El pla “2+2” d’ERC per a Interior

Dos estudis contemplen canvis estructurals en el disseny de la seguretat pública de Catalunya

La direcció d’ERC ja comença a tenir plans de Govern concrets per a Interior. Després de dies de negociacions, tot apunta que els republicans assumiran la conselleria d’Interior en un virtual executiu. Per tant, han començat a planejar sobre la mesa de Pere Aragonès i del politburó del partit, plans de govern de cara a dirigir un dels departaments més delicats del Govern. Hi ha dos plans sobre la taula que, en principi, no serien incompatibles i que podrien perfilar la futura gestió del departament. Un, titulat “2+2” i un altre, que preveu també un canvi estratègic a llarg termini de reconvertir la conselleria en un “departament de Seguretat Pública”.

Per una banda, l’equip de Carles Castillo, que va ser portaveu dels socialistes a la comissió d’Interior i actualment és diputat electe d’ERC per Tarragona, ha esbossat un pla “2+2” per a la conselleria. Un programa de dos anys per implementar canvis i dos anys més “d’anàlisi i consolidació de resultats”. El programa descriu, a grans trets, la “millora de procediments i protocols de seguretat pública”, “implicar els sindicats en els canvis i en la presa de decisions”. També apunta l’anàlisi dels equipaments actuals i alternatives amb recursos menys intrusius i sobretot “millorar l’autoprotecció dels agents”.

Com a novetat, el plantejament incorpora la creació de la Direcció General de Policies de Catalunya. Un instrument que suposaria una “negociació amb ajuntaments i policies locals per crear el marc de la “policia integral de Catalunya”. Una vella aspiració de l’administració de la seguretat a Catalunya. Un dispositiu que posaria en marxa sales conjuntes de Mossos i policies locals. En un principi, en ciutats i grans nuclis de població, on s’hi troben les Àrees Bàsiques de Seguretat -comissaries- de Mossos.

Pel que fa els Bombers, el pla contempla la formació més intensa dels “voluntaris”, la revisió dels parcs i la revisió de recursos i equipaments. També, en aquest punt s’incideix especialment en la participació dels sindicats. Pel que fa al Servei Català de Trànsit també proposa com una mesura la “revertir la recaptació de les multes en formació i seguretat vial”. Afegeix detalls com ubicar el Centre Informació Viària a l’edifici central del 112. El programa també preveu una veritable posada al dia del serveis de Protecció  Civil amb una “revisió en profunditat dels procediments d’aprovació dels plans de seguretat”. I sobretot, descentralitzar al màxim el seguiment d’infraestructures critiques o perilloses” i la comunicació entre ajuntaments i entitats sancionadores perquè no es repeteixin situacions com les de la Petroquímica de Tarragona. Una de les novetats és ubicar al centre de tots els canvis a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Per altra banda, la direcció d’ERC també té sobre la taula un altre programa estratègic de Govern per a Interior, elaborat pels pocs quadres formats en la matèria que han gosat a fer una proposta. Aquest dossier, també ampli i detallat al que ha tingut accés El Món, proposa un canvi fins i tot de nomenclatura. De fet, exposa la necessitat de rebatejar el departament d’Interior com a Departament de Seguretat Pública. Una conselleria que coordinaria els serveis d’emergències que abastarien des de Mossos, policies locals al SEM, Bombers, Protecció Civil, Agents Rurals, Servei Català de Trànsit, o, fins i tot, l’oficina Antifrau.

Aquest departament no implicaria canvis de dependència orgànica, però sí funcional i de coordinació. El concepte és crear un departament que contempli des de l’ordre públic, la seguretat ciutadana, l’Emergència i la Seguretat Pública. La idea és que el departament desenvolupi diferents subsistemes com policia, gestió d’emergències, seguretat privada, prevenció i extinció d’incendis i la formació i recerca.

Si per una banda, hi hauria un plantejament policial bastint un model de seguretat amb Mossos, Policies locals i agents rurals. Per l’altra banda, hi hauria un Centre de Coordinació Operativa de Catalunya per a la gestió d’emergències per donar resposta a pandèmies, incendis, emergències mèdiques, recerca i rescat i protecció civil en general. De fet, el sistema d’emergències pivotaria en Protecció Civil que passaria a tenir un paper protagonista en la coordinació dels cossos d’emergències i policials de Catalunya. Aquest programa també inclou ubicar al centre dels canvis l’Institut de Seguretat Pública com un gran centre d’interpretació, formació i recerca de la seguretat.

Comentaris

  Lluit 05/03/2021 6:22 pm
  Que fàcil. Nivell infantil! Han après a sumar 2+2. Quina vergonya! Els artífex del sorteig de vals als autònoms ara van de creatius??? Que no emmerdin res. Volem saber l'opinió d'assessors especialistes solvents.
  85
  95
  Respon
  Marisol 05/03/2021 1:14 pm
  Però no volien posar una dona a Interior per contentar a la CUP , crec que la vàlua de la gent per portar un departament tant complicat no ha de ser per el seu genera si no per capacitats de gestió i equip professional
  117
  87
  Respon
  Anselbo Segura 05/03/2021 1:03 pm
  Ami em sembla be la primera proposta 2+2 i a més crec que hauria de prosperar de la ma de Carles Castillo que sembla SER UNA PERSONA DE PARAULA PER EL SEGUIMENT QUE HE FET DE LA SEVA TRAJECTORIA . Ànim el que convé es treballar en positiu que de criticar ja sabem tots però de fer propostes no tants
  222
  30
  Respon
  Visca la BRIMO 05/03/2021 11:24 am
  Mossos Sí CDR NO Gràcies per protegir als catalans dels indepes violents.
  103
  75
  Respon
  Javi 05/03/2021 11:21 am
  Sé parlar perfectament català, simplement que parlo la llengua que em ve de gust.
  11
  21
  Respon
  Ramon 05/03/2021 10:04 am
  Mossos d'Esquadra és un nom nefast.
  11
  17
  Respon
   Lluït 05/03/2021 10:59 am
   Es a dir una barreja suficient per a diluir responsabilitats . Molt erc. Si us plau que les ercscups no hi fiquin cullerada. Que ho estudiïn experts en la matèria i que sapiguem qui són.
   47
   16
   Respon
  Facil 05/03/2021 10:01 am
  Per tots els aris catalans q vomiteu per aquí, tranquils, el nou govern ho te facil q substitueixi els agents de la brimo per la jovenalla d,arran, experiencia en disturbis van sobrats i ja de pas el fas treballar una mica, cosa q no han fet en s,ha p..ta vida
  157
  57
  Respon
  Un de pas 05/03/2021 10:00 am
  Mira, si s'ho miren es que hi alguna cosa per fer... Ara que depengui de Protecció Civil, no es regalar més encara el tema a les Ñ? Com a país, hem de fer que sigui el nostre model, no el seu, que ja sabem quin és!! Salut i república aquí i a Ñ
  21
  37
  Respon
  Donec Perficiam 05/03/2021 8:33 am
  El canvi de nom de la conselleria em sembla perfecte, ("Interior" no sé perque sempre em recorda les clavagueres...) i l'estructura tampoc sembla mala idea, però si després possen un imbècil al capdavant de cada departament (Mossos, policies locals al SEM, Bombers, Protecció Civil, Agents Rurals, Servei Català de Trànsit, o, fins i tot, l’oficina Antifrau) no farem res i s'haurà quedat en un "rentat de façana" sense treure la merda que hi ha incrustada a l'interior d'alguns d'aquests departaments. I de rentats de façana ja n'estem veient cada dia i sabem que més aviat o més endavant, surt la merda altre vegada....
  54
  84
  Respon
  Javi 05/03/2021 2:12 am
  El pueblo catalán de verdad (el trabajador, no la burguesía neoconvergente y sus hijos de la CUP) estamos profundamente agradecido a los Mossos, la Guardia Civil y la Policía Nacional por garantizar el orden público y detener a los intolerantes.
  343
  170
  Respon
   JR 06/03/2021 9:21 am
   Bon dia. Ostia com han canviat les coses, fa 4 anys volien enviar els comandaments dels mossos a la presó i a ERC il.legalitzar-la. Ara els mossos són la vostra policia és a dir policia espayola i ERC és el partit salvador de la patria. Visca Catalunya lliure. Seguim
   12
   24
   Respon
   Sí, sí, molt agraïts 05/03/2021 11:35 am
   Però ambo el seu nivell intel.lectual ho tens clar perquè t'ajudin a descobrir qui va ser ton pare. Au, i que et moqui la iaia (materna, que aquesta sí que la tens segura)
   16
   44
   Respon
   Javiroru 05/03/2021 9:01 am
   ¿Hablas solo por ti?
   14
   13
   Respon
   jm 05/03/2021 7:29 am
   No saps ni parlar la nostra llengua,
    Anònim 05/03/2021 11:04 am
    DIALECTO
  Magrab 05/03/2021 1:47 am
  Pero, es un govern d'ERC que a més, decideix coses al Partit sense esperar el Parlament? No es així, senyors.
   Joan Jaume 06/03/2021 11:49 am
   Per proposar coses al Parlament en cal discutir abans de les proposicions d'actuacions, no ?
  Sonia 05/03/2021 12:56 am
  Exacte, 2+2, els brimos que no sapiguen fer aquesta suma, al carrer, enquedaran 4
  108
  63
  Respon
   Ramon 05/03/2021 11:19 am
   Sí, però la correcció de la suma que no la facin sabatots d'ERC.
   40
   126
   Respon
  Neteja a fons, i filre de ebergumens sense neurones 05/03/2021 12:53 am
  Fum fum fum, no he entes res, perque no han dit res, frases fetes de escoles menge tarros, la cosa es mes sencilla, s'ha de fer fora tots el policies incontrolables, delinquents, i fanatics de la violencia, i tot anira millor
  71
  26
  Respon
  Brimo reciclatge profund 05/03/2021 12:04 am
  La Brimo necessita dues coses: expulsar elements que psicològicament no estan preparats (violents, nazis, feixistes, drogadictes, analfabets) i fer formació, formació, formació no solament de seguretat pública i de masses sinó també de sociologia, drets humans, seguretat europea, etc. Cal que la Brimo deixi de ser la Policia Nacional amb vestit de Mossos. Ja sabem que la Policia Nacional els encanta seguir ser una policia violenta i semi-franquista
   Badalonenc 05/03/2021 2:14 am
   L'únic mosso feixista i nazi que conec és Albert Donaire, els altres són excel·lents professionals (especialment els de la Brimo que s'han d'enfrontar a espècimens violents).
   119
   89
   Respon
    INFILTRAT 05/03/2021 8:23 am
    Ja ha sortit el mosso de badalona.. apa, descansa una mica, si no no podran aguantar la porra.
    42
    28
    Respon
  Propostes interessants 04/03/2021 10:49 pm
  Sembla que a Catalunya encara hi ha propostes ben estructurades, i molt allunyades de les típiques divagacions i debats de de taverna.
  48
  11
  Respon

Nou comentari