El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP català trenca amb Rajoy
  • CA

 

La militància del Partit Popular a Catalunya ha decidit aquest dijous trencar completament amb el mandat de Mariano Rajoy. Qui va ser vicepresidenta del seu govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha quedat en primera posició a Espanya en la primera volta de les primàries per presidir el PP, però a Catalunya ha quedat en tercera posició. En canvi, Pablo Casado, que al territori espanyol ha quedat en segona posició i per tant, haurà de combatre contra Santamaría en la segona volta de les primàries, s’ha erigit com a clar guanyador a Catalunya. I María Dolores de Cospedal, que a Espanya ha quedat en tercera posició, ha quedat en segon lloc a Catalunya.

De Santamaría i Cospedal eren les dues candidates a la presidència del PP continuistes amb el mandat de Rajoy, mentre que Casado -l’altre favorit, i així s’ha demostrat a Espanya- proposava un PP més trencador amb l’etapa dels darrers anys. Així doncs, la militància catalana ha prioritzat aquest factor i ha tancat la porta a Cospedal, i encara més a de Santamaría. Tot i això, el futur del lideratge del PP està en mans dels compromissaris, que els dies 20 i 21 de juliol escolliran el pròxim president del partit.

 

A Espanya, la primera volta de les primàries ha anat així: De Santamaría s’ha imposat amb 21.513 vots (36,95%), només 1.546 més que Casado, amb 10.967 (34,30%). En tercera posició ha quedat de Cospedal amb 15.090 vots (26%), per davant de José Manuel García-Margalo amb 680 vots, José Ramón García Hernández, amb 669 vots, i Elio Cabanes, amb 185. Els resultats a Catalunya han estat els següents: clara vicòria de Casado amb 736 vots, segona posició per María Dolores de Cospedal amb 371, i tercera posició per Sáenz de Santamaría amb 296.

Un cop es van conèixer els resultats d’aquest dijous, De Santamaría va proposar a Casado concórrer en una única llista, però el vicesecretari de Comunicació del PP ho va rebutjar. L’exvicepresidenta del govern espanyol va demanar “un esforç de generositat, d’integració i unitat”, mentre que Casado va apel·lar al vot contrari a De Santamaría, per fer-se d’aquesta manera amb els suports que ha rebut Cospedal. De fet, les candidatures de Cospedal i Santamaría eren antagonistes.

 

Ara els compromissaris del PP tenen l’opció entre recolzar el Rajoyisme, encapçalat per De Santamaría, i l’Aznarisme, ja que Casado n’ha fet bandera en alguns moments de la campanya. De fet, el vicesecretari de Comunicació del PP ha insistit en reiterades ocasions durant les darreres setmanes que l’espai ideològic de José María Aznar hauria de tenir cabuda en aquest PP que ell proposa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa