Astèrix i Obèlix. Aquests dos grans del còmic serveixen al Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol (CNI) per explicar una de les suposades tècniques de l’independentisme per assolir els seus objectius, “les campanyes de desinformació” a la xarxa. Així es desprèn d’un informe d’ELISA, “l’eina de cibervigilància” del Centre Criptològic Nacional, el braç informàtic del CNI, creada el passat novembre. Un sistema que “monitoritza les fonts obertes, el perfilat dels mitjans i les entitats de les xarxes socials”.
En un dossier del CCN d’Elisa, titulat Entendre la desinformació i anticipar i prevenir l’agressió, signat per Javier Lesaca, investigador de la Universitat de Columbia, desgrana les funcions de “l’estudi simplificat de les fonts obertes”. En concret, l’informe, al qual ha tingut accés EL MÓN, tria “95 indicadors per detectar i objectivar l’amenaça i per tal d’avançar-se a la desinformació”. Uns barems que il·lustra amb vinyetes i personatges de les aventures d’Astèrix. Un informe que va ser presentat en la darrera edició de les molt influents jornades STC-CCN, que agrupen uns 3.000 experts d’arreu del món, celebrades el passat novembre.

Arran d’aquests indicadors, el CCN també destaca la “detecció de l’explotació de vulnerabilitats”, a través de 32 indicadors i que defineix com “ruptura del contracte social”. En descriu 7 àrees, des d’anticientífiques, contra institucions de l’Estat i multilaterals, contra el sistema financer o contra els mitjans. D’aquestes, la número 6 és la que els investigadors de la ciberinformació defineixen com trobar “les narratives destinades a trencar la cohesió social i la criminalització de les minories”.
És en aquest punt que la intel·ligència espanyola uneix el “foment dels moviments independentistes amb el foment de moviments supremacistes”. També hi afegeix el “foment de moviments identitaris nacionalistes no independentistes”, la “criminalització de la immigració”, “la humiliació dels col·lectius de diversitat sexual” o els membres de “l’oposició als principis de la igualtat de gènere”.

L’estudi posa com a exemple les notícies sobre el procés independentista difoses la web Strategic Culture. Una font, per al CNI, d’informació falsa i de desinformació per tal fomentar moviments i corrents desestabilitzadores del sistema democràtic. De fet, la considera el paradigma d’aquest sistema de difusió per la seva “ocultació, manca de transparència i traçabilitat”.
Aquest no és l’únic informe recent del CNI que es basa en l’eina ELISA. Concretament, hi ha un document explicatiu de “l’Observatori Digital Elisa amb un Laboratori per l’Anàlisi de la Desinformació (Antiglobalisme)” que ha analitzat les “narratives antiglobalistes amb una marcada naturalesa antisistema contrària a les institucions democràtiques”. Un document que parteix del fet que “el nucli principal de la seva narrativa consisteix a afirmar que les democràcies no obeeixen o responen a les necessitats dels ciutadans, sinó que estan al servei d’unes elits ocultes antidemocràtiques que són les que veritablement prenen les decisions, alienes a la voluntat de la majoria dels ciutadans”. Com a exemple, aquest informe també inclou els moviments “independentistes” o “identitaris”, que iguala amb els que busquen “denigrar les institucions de l’Estat”, els “antivacunes” o els convençuts que hi ha vida “extraterrestre” entre nosaltres.

