El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els advocats rebels acusen la Junta de “complicitat” en el cas Canet

La crisi interna al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona augmenta. El comunicat de la Secció Constitucional de l’ICAB defensant la imposició del 25% del castellà a l’escola de Canet de Mar ha esperonat un contramanifest i la “incomoditat de molts col·legiats”, que veuen complicitat de la Junta de Govern que presideix la degana Maria Eugènia Gay amb el text polèmic. Així ho expressa el lletrat Lluís Mestre, un dels coordinadors del comunicat de queixa per la nota dels “constitucionalistes del Col·legi”. “Totes les seccions i comissions del Col·legi –llevat de la de defensa dels drets de la persona– han de passar per Junta per difondre un comunicat. El seu silenci i el fet que s’hagi difós al web, fa còmplices a la Junta”, retreu Mestres. Segons anuncien algunes fonts, la Junta té prevista una reunió aquest matí i s’està a l’expectativa de si fa algun tipus de posicionament.

De fet, Mestres i alguns de la resta d’impulsors del manifest consultats per aquest diari hi veuen la “mà de la Junta” al darrera del comunicat de la Secció Constitucional. “Ja els va bé”, al·leguen. “Sembla que vulguin convertir el Col·legi en el Jardí de l’Edèn de l’espanyolisme més ranci”, indiquen indignats. “El Comunicat de la Secció de Constitucional del ICAB és premeditat i amb traïdoria”, emfatitzen els impulsors de la protesta.

Per la seva banda, l’exdegà del Col·legi, Jaume Alonso-Cuevillas, i també signant retreu que el comunicat és “una opinió política i no tècnica, com hauria de ser una resolució d’una secció”. “Està mancada de rigor jurídic”, insisteix. Com exemple, posa part del comunicat on els advocats constitucionalistes emboliquen la Generalitat amb “l’apedregament de casa seva”.

Enric Millo, Rafael Català i Eugènia Gay i Roger Torrent amb Eugènia Gay
Enric Millo, Rafael Català i Eugènia Gay i Roger Torrent amb Eugènia Gay

En aquest sentit, interpreten que al darrera hi ha una estratègia. “Tot està perfectament estudiat i busca donar suport a tots els col.lectius ultra espanyolistes que estan destinant diners i esforços a trencar l’ensenyament en català per dinamitar la nostra llengua”, apunten. D’aquí que vulguin emfatitzar la “contundència de la resposta” davant un comunicat que és “d’opinió i no d’anàlisi jurídic”. Així, Mestres raona que el comunicat és una mostra més que la Comissió Constitucional és una “comissió política amb uns interessos molt concrets”.

Jurídicament, Mestres i els advocats signants de la resposta i queixa carreguen contra un “text que no té res de reflexió a fons de la constitucionalitat de la mesura, és més, etziba a la Generalitat que ha de complir una sentència -quan estem parlant d’unes mesures cautelars on encara hi ha recorregut- quan no és feina del col·legi dir a una administració que ha de complir les resolucions, perquè ja se sap que ho farà i si no ho fa, el tribunal ja farà per la compleixi”. Mestres sospita que rere el posicionament d’alguns d’aquests advocats, també hi ha advocats que impulsaran processos contra projectes educatius escolars de Catalunya com els iniciats a Canet. “El comunicat forma part d’aquesta estratègia”, sostenen. Fins i tot, ironitzen que en el tradicional concert de Nadal de la Coral del Col·legi, les presentacions es van fer en castellà. “El 25% també ha arribat a la Coral”, comenten.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Joan Gibert a desembre 27, 2021 | 12:46
  Joan Gibert desembre 27, 2021 | 12:46
  Els advocats "rebels" són més aviat els de la Secció "constitucionalista" vinculats a Cs, PP i Vox, no pas els advocats que protesten per la instrumentalització del Col·legi amb, almenys, el silenci còmplice de la seva degana Sra. Gay.
  • Icona del comentari de: Ricard a desembre 27, 2021 | 13:22
   Ricard desembre 27, 2021 | 13:22
   Tant "constitucionalista" és aquesta "secció" del col:legi d'advocats com el colpista Tejero i còmplices. L'atribut en que s'adornen és, doncs, manifestament temerari.
 2. Icona del comentari de: Vicenç Ramoneda a desembre 27, 2021 | 13:05
  Vicenç Ramoneda desembre 27, 2021 | 13:05
  Abdul Rahman El Assir és un traficant d’armes amb arrels espanyoles i libaneses que està en recerca i captura a Espanya des de l’octubre de 2018. L’home va driblar la justícia espanyola en no presentar-se a un judici per defraudar 14,7 milions d’euros a Hisenda. Fins ara no se sabia on parava.El Assir viu a Abu Dhabi, segons ha revelat el diari El País. I no només això, el traficant acompanya amb freqüència el rei emèrit al complex privat on viu Joan Carles I des de la seva fugida d’Espanya l’agost de 2020.Els dos són amics des de fa trenta anys, assenyala el rotatiu, una amistat que es basa en un grup d’aficionats a la cacera amb gossos. La relació s’havia refredat, però s’ha enfortit amb la trobada inesperada a Abu Dhabi. https://ja.cat/y17gt
  • Icona del comentari de: Ricard a desembre 27, 2021 | 13:20
   Ricard desembre 27, 2021 | 13:20
   I els periodistes que volen cobrir aquesta estada reial són detinguts i els seus registres son confiscats il·legalment a Abu Dhabi, sense que el govern pancastellanista faci res per ells de manera negligentment criminal.
 3. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 27, 2021 | 13:06
  Pere LLimonera i Citronell desembre 27, 2021 | 13:06
  Bravo por aquellos abogados que luchan por el respeto de las Libertades civiles, por los derechos del pueblo y por la Democracia ... El 65% de los Catalanes tiene como lengua materna el Español/Castellano y estos elementos no quieren ni siquiera aceptar un 25% en la educación, cuando debería ser el 50%, o incluso por derechos y necesidades de la población y necesidades laborales y de futuro para los jóvenes el 75% ... "Al supremacisme se'l combat" ... Ya es tiempo de empezar a juzgar ,y una vez condenados, los Dictadorzuelos de la Lengua y la educación, los supremacistas y usurpadores de derechos civiles y políticos deberían empezar a pagar fuertes multas monetarias y penas en la trena, acordes a la gravedad de sus delitos y su falta de comportamiento cívico y democrático...
  • Icona del comentari de: obol a desembre 27, 2021 | 20:46
   obol desembre 27, 2021 | 20:46
   Les teves paraules et defineixen. Vius a Catalunya però odies tot lo català. Per tu farà.
  • Icona del comentari de: Joan Taronger a desembre 27, 2021 | 20:53
   Joan Taronger desembre 27, 2021 | 20:53
   En Pere Llimonera és el pseudònim de Francisco Franco, em sembla.
   • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 10:47
    Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 10:47
    Pues, si Pere Llimonera es Franco, entonces mi compañero y hermano "cítrico" Joan Taronger es Adolfo-Hitler, No?
 4. Icona del comentari de: Ricard a desembre 27, 2021 | 13:17
  Ricard desembre 27, 2021 | 13:17
  Fa poc hagueren eleccions en aquest col·legi professional. Va guanyar qui va guanyar. La candidatura guanyadora ni tan sols va tenir el sentit democràtic de participar en els debats convocats (i malgrat tot va guanyar!). Cada col·lectiu té els representants que mereix. I si algú creu que l'actual govern dels advocats no treballa com ha de treballar ha de ser capaç d'oferir la seva pròpia oferta de gestió, i guanyar en unes eleccions. Mentre els que van guanyar faran i desfaran. I és que el gremi del dret té un greu problema: l'idolatració de les lleis, les promulgui qui les promulgui. Efectivament, gran part del gremi viu esclavitzat per les lleis que, per una simple qüestió demogràfica, un grup nacional estranger imposa als catalans. I ignora que les lleis no cauen del cel, sinó que sempre han d'obeir a la voluntat popular, constitucions incloses. Per als castellanistes, estrangers doncs, la llei ha de dimanar de la voluntat popular pancastellanista (la voluntat popular castellana, i per tant no xenòfoba, és extremadament minoritària entre els castellans). Per als catalans la llei hauria de dimanar de la voluntat popular catalana. Lamentablement el gremi del dret a Catalunya no sol defensar el cos electoral català, i es sotmet negligentment i submissa als dictats d'un cos electoral extranger acríticament, per dir-ho de manera suau.
 5. Icona del comentari de: Sergi a desembre 28, 2021 | 08:46
  Sergi desembre 28, 2021 | 08:46
  Quina pena el Col.legi I els Gai!
 6. Icona del comentari de: La misma mierda de siempre, 200 mierdecillas subvencionados o comprados. a desembre 28, 2021 | 14:57
  La misma mierda de siempre, 200 mierdecillas subvencionados o comprados. desembre 28, 2021 | 14:57
  El mundo ya conoce la mierda supremacista independentista, sólo generais mucho asco.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa