El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament situa Joan Ridao com a lletrat major entre crítiques de Cs, PSC i PP
  • CA

 

La Mesa del Parlament ha decidit aquest dijous que Joan Ridao sigui el nou lletrat major del Parlament, una decisió que s’ha pres per quatre vots a favor (2 d’ERC i 2 de JxCat), dos en contra (Cs) i l’abstenció del PSC —la resta de partit de l’hemicicle no tenen representació en aquest òrgan—. La decisió de situar Ridao en aquest càrrec ha estat una proposta del president de la Cambra, Roger Torrent, i ha generat polèmica perquè Ridao en el passat va ser secretari general d’ERC i diputat republicà al Parlament i al Congrés.

 

Ridao també és llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), doctor en Ciència Política i de l’Administració per la Universitat de Barcelona (UB) i professor de Dret Constitucional a la UB, i va accedir a la plaça de lletrat a través d’un concurs públic. Cs, PSC i el PP han expressat les seves crítiques al nomenament de Ridao: els tres coincideixen que no dubten de la seva capacitat professional per ser lletrat –sobretot perquè va entrar via concurs públic–, però qüestionen que pugui ser lletrat major pel seu passat polític com a dirigent d’ERC.

Cs ha traslladat a la Mesa del Parlament que rebutgen Ridao perquè va ser “ni més ni menys que secretari general del partit de què forma part el president” de la institució, Roger Torrent, i això el fa inadequat per al càrrec, conclouen.

 

“Els cossos tècnics les opinions dels quals hagin de tenir influència en les decisions dels òrgans polítics han d’estar lliures de tota politització, i la primera i més higiènica mesura a aquest efecte és la cura de les aparences”, esgrimeixen des de Cs.

 

El diputat del PSC Ferran Pedret ha dit que no qüestiona els mèrits de Ridao, però ha afegit que, davant el context polític actual i les responsabilitats de “primer nivell” que va tenir a ERC, ell mateix hauria d’haver considerat que no és adequat per assumir aquesta responsabilitat.

 

El diputat i secretari general del PP, Santi Rodríguez, ha dit que donada la pressió a la qual han estat sotmesos els lletrats en els últims anys, no li sembla “gens recomanable que un president del Parlament d’ERC proposi a qui ha estat secretari general d’ERC”.

Fonts parlamentàries recorden que el càrrec de lletrat major dona a Ridao la potestat coordinar als lletrats, però subratllen que el màxim responsable de tot el personal de la Cambra i, per tant també dels serveis jurídics, és el secretari general, Xavier Muro.

 

Precisament aquest dimarts els lletrats de la Cambra han rebut el primer encàrrec de la Mesa del Parlament que hauran de gestionar amb Ridao com a lletrat major: elaborar un informe sobre com aplicar la decisió del Suprem de suspendre de càrrec públic a sis diputats investigats pel procés sobiranista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa