El Congrés prorroga els ERTO fins al 28 de febrer

Tots els partits excepte Vox han votat a favor d'aquesta mesura

El Congrés dels Diputats ha aprovat la prorrogació dels expedients de regulació temporal d’ocupació i les ajudes per a autònoms fins al 28 de febrer. La proposta ha rebut 294 vots favorables. L’únic partit que no ha donat suport a aquesta mesura és Vox, que s’ha abstingut. Aquestes prestacions es van impulsar per minimitzar l’impacte de la crisi de la covid-19. 49.000 persones a Catalunya es troben beneficiades per aquests ajuts econòmics.

L’acord entre el govern espanyol, els sindicats i les patronals per prorrogar els ERTO es va tancar a finals de setembre tot i que quedava pendent la seva ratificació al Congrés dels Diputats. Els agents socials i l’executiu van acordar mantenir la forma actual dels expedients de regulació temporal d’ocupació fins al 31 d’octubre per tal que les empreses disposessin de temps per presentar una nova sol·licitud, ja que les renovacions no es produïen de manera automàtica.

Les noves condicions que entraran en vigor al novembre són exoneracions del 40% per a empreses de més de deu treballadors que no imparteixen accions formatives als seus empleats i del 80% si ofereixen formació. Les empreses de menys de deu treballadors comptaran amb exoneracions de fins al 50% si no duen a terme accions de formació i del 80% si ho fan. Totes aquelles companyies que estiguin en situació d’ERTO per impediment de l’activitat comptaran amb una exoneració del 100%.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha valorat positivament el funcionament del sistema dels ERTE exposant que va protegir al 24% dels assalariats durant el moment més dur de la crisi sanitària. A més, assegura que “han propiciat la recuperació més ràpida de la nostra història“. Díaz explica que Espanya tan sols ha trigat quinze mesos a recuperar les xifres d’afiliació a la Seguretat Social prèvies a la pandèmia. La ministra recorda que en l’anterior crisi aquesta recuperació va trigar deu anys a produir-se.

Nou comentari