El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El cap de l’ARRO el 20S: “Si haguéssim actuat a Economia se’ns n’hauria anat de les mans”
  • CA

Testimonis professionals. Així es poden definir els comandaments dels Mossos que han desfilat per l’estrada del judici a la cúpula d’Interior aquest matí a l’Audiència Nacional. Una de les explicacions que ha estat clau, ha estat el del cap de l’ARRO a la Regió Metropolitana de Barcelona, l’inspector TIP 1907. Amb una narració clara i precisa ha deixat pal·lès que si el 20 de setembre les unitats d’ordre públic haguessin actuat davant de la seu d’Economia, la situació “s’hauria anat de les mans”. De fet, ha assegurat que atesa la gent concentrada una “guspira” hauria encès Barcelona. 

El cap de l’ARRO era un testimoni vital per a la defensa.  Havia d’aclarir què va passar a primeres hores del matí davant la seu d’Economia. Una de les obsessions del ministeri fiscal és acusar els Mossos de no haver actuat a primera hora amb les unitats d’ordre públic. “Era un dia ordinari, em van trucar a les 9 del matí i vaig recollir la gent disponible, dues furgonetes amb cinc efectius a cadascuna”, ha recordat. 

L’inspector ha aprofitat també per deixar-les anar contra els protocols d’aquell dia de la Guàrdia Civil. Així ha detallat que en arribar ja van constatar que amb vuit agents no n’hi havia prou i ha emfatitzat que va deixar efectius a vigilar els vehicles. Un calbot delicat cap l’estrany afer dels vehicles de la Guàrdia Civil abandonats a la seva sort. 

 

“En baixar ens vam convertir en el centre d’atenció, érem els primers d’ordre públic, i no vam poder fer el cordó, arribava molta gent i no ens podien ni veure”, ha destacat. “Només amb les cares que hi havia no teníem prou gent amb 8 persones, perquè havíen de deixar agents en custòdia de vehicles,  i amb un ús de la força que tampoc…”, ha narrat. “Pensin que érem efectius ordinaris, si haguèssim fet una actuació d’ordre públic, amb 40 entrades, se’ns hagués anat de les mans”, ha advertit.

El cap de l’ARRO ha fet valer la seva veterania per acabar amb l’interrogatori del fiscal que se li ha fet llarg al ministeri públic. “Fa deu anys que m’hi dedico i ser quin és aquest tipus de gent (…) haver actuat era encendre una espurna a Barcelona”, ha sentenciat. A preguntes del fiscal Pedro Rubira, el cap de l’ARRO ha insistit que les unitats d’ordre públic no eren “sants de la seva devoció” dels concentrats. “Se sentien segurs perquè portaven la iniciativa, havien guanyat l’espai, la finalitat era no perdre’l”, ha argumentat. 

 

Aquí ha estat el segon calbot a l’operatiu de la Guàrdia Civil. El TIP 1907 ha subratllat que era un dia ordinari i que si haguessin avisat haurien comptat amb més equips. Així ha posat com exemple que va plegar a les 12 de la nit perquè a l’endemà tenia un operatiu al TSJC on l’ANC i Òmnium havíen convocat una manifestació. “Aleshores pots tallar carrers, posar tanques…”, ha retret davant la manca de preavís de l’operatiu de la Guàrdia Civil.

 

Especialment efectiu ha estat l’inspector amb la seva actuació a Exteriors. Hi van destinar 10 equips per treure la Guàrdia Civil d’Exteriors. Finalment, la comitiva policial els va felicitar per la seva actuació. Les cares de les defenses han somrigut davant el testimoni que amb una naturalitat extraordinària ha desmuntat un dels tòpics dels relat de l’acusació: que a primera hora ja es podia haver fet un cordó o un perímetre. Ho ha sentenciat un home que els manifestants habituals a Barcelona saben com les gasta. Si ho diu ell, va a missa. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa