El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell d’Europa adverteix que Espanya incompleix totes les recomanacions en corrupció i independència judicial
  • CA

 

Un informe del Consell d’Europa (CoE) adverteix que és “crucial” que el Consell General del Poder Judicial sigui i es percebi com a “lliure d’influències polítiques” i remarca que les “autoritats polítiques no han d’estar implicades, en cap fase, en el procés de selecció dels jutges”. El text, elaborat pel Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco), també assegura que és “clau” augmentar la “transparència de la comunicació entre el Fiscal General i el govern”. Segons el Greco, Espanya no ha aplicat bé cap de les onze recomanacions per fomentar la lluita contra la corrupció i garantir la independència judicial que li va fer el CoE l’any 2013. L’informe adverteix que la manca de govern a Espanya ha “retardat” la lluita contra la corrupció i el foment de la transparència i la independència judicial i assenyala que “el nivell molt baix de compliment de les recomanacions és globalment insatisfactori”. 

“El Greco conclou que cap de les onze recomanacions del quart informe d’avaluació s’han implementat satisfactòriament o s’han gestionat de manera satisfactòria per part d’Espanya. Cinc recomanacions s’han implementat parcialment i sis no s’han implementat”, assegura l’informe, publicat aquest dimarts. En concret, les recomanacions anaven dirigides a fomentar la lluita contra la corrupció entre la classe política i la independència dels jutges i del seu procés de selecció. 

 

Independència judicial
 

Sobre el Consell General del Poder Judicial, l’informe indica que “tot i que els nomenaments siguin un afer constitucional, la Constitució no especifica la manera en què els membres judicials del CGPJ s’han de seleccionar”. “El Greco reitera la seva visió que és crucial no només que el CGPJ sigui lliure, sinó també que sigui vist com lliure d’influència política“, assegura el text. 

 

L’informe indica que una enquesta recent entre el sector judicial sobre el CGPJ va mostrar “dades inquietants”. Mentre destaca que “només un 24% dels jutges van respondre al qüestionari distribuït (1.285 dels 5.390), un 75% van considerar que el CGPJ no protegeix prou el principi d’independència judicial”. A més, lamenta que el rànquing sobre justícia de la Unió Europea “evidencia que Espanya és quarta per la cua, la 25 de 28” en percepció d’independència judicial, i que “tampoc ho fa massa bé en el rànquing mundial del Fòrum Econòmic Mundial” que situa l’Estat en el lloc 97 de 1447. 
 

Pel que fa la independència de la fiscalia, l’informe lamenta que “no s’ha vist cap nou desenvolupament per establir un clar requeriment i un procediment per augmentar la transparència de la comunicació entre el Fiscal General i el govern”. A més, indica que si bé la llei ofereix la possibilitat al govern espanyol “de demanar al fiscal general informació sobre casos específics”, el Greco considera “clau que aquest tipus d’acció estigui clarament regulada per la llei i garanteixi la transparència”

 

Transparència en la política
 

En matèria política, el CoE lamenta que Espanya no hagi adoptat un codi de conducta pels diputats i els senadors i avisa que la llei 3/2015 reguladora de l’exercici dels alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat no cobreix els parlamentaris. Una altra de les recomanacions incomplertes és la de regular les trobades entre els parlamentaris i els lobbistes que volen influenciar la legislació. Tot i que el Congrés té un esborrany de llei sobre aquest tema, el projecte està aturat i el COE “exigeix a les autoritats que prenguin accions tangibles tenint en compte que aquest tema és amunt en la llista de preocupacions públiques”. 

L’informe també lamenta que s’han fet pocs progressos a l’hora de fer públiques les declaracions d’interessos dels parlamentaris espanyols i “treure a la llum conflictes d’interès possibles o reals”. En aquest sentit, avisa que cal saber dades sobre “el valor a mercat de les propietats i els vehicles, els noms de les empreses on es tenen accions, els tipus d’interès pagats pels crèdits obtinguts per part de les entitats financeres, informació sobre regals rebuts i ingressos, també en forma de indemnitzacions, rebuts d’altres activitats”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa