El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP remet un document a la militància amb el balanç de la negociació
  • CA

A un dia de començar les assemblees territorials, la direcció de la CUP ha remès a la seva militància un document amb l’estat de la negociació dels pressupostos. Un dossier de set pàgines que analitza els punts principals de la negociació, els assoliments i les mancances. El document alerta que la negociació s’ha basat més en “l’enfocament de la legislatura” que no pas en les partides pressupostàries. La CUP també lamenta que tot i esmerçar “esforços” per girar cap a l’esquerra i cap a l’independentisme no se n’han sortit. Rescat social i una visió diferent del concepte dels pressupostos que l’exposada pel conseller Jaume Giró. De fet, noms veuen una increment de 88 milions d’euros arran dels comptes no estructurals o les despeses tangencials respecte el l’afegit d’enguany als comptes públics.

“Aquesta legislatura ha de servir per fer un gir a l’esquerra i perquè l’independentisme defensi una agenda social mitjançant la qual faci seus els grans consensos de país, fins i tot, quan aquests topin amb les retallades i imposicions de l’Estat”, assegura el document. “Els nostres esforços en aquest sentit, però, no han obtingut la resposta desitjada per aconseguir el gir necessari”, retreuen els cupaires per informar a la seva militància. “Els pressupostos que s’han presentat al Parlament no són els pressupostos que faria la CUP ni els pressupostos que necessiten les classes populars del país”, critica el document. En aquest sentit, preveuen “un marc polític en el que cal destacar l’estancament i intent de tancament per dalt del procés independentista que en matèria pressupostària a més a més coincideix en un possible acord a 4 nivells: Estat, Diputació, Ajuntament de Barcelona i la mateixa Generalitat si fos el cas”. Una especulació sobre un possible acord entre ERC, Junts, PSC i Comuns.

Segons els números dels cupaires, “en conclusió, i de forma aproximada, per fer polítiques noves, sense comptar amb els fons finalistes i per tant condicionats a un objectiu concret marcat per la UE o l’Estat, resten 88 milions d’euros”. “Una xifra”, continuen, “molt llunyana a la inicialment anunciada i que mostra que ens trobem davant d’uns pressupostos que ni de bon tros són els més expansius de la història ni els que mereix la majoria popular i treballadora i que venen condicionats pels objectius d’estabilitat imposats per l’Estat i la troika”.

Ara bé, els cupaires també admeten que han aconseguit arrencar el compromís del Govern de retirar dels pressupostos les partides per un futur Hard Rock o pels Jocs Olímpics d’Hivern. Tantmateix es mostren d’acord amb la inversió en Educació o en la internalització del 061. En canvi, en habitatge consideren que la previsió de 750 milions quedamolt lluny dels mil milions acordats en el pacte de legislatura. També consideren que no n’hi ha prou amb un augment de la despesa en atenció primària del 17% quan la voluntat de la CUP és el 25%. En el paquet inclouen, la partida de mig milió d’euros per estudiar la creació d’una energètica pública i que de manera “clara i explícita” no abonin projectes com ara “l’ampliació de l’aeroport del Prat, el BCN World, els Jocs olímpics d’hivern, el finançament de la F1” a canvi d’una aposta per la “reindustralització”.

Així mateix fan anàlisi de l’estat d’altres reclamacions estratègiques com ara, la renda bàsica universal, que fan constar un acord per estudiar la seva implementació a través d’un pla pilot. Pel que fa al “rescat social” critiquen “que algunes mesures s’han posat en marxa i altres no”. De fet, insisteixen en la manca d’inversió en Cultura, amb un augment de l’1,3% i no pas del 2% compromés. A més, s’exclamen perquè “les accions en defensa de la llengua no han estat clares i contundents com requereix el moment”. Pel que fa al front antiracista, els cupaires constaten que “s’ha posat en marxa la comissió contra el racisme institucional però no s’han garantit
mesures per poder aturar la participació en batudes policials racistes de Mossos”. En aquest apartat dels Mossos, tot i que valoren haver desmantellat el gabinet jurídic d’Interior, la comissió parlamentària d’estudi sobre el model policial o bé la retirada d’algunes acusacions es queden amb gana i reclamen la retirada del foam de l’arsenal i una redirecció de la política d’ordre públic en desnonaments i autocontrol en l’aplicació de la llei mordassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa