El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP proposa a les bases una “plataforma” per la “insurrecció popular”
  • CA

La CUP vol preparar una ofensiva amb tota regla contra el que consideren la “feixistització de l’Estat espayol” i “el procés d’estabilització del règim del 78 que porten a terme ERC i Junts per Catalunya”. Tot a través de dues vies. Per una banda, aprofitant la seva força al Parlament per “fer trontollar la governabilitat i l’estabilitat parlamentària”; i per l’altra, organitzant una “agenda/plataforma” que prepari la “insurrecció popular”. Així s’expressa amb totes les lletres la ponència d’estratègia política que la direcció cupaire ha enviat a la militància, i a la que ha tingut accés El Món, per debatre en l’assemblea que l’esquerra independentista celebrarà el proper 18 de desembre. També aposten pel “referèndum i l’amnistia”.

El text, de 58 pàgines, i titulat “Avançar és l’única manera de no retrocedir” desgrana cronològicament les crisis que ha patit el sistema capitalista des de l’any 2008 i la el gran desafiament que ha suposat per l’Estat el conflicte espanyol amb Catalunya de l’any 2017. D’aquí que la CUP, pensant ja en les eleccions municipals del 2023, presenti un full de ruta per distingir.se dels “partits sobiranistes” com ERC i JxCAT que “formen part del procés d’estabilització que, de la mà de la socialdemocràcia espanyola, pretén evitar el ressorgiment i posar fi definitivament al conflicte nacional que ha suposat la pitjor amenaça recent de l’estabilitat del Règim del 78“.

Així, el text a debatre pels cupaires admet que “amb la correlació de forces actuals dins l’independentisme fa inviable la ruptura amb l’Estat espanyol”. D’aquí que consideri la necessitat d’articular i consolidar un “bloc de ruptura”. Per això, distingeix dos nivells de lluita, la “institucional” i la “popular”. Pel que fa la “institucional”, la CUP proposa distingir-se dels altres dos partits parlamentaris independentistes tot i defensar també el “referèndum i l’amnistia”. En aquest marc defensen que la “CUP sigui un agent que s’oposi clarament a l’actual escenari de ressantament autonomista, de col·laboració i pacte entre governs de l’Estat i la Comunitat Autònoma, i faci trontollar tant com calgui la governabilitat i l’estabilitat parlamentària i clarifiqui el marc d’aliances amb què compten ERC i Junts per tirar endavant la legislatura”.

Pel que fa la lluita “popular”, la ponència carrega contra el deteriorament de les lluites encetades per ANC i Òmnium, i fins i tot, emet certa autocrítica sobre com l’esquerra independentista no ha aprofitat prou moviments situats a l’esquerra i que han empès el Procés com els CDR. En aquest context proposa l’articulació d’una “campanya/plataforma mobilitzadora que situï políticament alguns dels elements claus” de l’aposta estratègica cupaire. Un mecanisme a nivell de Països Catalans que integri un “missatge polític clar, senzill, contundent i ancorat a l’esquerra”. Tot i tenir present la dificultat que aquesta legislatura es donin fets “que esperonin pics de mobilització”, els cupaires preveuen altres “accions no violentes que tinguin impacte social i mediàtic”.

Una plataforma que “tindria la seva pròpia agenda” però buscaria la incidència en actes com “taules de diàleg” o “les visites del rei espanyol” així com “imposicions espanyoladitzadores” o “actes d’obediència de les institucions autonòmiques”. En aquest sentit, plantegen a la militància “si ha de ser un model de campanya per tal d’aprofitar una mateixa marca a les convocatòries o bé una plataforma oberta amb un òrgan coordinador i desplegament territorial”. “Cal assumir”, resum el text, “la responsabilitat d’articular políticament aquest descontentament social”. “La necessitat d’articular, per tant, un procés de transformació a través d’estructures populars que propiciïn noves forces productives i relacions de producció, i una ruptura democràtica a través de la insurrecció popular”, conclouen.

Els estrategues cupaires, molt durs amb les estratègies d’ERC i la CUP, deixen clar que la formació anticapitalista ha de ser “l’únic agent capaç de fer fracassar el projecte de reforma de l’Estat i mantenir l’esquerda política i social producte de les successives crisis econòmiques, socials, nacional i santitàries des del 2008“. De fet, la ponència política i estratègica distingeix entre un “pol” que busca “l’estabilització del Règim del 78” i un altre “pol que aposta per al sobirania per mitjà de l’increment del conflicte nacional i social”. A més, els spin doctors cupaires interpreten que l’extrema dreta i la “feixtització de l’Estat” apuntala encara més l’Estat de les autonomies visionat per la socialdemocràcia espanyola. “L’emergència antifeixista ha aplanat el camí a una socialdemocràcia que apuntalada la continuïtat del conjunt d’institucions estatals i supraestatals”, argumenten. El document també proposa fomentar una gran “oficina internacional”, enfortir l’estructura antirepressiva, la creació d’un arxiu de memòria i pensament així com un think tank que, de moment, es bateja com un Institut.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a novembre 18, 2021 | 22:10
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) novembre 18, 2021 | 22:10
    Cal reconèixer que això de “plataforma per la insurrecció popular” fa molt d'efecte. El que molts voldríem saber és si els cupaires, a banda de molt de vent a la flauta, tenen un projecte polític per arribar a la independència. Estaria bé saber si la "consolidació del bloc de ruptura” és el mateix que l'ampliació de la base que diuen els d'ERC i si la "ofensiva amb tota regla contra la “feixistització de l’Estat espanyol i el procés d’estabilització del règim del 78" és el mateix que fer la república espanyola per "arreglar" Espanya que, comptat i debatut, és el que volen fer els d'ERC
  2. Icona del comentari de: Angels a novembre 18, 2021 | 22:28
    Angels novembre 18, 2021 | 22:28
    Aquests de la CUP no tienen vergonya o están malamente de el cap, molta xarrameca i anticapitalistes pero aprofitan-se i vivin a la sopa boba i dels nostres impostos
  3. Icona del comentari de: Cardar el ximple a novembre 18, 2021 | 23:18
    Cardar el ximple novembre 18, 2021 | 23:18
    Per no afrontar els problemes reals ara es tracta de fer bullir l'olla amb propostes només aptes per idiotes. Potser es creuen que la gent està per propostes que no tenen cap sentit.
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 19, 2021 | 00:02
    Gonzalo novembre 19, 2021 | 00:02
    Están totalmente zumbados.
  5. Icona del comentari de: teix a novembre 19, 2021 | 07:26
    teix novembre 19, 2021 | 07:26
    Somiatruites que es desperten amb els ous a les mans i, a més, trencats. Tenen fam i somnien pans. Vists a la foto, no es pot dir que siguin criatures visionàries, la tropa de la CUP. Tocats del bolet? Potser. Més aviat mosques colloneres. Quan vinguin maldades, ja no nedaran contra corren però sabran guardar-se la roba
  6. Icona del comentari de: Català a novembre 19, 2021 | 07:41
    Català novembre 19, 2021 | 07:41
    "Inviable la ruptura amb l'Estat". Ja podeu estar contents, cupaires. Us heu sortit amb la vostra.
  7. Icona del comentari de: Català a novembre 19, 2021 | 07:41
    Català novembre 19, 2021 | 07:41
    "Inviable la ruptura amb l'Estat". Ja podeu estar contents, cupaires. Us heu sortit amb la vostra.
  8. Icona del comentari de: vendetta a novembre 19, 2021 | 09:02
    vendetta novembre 19, 2021 | 09:02
    paraulas de botiflers
  9. Icona del comentari de: endavant a novembre 19, 2021 | 09:48
    endavant novembre 19, 2021 | 09:48
    Pel que llegeixo, heu despertat els españols que parlen català. Ladran, luego cabalgamos. Ah, endavant la ilusió de materialitzar el que som en realitat, no defalliu!
  10. Icona del comentari de: 'Un mecanisme a nivell de Països Catalans' a novembre 19, 2021 | 11:22
    "Un mecanisme a nivell de Països Catalans" novembre 19, 2021 | 11:22
    Feu la primera insurrecció a l'Alguer i la segona a Perpinyà. A veure com funcionen.
    • Icona del comentari de: No tenen pebrots... a novembre 19, 2021 | 14:52
      No tenen pebrots... novembre 19, 2021 | 14:52
      Ja ho vam veure amb Miss Catalunya i la seva costellada de 3 respostes; amb Fuigpelmón suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat, prometen tornar i encara l'esperem; el pallasso Torra jugant amb pancartetes i sempre acabant obeint als jutges. Per sort ara ja no manen els corruptgents, tot i que posan entrebancs i estàn en contra de tot sense oferir cap alternativa. Ara toca seure, parlar i avançar cap a la llibertat de Catalunya com a nou País d'Europa, si els corruptgents prUcessistes cap enlloc deixen de tocar els collons i anar a la contra de tot quan han perdut oportunitats que només passan cada 300 anys!
  11. Icona del comentari de: A l'aguait a novembre 19, 2021 | 12:39
    A l'aguait novembre 19, 2021 | 12:39
    Són angelicals, viuen en un setè cel i es pensen que a la terra podrien posar els seus plans en pràctica. Bon dia que us de llevar i ja ha sortit el sol avui !
  12. Icona del comentari de: Clara a novembre 19, 2021 | 14:19
    Clara novembre 19, 2021 | 14:19
    Llàstima que aquests portin tanta merda a la sabata! Perquè una bona empenta liderada per gent de valors i actituds acceptables estaria molt bé.
  13. Icona del comentari de: Xiquet de la Calsada a novembre 19, 2021 | 15:26
    Xiquet de la Calsada novembre 19, 2021 | 15:26
    En Madrid se va a hacer caquita.....
  14. Icona del comentari de: Covardes a novembre 19, 2021 | 16:22
    Covardes novembre 19, 2021 | 16:22
    Au va Cupaires, que sou la mateixa merda covarda i claudicant que erc i jxcat. Es veu a quilòmetres. No voleu lluitar contra el feixisme a Catalunya, hi ho mznifesteu en l'ambit del estado, ho voleu fer a espanya. Quins espanyolots esteu fets. Tot pel sou que vos paga el borbó. Foteu fàstic tots plegats, covardes.
  15. Icona del comentari de: Tela a novembre 19, 2021 | 16:26
    Tela novembre 19, 2021 | 16:26
    Quina vergonya. Se us vota per fer la independència, i perdeu el temps en el circ autonòmic. No teniu vergonya, miserables. Sou com erc i mitxa jxcat.
  16. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a novembre 19, 2021 | 16:41
    Veterà antifranquista. novembre 19, 2021 | 16:41
    Si, insurrecció popular i, com sempre, fareu de mestre aranya i abandonareu el vaixell deixant als que us han seguit que s'ho facin,com puguin, no?. Amb mi no hi compteu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa