emissor ha de ser reconegut sense més formalitats i únicament sobre la base de criteris judicials”, ha remarcat Pons. No obstant això, ha criticat que un tribunal “regional” pugui “desafiar” en 60 dies una investigació “exhaustiva” duta a terme per un Tribunal Suprem durant un període de més de 9 mesos “amb el més alt nivell de professionalitat i sobre la base de proves legalment demostrables”. “Vivim en un moment en el qual els Estats membres poden revocar l’acord de Schengen i reintroduir els controls fronterers per detenir refugiats que entren als nostres països però aixequen les barreres per permetre la lliure circulació de criminals i delinqüents”, ha denunciat.

Nou comentari